На Великдень 2024. Як зробити справжній італійський панетоне вдома: простий та смачний рецепт (відео)
До світлого свята Великодня залишається менше ніж місяць, і господині вже думають про рецепти традиційної випічки. Якщо ви вже спробували віденську паску, цього разу варто спробувати панетоне.
Авторка кулінарного каналу на YouTube am-am Домашні Смаколики поділилася простим рецептом панетоне. Панетоне — це традиційний італійський кекс; легкий, солодкий пиріг з зацукрованими фруктами. Італійці готують його на свята та подають з гарячими напоями.
Панетоне: рецепт
Інгредієнти для опари:
- тепла вода (80 г),
- борошно (65 г),
- живі дріжджі (15 г),
- цукор (10 г).
Інгредієнти для начинки:
- світлі родзинки (50 г),
- темні родзинки (50 г),
- вишневі цукати (60 г),
- апельсинові цукати (25 г),
- алкоголь або апельсиновий сік, або чай (60 г).
Інгредієнти для першого тіста:
- борошно (260 г),
- тепла вода (70 г),
- яйце (1 шт.),
- цукор (80 г),
- м’яке вершкове масло (60 г).
Інгредієнти для другого тіста (ароматного):
- вершкове масло (60 г),
- яйце (1 шт.),
- жовток (1 шт.),
- цукор (60 г),
- борошно (130 г),
- мед (30 г),
- ароматична паста (5 г),
- сіль (½ ч. л.).
Форми: діаметр — 13 см, висота — 8 см.
Спосіб приготування:
- Спочатку готуємо опару: у мисці наливаємо трохи теплої води, розчиняємо дріжджі, додаємо цукор і трохи борошна, ретельно перемішуємо до однорідної консистенції, щоб уникнути утворення грудочок. Потім накриваємо кришкою або харчовою плівкою і залишаємо у теплому місці (приблизно +25°C) на 1 годину.
- Підготовка інгредієнтів для начинки також проводиться паралельно: родзинки заливаємо окропом, промиваємо і відкладаємо на чисті рушники або паперові серветки. Для начинки глибокий посуд, заповнюємо родзинками, сухофруктами, цукатами, додаємо міцний алкоголь або апельсиновий сік (або чай). Все це закриваємо кришкою і залишаємо на усе той час, поки готуємо тісто.
- Робимо перше тісто: беремо борошно з високим вмістом білка, додаємо теплу воду, цукор, яйце та опару. Все це ретельно змішуємо. Далі поступово вводимо вершкове масло у тісто, замішуючи його руками протягом 10−15 хвилин. Посуд, в якому замішуємо тісто, змащуємо рослинною олією і залишаємо тісто під харчовою плівкою на 3 години. Для цього можна використати слабке підігрівання духовки (+25°C) та поставити поряд з мискою з тістом склянку води.
- Після цього готуємо друге тісто: у мисці змішуємо вершкове масло та цукор, додаємо яйце та жовток, мед, ароматичну пасту та сіль, ретельно перемішуємо. Додавши борошно, ми формуємо ароматне тісто до кремової консистенції. Коли перше тісто підніметься втричі, з'єднуємо його з другим тістом та ретельно змішуємо руками протягом 5−10 хвилин. Залишаємо тісто під плівкою на 1,5 години в теплому місці (+25°C).
- Після цього тісто поділяємо на 3 частини по 385 грамів кожна. Кожну частину формуємо у кулі та викладаємо у форми для пасок, які закриваємо харчовою плівкою і залишаємо у теплому місці на 3−4 години. Коли паски вже піднялися в формах, створюємо у центрі кожної характерний надріз у формі хреста та кладемо у цей надріз невеликий шматочок вершкового масла. Потім вставляємо форми у розігріту духовку (170°C) та печемо протягом 45−50 хвилин.
- Виймаємо паски з духовки, вставляємо в нижню частину кожної дерев’яну шпажку та перевертаємо догори дном. Підвішуємо їх, доки вони повністю не охолонуть, і залишаємо в цьому стані на ніч.
- Секрети випічки, які гарантують успіх. Два ключові правила для вологої та пухкої паски на Великдень 2024
- Перевірений часом. Як приготувати пухкий кекс з цукатами, яйцями, борошном та цукром, що замінить будь-яку паску
- Секрети великоднього тіста: як замісити найніжніші паски, які залишаться свіжими до свята