Рентабельно і нескладно. Аграрії України збільшують площі під популярну культуру
Зелений горох у стручках (Фото: depositphotos.com/bhofack2)
Зимуючий чи ярий, але горох отримав нове життя на українських полях. Аграрії зрозуміли переваги вирощування цієї культури і повернулися до її обробки.
Свіжий зелений горошок, щойно зірваний з грядки, є чудовим корисним перекусом та навіть прибутковою культурою для вирощування. Українські аграрії цього року повернулися до того, щоб збільшити площі своїх засівів. До прикладу, АФ Колос на Дніпропетровщині повернулася до вирощування гороху, хоча до того щороку сіяли ярий горох, потім перейшовши на зимуючий. Робота з вирощування гороху там тривала три роки поспіль, але далі слідувала трирічна перерва. Торік вирішили повернутися до культури, і цього року знову посіяли горох. Відтак в новому сезоні горох зимуючий зайняв 250 га.
«Культура цікава, але зимуючий горох має свої недоліки. По-перше, вищі витрати на вирощування. По-друге, складнощі з реалізацією за хорошою ціною. Насіння зазвичай дрібніше, ніж у ярого гороху. Коли намагаєшся продати, одразу знижують ціну через дрібну фракцію», — розповів головний агроном господарства Роман Карлов. Як зазначається, повернутися до гороху вирішили через прибуток та потребу в посіві сидеральних культур (рослини, які вирощують для подальшого заорювання в ґрунт, щоб покращити його структуру та родючість — ред).
Схожий досвід є й на Кіровоградщині. Фермерське господарство Омельяненко активно розвиває напрямок вирощування гороху. Там фокусуються на підзимовому і ярому. Попри високу врожайність цього року (400 га гороху з урожайністю 3,8 т/га), наступного сезону планують наростити площі ще більше: до 600−700 га.
«Збільшуємо площі гороху. Перша причина — рентабельність, друга — технологія нескладна. Торік ціна на горох була хороша і в цьому році рентабельність є, попередник чудовий. Чому ні?», — поділився Сергій Омельяненко, заступник директора ТОВ Омельяненко.
За даними Мінекономіки, на початок вересня зібрано на 30% більше гороху, ніж за аналогічний період минулого року. Майже весь обсяг, за даними УБСА, іде на експорт: внутрішній ринок споживає приблизно 10%. Торік, згідно з інформацією Держстату, аграрії експортували 378 600 т гороху на $115 млн. Водночас посівні площі під культурою зросли на 25%. Цьому посприяли відкриття китайського ринку для українського гороху і продовження Індією дії нульового мита на імпорт.
За прогнозом головного агронома HarvEast Петра Кравчука, у 2026 році площі під культурою можуть збільшитися ще на 15−20%. Завдяки цьому горох, про який ми зазвичай згадуємо лише під Новий рік для салатів, стає дедалі привабливішою нішевою культурою завдяки стабільному попиту на зовнішніх ринках та гнучким технологіям вирощування.
Як приготувати ідеальну намазку без авокадо: рецепт гуакамоле із зеленого горошку
- Можуть змінити вашу страву. Що таке каперси, як із ними готувати щоденні та новорічні страви та чим можна замінити
- Стратегічний продукт. Вісім переваг нуту для здоров’я, апетитні швидкі рецепти і випадки, коли варто обмежити його споживання
- Крокети з кров’янкою і бородинський хліб. Український ресторан у Великобританії потрапив у гід Мішлен