«Порушують традиції». Чому в Бордо стали робити біле вино з червоних сортів
В умовах кризи у галузі виробництва темно-рожевого вина Бордо місцеві винороби адаптувалися до неї, виготовляючи блан-де-нуар. Критики поставилися до такого рішення дещо скептично.
Виноградарі Бордо впоралися з менш амбітним трансформаційним завданням: перетворенням червоного винограду на біле вино. Це нововведення є останньою відповіддю регіону на падіння попиту на міцні, якими він славиться, пише Тhe Тimes.
Підвищення літніх температур і зростаючий попит на легку їжу стимулюють попит на білі та рожеві вина. Ця тенденція спонукає виробників вин Бордо порушувати традиції, використовуючи такі сорти винограду, як каберне совіньйон і мерло, для виготовлення білих вин замість червоних. Виноградну шкірку і кісточки викидають перед тим, як сік зброджується для виготовлення білих вин. Для червоних — шкірку і кісточки залишають разом із соком під час бродіння.
Білі вина, виготовлені з червоного винограду, відомі як blancs de noirs, тобто білі з чорного винограду. Цей метод є новинкою в Бордо, але в Шампані він використовується протягом століть. «Я щойно зробив наш перший блан де нуар, — каже П'єр Казенев з Шато Палуме, яке зазвичай виробляє класичне вино О-Медок. — «Це суміш 65% каберне совіньйон і 35% мерло з винограду врожаю 2023 року. Ми реагуємо на зміну смаків та моделей споживання. Це літнє вино, яким можна насолоджуватися на свіжому повітрі або на терасі кафе».
Інші виробники Бордо, які підхопили новий тренд, включають Château Carmenère та виноградники Meyre. У долині Луари сім'я Аміро виробляє блан де нуар з винограду каберне фран.
Критики сумніваються, що на нові види бордоських вин буде достатній попит, враховуючи різноманітність білих вин, які вже виробляються в Луарі, Бургундії та інших французьких регіонах. Деякі експерти, однак, вважають, що бордоські білі вина можуть привабити споживачів своїми різними ароматами та смаками.
Індустрія вин Бордо переживає кризу з часів пандемії, коли винороби Бордо виробляють набагато більше червоного вина, ніж можуть продати. Сотні виробників виривають лози або передають непродане вино для перегонки на промисловий спирт для використання в косметиці чи ліках в обмін на державну компенсацію. Минулого року французький уряд оголосив, що виділить 200 мільйонів євро на знищення надлишкового виробництва вина.
«Попит на бордоське червоне вино в основному припадає на нижню і верхню частину ринку, — каже де Серваль. — «У супермаркетах можна продавати дешеві пляшки всього за кілька євро, і гран крю продається добре, але де Бордо дійсно бореться, так це з винами середнього цінового діапазону, які коштують від 20 до 30 євро за пляшку».
Дрібних виноробів Бордо критикували за те, що вони покладаються на свою репутацію, а не на якість своїх вин. Однак в останні десятиліття конкуренція з боку виробників червоного вина в таких країнах, як США, Австралія, Південна Африка, Чилі та Аргентина, спонукала їх до підвищення якості.
Схема виробництва блан-де-нуар наслідує химерну спробу Бордо виробляти вина з нульовим вмістом алкоголю, розлитий у пляшки з-під шампанського. Для вибагливих поціновувачів вина та оглядачів залишається загадкою, чому виробники бордоського вина не витрачають більше часу та зусиль на вдосконалення та розширення перспективних ігристих вин регіону, виготовлених методом шампанізації креман де Бордо, або на створення кращого кулака для своїх рожевих вин — обох популярних стилів вина.