Затятий гурман. Що любив їсти Гемінґвей та якою була його вечеря перед смертю

13 травня 2024, 22:24

Він пізнавав світ через мислення та смаки. Поціновувач смачної їжі та міцних напоїв письменник Ернест Гемінґвей любив подорожі та надихав друзів куштувати разом з ним найсмачніші страви.

Профільне видання Tasting table розповіло про вподобання автора відомих творів Старий і море, Свято, яке завжди з тобою, Прощавай, зброє тощо. Ернест Гемінґвей зовсім не приховував своїх смаків до життя, тому побожно цінував кубинські сигари, устриці Маренн-Олерон і смердючий, рідкий сир Пон-л'Евек з Нормандії. Він був затятим гурманом, який шанував свою традицію смачно поїсти під час своїх численних подорожей.

Реклама

Ризотто з лобстером, демонстративне фото (Фото: Instagram @pastisnyc)
Ризотто з лобстером, демонстративне фото / Фото: Instagram @pastisnyc

В улюбленій ним Венеції Гемінґвей обідав у Ristorante del Doge та готелі Gritti Palace, де замовляв рибне ризотто та рагу з лобстером. У Гавані мав трапезу в Bodeguita del Medio, пив Гемінґвей-дайкірі у Floridita і здобув репутацію товариша по чарці своєї колеги-гульвіси Ави Гарднер. Обидвоє були прихильниками стилю бонвіван. Зокрема письменник пояснював у книзі Рухомий бенкет духовну здатність хорошої їжі живити не лише тіло, а й душу. «Коли я їв устриці з їхнім сильним смаком моря і слабким металевим присмаком, який змивало холодне біле вино, я втрачав відчуття порожнечі, залишаючи лише морський смак і соковиту текстуру, і коли я пив їхню холодну рідину з кожної мушлі, запиваючи її хрустким смаком вина, я позбувся відчуття порожнечі і почав радіти та будувати плани».

Такі ж плани Ернест Хамінгвей втілював у столиці гастрономії, в Парижі. Разом з товаришем, і також відомим письменником Ентоні Бурденом вони вивчали смаки життя, про що написані такі рядки: «Пити вино не було ні снобізмом, ні ознакою вишуканості, ні культом; це було так само природно, як і їсти, а для мене — так само необхідно», і «Ми добре і дешево їли, і добре і дешево пили, і добре і дешево спали, в теплі, вдвох, і кохали одне одного…».

Ернест Гемінґвей зі здобиччю (Фото: Instagram @ernesthemingway.official)
Ернест Гемінґвей зі здобиччю / Фото: Instagram @ernesthemingway.official

Поціновувач насолоди, він брався за різні авантюри і обожнював поєднувати пригоди та їжу, що виливалося в любов до дичини: білки, форелі та антилопи. Коли ж мандрівки завели шукача думки Гемінґвея до Нью-Йорку, він куштував свою останню страву — стейк з печеною картоплею, салат Цезар і келих бордо. Як описали це у виданні: «класично, але вишукано, без зайвої метушні - багато в чому саме так він і писав».

Стейк у Нью-йорку з салатом та картоплею (Фото: Instagram @brickhousejfct)
Стейк у Нью-йорку з салатом та картоплею / Фото: Instagram @brickhousejfct

Гемінґвей замовив цю страву, як повідомляється, свою улюблену, в ресторані Michel’s Christiania в Кетчумі, штат Айдахо, 1 червня 1961 року. Наступної ж ночі письменник наклав на себе руки.

Показати ще новини