Тут готують найкращі паштеїш. Маленька кав’ярня вп’яте перемагає в конкурсі - що в ній особливого?

12 жовтня, 10:45
Паштель де Ната з кавою в Лісабоні (Фото: Instagram @pastelaria_aloma)

Паштель де Ната з кавою в Лісабоні (Фото: Instagram @pastelaria_aloma)

У пошуках еталону традиційної португальської випічки щороку проводять змагання за найкращі паштелі у столиці країни. Перемогу отримала кав’ярня, що береже традиційні рецепти та працює з 1943 року.

Pastelaria Aloma, що має декілька філій у Лісабоні, виборола титул Найкращий Паштел-де-Ната (або паштеїш) в Лісабоні 2025. Головний десерт цієї кав’ярні повторив торішню перемогу та довів загальну кількість своїх нагород у цьому конкурсі до п’яти. Заклади Pãozinho das Marias та Confeitaria Glória, посівши друге та третє місця, завершили п'єдестал пошани. Сам конкурс Найкращий Паштел-де-Ната (O Melhor Pastel de Nata) був започаткований у 2009 році.

Реклама

Жуан Каштанейра, власник Pastelaria Aloma, прокоментував чергову перемогу:

«Це свідчення якості нашого паштел-де-ната за 16 років участі в конкурсі. Це вже п’ята наша перемога, і це джерело гордості. Секрет? Це робити добре, знову і знову, і з якісними продуктами». Цьогорічну суддівську колегію складали команда з гастроном, авторка та блогерка підприємці та ведуча кулінарного шоу. Вони куштували тістечка в сліпу, не знаючи, з якого закладу вони походять, що забезпечувало повністю неупереджену оцінку.

Окрім того, заклади, що беруть участь у конкурсі, повинні мати власне виробництво та місце продажу в Лісабонській столичній області, що складається з 18 муніципалітетів, розділених обома берегами річки Тахо.

Журі оцінювали за категоріями, які базуються на таких характеристиках як Зовнішній вигляд, Текстура тіста, Смак та консистенція тіста, Начинка та Загальний смак. У фіналі, відкритому для публіки, взяли участь 12 закладів-фіналістів: Café Ponte da Várzea (Сінтра), Casa do Padeiro (Келуш), Confeitaria da Glória (Амадора), Diamantino e Alberto (Лісабон), O Pãozinho das Marias (Ерісейра), Padaria da Né (Дамая), Panicoelho, Bakery and Cafeteria (Ріо-де-Мору), Pastelaria Aloma (Лісабон), Pastelaria Batalha (Лісабон), Pastelaria Patyanne (Каштаньєйра-ду-Рібатежу), Pastelaria Santo António Castelo (Лісабон) та Pastelaria Taigui (Лісабон). Конкурс Найкращий Паштел-де-Ната був започаткований у 2009 році та організований Edições do Gosto і Віржіліу Гомешем.

Паштель де Ната — це традиційні тістечка з яєчним кремом, які популярний у всьому світі. Вважається, що для найкращого результату начинка не повинна бути занадто солодкою і не повинна мати присмаку лимона чи ванілі. Натомість паштелі слід посипати корицею та, в ідеалі, поєднувати з чашкою кави.

Показати ще новини