Картопля та цибуля проросли — що робити? (Фото: Getty Images)
Бувають ситуації, коли картопля, цибуля і часник лежать довго і починають проростати.
Господині діляться на два табори: одні вважають, що такий продукт можна вживати в їжу, а інші - що ні.
Ось, що про це кажуть фахівці.
Що відбувається, коли картопля проростає
Проростання — природна ознака того, що ваша картопля намагається перетворитися на нову рослину.
Під час цього процесу картопляна бульба починає виробляти високу концентрацію глікоалкалоїдів — соланіну і хамарину.
Це — природні токсини, які допомагають рослинам захищатися від грибків і комах. Соланін міститься не лише в картоплі, а й в помідорах, кабачках, баклажанах та перці.
Збирання та зберігання врожаю може збільшити концентрацію цих сполук, і саме це є потенційним ризиком як для людей, так і для тварин.
Чи можна їсти пророслі овочі
«Найбільшу небезпеку в пророслій картоплі становлять глікоалкалоїди. Вони роблять її гіркою на смак та майже завжди викликають блювоту», — пояснює Кріс Бішоп з університету Лінкольна.
«Цей природний хімікат зазвичай міститься в зелених частинах шкірки. Ось чому не можна їсти зелену картоплю», — зазначає Бішоп в інтерв'ю BBC.
«У паростках рівень цих хімікатів може бути вищий, тому їх варто повністю видаляти. Якщо ви сумніваєтесь, видаліть ту частину картоплі, де паросток «вкоренився», — додає фахівець.
Пророслу картоплю можна їсти з певними застереженнями, пояснюють у британському Агентстві з харчових стандартів (FSA).
«Після видалення паростків, якщо картоплина тверда, без ознак гниття, її можна сміливо вживати в їжу. Якщо ж вона „зеленуватого відтінку“, її краще викинути, оскільки зелені ділянки вказують на наявність токсинів».
«Якщо бульби проросли, але без зморшок, а самі паростки маленькі, їх можна готувати і вживати в їжу. Лише не забудьте відрізати пророслі частини, — додають в агенстві. — М'яка, зморшкувата картопля, скоріш за все, втратила поживні речовини і буде не дуже смачною».
Токсичність соланіну
Деякі експерти закликають бути обачнішими в цьому питанні.
«Зелену пророслу картоплю їсти дійсно не варто», — попереджає Кеті Мартін, професорка рослинництва в університеті Східної Англії.
«Це пов’язано з тим, що світло, яке сприяє проростанню, стимулює також вироблення стероїдного соланіну, який є токсичним для людей і тварин — особливо кішок і собак», — пояснює вона.
Насправді соланін є природним компонентом коренеплоду. Але в зеленій картоплі його концентрація небезпечна.
Випадки отруєння соланіном відносно рідкісні, один з найвідоміших стався у Британії наприкінці 1970-х років, коли 78 школярів госпіталізували після вживання зеленої картоплі.
Навряд чи ви відчуєте погані наслідки від вживання незначної кількості цієї речовини.
Симптоми легкого отруєння — діарея, блювота і сильний біль у животі.
У важчих випадках з’являються сонливість, апатія, запаморочення, слабкість, порушення зору, непритомність, а в деяких випадках навіть смерть.
Як готувати пророщену картоплю
- Якщо пагони малі, просто обріжте їх перед приготуванням;
- Якщо — довгі (більше одного сантиметра), а сама картоплина — м’яка, викиньте її;
- Завжди зрізайте будь-які зелені ділянки — вони вказують на високу концентрацію токсинів;
- Якщо картопля має ознаки гниття, плісняви тощо, її краще викинути.
Але навіть приготовану за усіма правилами пророслу картоплю краще не їсти малюкам, вагітним та людям з ослабленим імунітетом. Для їхнього організму вона лишається небезпечною.
Як правильно зберігати картоплю
Щоб картопля залишалася свіжою:
- тримайте її в прохолодному (3−10°C), сухому, темному місці - наприклад, у шафі чи коморі;
- не мийте перед зберіганням — волога сприяє гниттю;
- не зберігай разом із цибулею та часником. Вони сприяють росту пагонів.
Що робити з пророслою цибулей і часником
Пророслі цибуля та часник — зовсім інша річ.
«На відміну від картоплі, вони цілком безпечні», — каже професорка Мартін.
«Їхні паростки утворюються з поживних речовин, що містяться в цибулинах. Однак вони можуть бути гіршими на смак і мати м’якшу текстуру».
Експерти рекомендують зберігати цибулю й часник у прохолодному, темному, сухому місці, наприклад, у коморі (3−10°C).
Не тримайте їх у герметичних поліетиленових пакетах. Краще візьміть сітчасті або паперові мішечки, які забезпечать доступ повітря.
Якщо на плодах є гнилі або запліснявілі плями, викидайте їх без вагань.
Зіпсовану цибулю або часник легко розпізнати: вони занадто м’які та мають неприємний запах.