Дієтологи розповіли, чому шкірка авокадо може бути кориснішою за м’якоть

10 листопада, 09:22
Користь шкірки авокадо і як правильно підготувати її до вживання (Фото: oliveamsterdam/pixabay)

Користь шкірки авокадо і як правильно підготувати її до вживання (Фото: oliveamsterdam/pixabay)

Шкірка авокадо — не просто відходи, а джерело цінних поживних речовин і активних сполук, здатних принести організму відчутну користь.

Хоча на смак вона гіркувата і щільна, при правильному приготуванні може стати корисним інгредієнтом у напоях і стравах.

Що містить шкірка авокадо

У ній присутні вуглеводи, білки і клітковина, а також вітаміни E і C, калій і магній. Крім того, шкірка багата на фенольні сполуки — природні антиоксиданти, до яких відносяться флавоноїди, фенольні кислоти і таніни. У шкірці популярного сорту Хасс виявлено понад 70 таких сполук. Вони можуть допомагати регулювати тиск, підтримувати вагу, захищати серце та зменшувати ризик запальних процесів і раку.

Реклама

Як очистити шкірку від пестицидів

Перш ніж використовувати шкірку авокадо, важливо ретельно видалити з неї залишки пестицидів і забруднень.

  • Промийте під теплою проточною водою, використовуючи м’яку щітку, щоб видалити бруд і наліт.

  • Замочіть плоди на 15−20 хвилин у розчині соди (1 чайна ложка на літр води) або оцту (1 частина оцту на 3 частини води). Ці розчини допомагають нейтралізувати більшість поверхневих хімікатів.

  • Після замочування ще раз ретельно обполосніть авокадо чистою водою і обсушіть.
    Таку обробку рекомендується проводити навіть для органічних фруктів, оскільки на шкірці можуть залишатися бактерії та сліди обробки під час транспортування.

Як використовувати шкірку

Чай. Промийте шкірку, залийте водою і кип’ятіть 5 хвилин — напій набуде золотистого відтінку. Для смаку можна додати мед, імбир або трохи трав’яного чаю.

Порошок. Висушіть шкірку при 115 °C протягом 40 хвилин (або в мікрохвильовці 10 хвилин), подрібніть до стану порошку. Його можна додавати в смузі, соуси, заправки або використовувати як основу для чаю. Слід пам’ятати, що частина антиоксидантів руйнується при нагріванні.

Які сорти підходять найкраще

  • Хасс — із темною горбистою шкіркою;

  • Фуерте — з гладенькою зеленою і м’якшою оболонкою;

  • Рід — щільна зелена шкірка з багатим смаком;

  • Мексикаола — тонка пурпурна шкірка, придатна для вживання, але зустрічається рідше.

Для здоров’я шкіри

Зі шкірки авокадо виготовляють екстракти та гелі з антиоксидантними властивостями — вони можуть сприяти омолодженню і зволоженню шкіри. Використання шкірки в косметичних засобах не тільки береже ресурси, а й знижує кількість відходів.

А як щодо кісточок?

На відміну від шкірки, кісточки краще не вживати: вони містять потенційно токсичні речовини, попри наявність корисних білків і мінералів. Дослідження щодо їхньої безпеки поки що не дають однозначних висновків.

Свежий салат со сливочной заправкой из авокадо

Соедините свежие ломтики салата со сливочной заправкой из авокадо для идеального вегетарианского рождественского гарнира. Хотя он точно понравится и любителям мяса.

С мексиканским настроением: рецепт питательного тоста на завтрак и не только

Остатки от ужина — не повод для скучного завтрака. Этот тост с авокадо, сальсой и остатками тако доказывает, что вкусно может быть и быстро, и полезно. Просто дополните всё яйцом — и получите полноценный питательный приём пищи.

Быстрый завтрак: тост с авокадо и специями

Этот питательный тост с авокадо — идеальная идея для быстрого завтрака. Много клетчатки, полезные жиры и белок в каждом кусочке. Готово за несколько минут!

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини