Щось новеньке. Як приготувати португальську запіканку з тріски з картоплею на Страсну п’ятницю
Якщо ви пам’ятаєте, де на карті розташована Португалія, то не помилитеся із висновком, що риба там в пошані. Кухня цієї країни славиться різноманіттям морепродуктів. Сьогодні пропонуємо вам традиційну запіканку, яка вразить вас смаком та простотою.
Бакаляо — популярна португальська страва з солоної тріски, картоплі, цибулі, зварених круто яєць, оливок та оливкової олії. Вона традиційно подається у Страсну п’ятницю, але досить проста, щоб нею можна було насолоджуватися цілий рік. Цей день є одним із найсуворіших у православному календарі, коли піст є найбільш обмеженим. Страсну п’ятницю відзначають 3 травня для східного та 29 березня для західного обряду. У Західних країнах прийнято готувати особливі страви, такі як ця тріска з картоплею.
Традиційна португальська запіканка Бакаляо
Інгредієнти:
- 500 г солоної тріски
- 1 кг картоплі, очищеної та нарізаної скибочками по 0.5 см
- Сіль
- Оливкова олія, приблизно 1 ½ склянки
- 2 цибулини іспанської цибулі, нарізані півкільцями
- 4 зварених круто яйця, нарізані скибочками
- ½ склянки оливок каламата без кісточок
- Свіжа петрушка для прикраси, за бажанням
Спосіб приготування:
- Замочуємо солону тріску на 48 годин. Добре промиваємо її під проточною водою і кладемо в миску. Залийте тріску холодною водою і накрийте миску поліетиленовою плівкою. Поставте в холодильник і міняйте воду 4 рази на день, поки тріска не буде достатньо опрісненою. Тріску поріжте на великі шматки, видаливши кістки, і відкладіть.
- Покладіть картоплю у велику каструлю і залийте підсоленою водою. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до середнього і варіть близько 5 хвилин. Картопля все ще має бути твердою, а ваша виделка повинна відчувати опір Не забувайте, що вона допікатиметься в духовці. Відцідіть її та відкладіть.
- Розігрійте духовку до 190 градусів. Рясно змастіть оливковою олією жароміцну форму для запікання. Додайте 1/3 нарізаної цибулі, потім половину картоплі, половину тріски і ще один щедрий шар оливкової олії. Повторіть, завершивши шаром цибулі і добре полийте оливковою олією. Накрийте фольгою.
- Запікайте в розігрітій духовці 40 хвилин, час від часу треба поливати соком, поки картопля не стане м’якою і більшість соку не випарується. Зніміть фольгу, додайте круто зварені яйця та оливки і продовжуйте запікати до золотистої скоринки, ще приблизно 10−15 хвилин.
- Вийміть з духовки і дати трохи охолонути. За бажанням прикрасьте свіжою петрушкою і подавайте запіканкою гарячою до столу.