Дієтологи розповіли, чому шкірка авокадо може бути кориснішою за м’якоть
Користь шкірки авокадо і як правильно підготувати її до вживання (Фото: oliveamsterdam/pixabay)
Шкірка авокадо — не просто відходи, а джерело цінних поживних речовин і активних сполук, здатних принести організму відчутну користь.
Хоча на смак вона гіркувата і щільна, при правильному приготуванні може стати корисним інгредієнтом у напоях і стравах.
Що містить шкірка авокадо
У ній присутні вуглеводи, білки і клітковина, а також вітаміни E і C, калій і магній. Крім того, шкірка багата на фенольні сполуки — природні антиоксиданти, до яких відносяться флавоноїди, фенольні кислоти і таніни. У шкірці популярного сорту Хасс виявлено понад 70 таких сполук. Вони можуть допомагати регулювати тиск, підтримувати вагу, захищати серце та зменшувати ризик запальних процесів і раку.
Як очистити шкірку від пестицидів
Перш ніж використовувати шкірку авокадо, важливо ретельно видалити з неї залишки пестицидів і забруднень.
Промийте під теплою проточною водою, використовуючи м’яку щітку, щоб видалити бруд і наліт.
Замочіть плоди на 15−20 хвилин у розчині соди (1 чайна ложка на літр води) або оцту (1 частина оцту на 3 частини води). Ці розчини допомагають нейтралізувати більшість поверхневих хімікатів.
Після замочування ще раз ретельно обполосніть авокадо чистою водою і обсушіть.
Таку обробку рекомендується проводити навіть для органічних фруктів, оскільки на шкірці можуть залишатися бактерії та сліди обробки під час транспортування.
Як використовувати шкірку
Чай. Промийте шкірку, залийте водою і кип’ятіть 5 хвилин — напій набуде золотистого відтінку. Для смаку можна додати мед, імбир або трохи трав’яного чаю.
Порошок. Висушіть шкірку при 115 °C протягом 40 хвилин (або в мікрохвильовці 10 хвилин), подрібніть до стану порошку. Його можна додавати в смузі, соуси, заправки або використовувати як основу для чаю. Слід пам’ятати, що частина антиоксидантів руйнується при нагріванні.
Які сорти підходять найкраще
Хасс — із темною горбистою шкіркою;
Фуерте — з гладенькою зеленою і м’якшою оболонкою;
Рід — щільна зелена шкірка з багатим смаком;
Мексикаола — тонка пурпурна шкірка, придатна для вживання, але зустрічається рідше.
Для здоров’я шкіри
Зі шкірки авокадо виготовляють екстракти та гелі з антиоксидантними властивостями — вони можуть сприяти омолодженню і зволоженню шкіри. Використання шкірки в косметичних засобах не тільки береже ресурси, а й знижує кількість відходів.
А як щодо кісточок?
На відміну від шкірки, кісточки краще не вживати: вони містять потенційно токсичні речовини, попри наявність корисних білків і мінералів. Дослідження щодо їхньої безпеки поки що не дають однозначних висновків.
Свежий салат со сливочной заправкой из авокадо
С мексиканским настроением: рецепт питательного тоста на завтрак и не только
Быстрый завтрак: тост с авокадо и специями
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.