«Магнат» зі Станіслава. Пляцок із коржами а-ля Спартак і заварним кремом
Кулінарна блогерка Юліана Антонюк на своїй сторінці у TikTok поділилася рецептом торта, який справді заворожує. Його вигляд справді відповідає назві. Публікуємо рецепт пляцка на свято та для рідних.
Пляцки — традиційна назва святкової випічки Заходу України. Ці десерти відрізняються особливою красою на зрізі - справжній витвір мистецтва. У кожному десерті збалансоване поєднання найкращих кремів, якими перемащують м’які коржі бісквітні або пісочні, та різноманітні начинки і прошарки з ягід, яблук, шоколаду, горіхів, сухофруктів, карамелі, сиру. Фантазія галицьких господинь безмежна, тож і варіантів збірки таких тортів безліч. Саме цей «магнат» походить зі Станіслава, раніше так називалося місто Івано-Франківськ. Вам неодмінно варто витратити час на приготування цієї краси і насолодитися чи не найкращим десертом у своєму житті. Ще й з українською душею, адже тут поєднані найулюбленіші смаки та водночас прості інгредієнти.
Пляцок Станіславський магнат
Інгредієнти на коржі а-ля Спартак:
- Борошно 500 г
- Сода 1 ч. л.
- Мед 130 г
- Какао 60 г
- Молоко 100 мл
- Цукор 120 г
- Масло 120 г
- Яйця 2 шт.
Приготування:
- З'єднуємо всі інгредієнти крім борошна. Розтираємо та ставимо нагріватись. Масу постійно помішуємо поки вона не збільшиться в обʼємі.
- Далі обʼєднуємо масу з борошном та замішуємо тісто. Розділяємо тісто на шість частин. Залишки тіста після формування коржів теж випікаємо (грамів 100−150). Вони нам знадобляться для крихти, яку треба додати у шоколадний крем.
- Шість коржів і рештки тіста печемо (форма 30 на 23) при 170 градусах сім-дев'ять хв, залежно від девайса.
Для білих коржів (2 шт.):
- Сир кисломолочний, бажано домашній 1 кг.
- Сир а-ля філадельфія 200 г
- Яйця 5 шт.
- Масло 100 г
- Вершки 50 мл 36%
- Цукор 150 г
- Крохмаль кукурудзяний 30 г
- Манка 1 ст. л.
- Ванільний екстракт
Приготування:
- До перемеленого сиру додаємо мʼяке масло, трохи сиру філадельфія, вершки. Туди ж додаємо манку, крохмаль, та кілька крапель ванільного екстракту.
- Вершковий сир — то не є обов’язкова опція, а ви можете додати для кращої текстури сирника. Яйця збиваємо з цукром до збільшення в обʼємі, загустіння і посвітління.
- З‘єднуємо сир та збиті яйця. Ніжно, гарно вимішуємо і викладаємо масу на пергамент. Випікаємо 2 коржі 30−40 хв, при 170.
Інгредієнти на крем заварний:
- Яйця 4 шт.
- Цукор 150 г
- Кукурудзяний крохмаль 60 г
- Молоко 550 мл
- Масло 350 г
- Ванільний екстракт
- Збити яйця з сухими інгредієнтами на ретельно перемішуючи влити гаряче молоко.
Шоколадний крем:
- Вершки 36% 250 мл.
- Цукрова пудра 100 г
Приготування:
- Збити інгредієнти для шоколадного крему як показано на відео
- Потрібно 100 г шоколаду розтопити, додати до вершків. Збивати з вершками ще секунд 20. Далі 200 г маскарпоне додати до шоколадного крему і легенько вимішати лопаткою.
- Просочуємо шоколадні коржі: 1 еспресо та 20 мл бейлізу. Залишки від шоколадного тіста подрібнюємо у крихту та додаємо Бейліс з кавою, що залишилися після просякнення коржів.
- Вишню у своєму соці (250 г) потрібно буде відібрати від соку та викласти шаром на крем. Послідовність збірки — це спочатку білий корж, заварний крем, шоколадний корж (2 рази), крем з крихтою, вишня, крем з крихтою, шоколадний корж, заварний крем, шоколадний корж (2 рази), заварний крем, білий корж, заварний крем і полити молочним шоколадом.