Чи можна їсти пророслу картоплю, цибулю і часник

10 червня, 05:34
Картопля та цибуля проросли — що робити? (Фото: Getty Images)

Картопля та цибуля проросли — що робити? (Фото: Getty Images)

Господині діляться на два табори: одні вважають, що такий продукт можна вживати в їжу, а інші - що категорично ні.

Бувають ситуації, коли картопля, цибуля і часник лежать довго і починають проростати.

Господині діляться на два табори: одні вважають, що такий продукт можна вживати в їжу, а інші - що ні.

Ось, що про це кажуть фахівці.

Що відбувається, коли картопля проростає

Проростання — природна ознака того, що ваша картопля намагається перетворитися на нову рослину.

Під час цього процесу картопляна бульба починає виробляти високу концентрацію глікоалкалоїдів — соланіну і хамарину.

Це — природні токсини, які допомагають рослинам захищатися від грибків і комах. Соланін міститься не лише в картоплі, а й в помідорах, кабачках, баклажанах та перці.

Збирання та зберігання врожаю може збільшити концентрацію цих сполук, і саме це є потенційним ризиком як для людей, так і для тварин.

Чи можна їсти пророслі овочі

«Найбільшу небезпеку в пророслій картоплі становлять глікоалкалоїди. Вони роблять її гіркою на смак та майже завжди викликають блювоту», — пояснює Кріс Бішоп з університету Лінкольна.

«Цей природний хімікат зазвичай міститься в зелених частинах шкірки. Ось чому не можна їсти зелену картоплю», — зазначає Бішоп в інтерв'ю BBC.

«У паростках рівень цих хімікатів може бути вищий, тому їх варто повністю видаляти. Якщо ви сумніваєтесь, видаліть ту частину картоплі, де паросток «вкоренився», — додає фахівець.

Руки чистять пророслу картоплю
Shutter Stock
Перед вживанням обов’язково видаліть усі паростки

Пророслу картоплю можна їсти з певними застереженнями, пояснюють у британському Агентстві з харчових стандартів (FSA).

«Після видалення паростків, якщо картоплина тверда, без ознак гниття, її можна сміливо вживати в їжу. Якщо ж вона „зеленуватого відтінку“, її краще викинути, оскільки зелені ділянки вказують на наявність токсинів».

«Якщо бульби проросли, але без зморшок, а самі паростки маленькі, їх можна готувати і вживати в їжу. Лише не забудьте відрізати пророслі частини, — додають в агенстві. — М'яка, зморшкувата картопля, скоріш за все, втратила поживні речовини і буде не дуже смачною».

Токсичність соланіну

Деякі експерти закликають бути обачнішими в цьому питанні.

«Зелену пророслу картоплю їсти дійсно не варто», — попереджає Кеті Мартін, професорка рослинництва в університеті Східної Англії.

«Це пов’язано з тим, що світло, яке сприяє проростанню, стимулює також вироблення стероїдного соланіну, який є токсичним для людей і тварин — особливо кішок і собак», — пояснює вона.

Насправді соланін є природним компонентом коренеплоду. Але в зеленій картоплі його концентрація небезпечна.

Випадки отруєння соланіном відносно рідкісні, один з найвідоміших стався у Британії наприкінці 1970-х років, коли 78 школярів госпіталізували після вживання зеленої картоплі.

Навряд чи ви відчуєте погані наслідки від вживання незначної кількості цієї речовини.

Симптоми легкого отруєння — діарея, блювота і сильний біль у животі.

У важчих випадках з’являються сонливість, апатія, запаморочення, слабкість, порушення зору, непритомність, а в деяких випадках навіть смерть.

Пророщена картопля
Getty Images
Нудота, різкий біль у шлунку, головний біль — такі вкрай неприємні й небезпечні симптоми супроводжують отруєння соланіном

Як готувати пророщену картоплю

  • Якщо пагони малі, просто обріжте їх перед приготуванням;
  • Якщо — довгі (більше одного сантиметра), а сама картоплина — м’яка, викиньте її;
  • Завжди зрізайте будь-які зелені ділянки — вони вказують на високу концентрацію токсинів;
  • Якщо картопля має ознаки гниття, плісняви тощо, її краще викинути.

Але навіть приготовану за усіма правилами пророслу картоплю краще не їсти малюкам, вагітним та людям з ослабленим імунітетом. Для їхнього організму вона лишається небезпечною.

Як правильно зберігати картоплю

Щоб картопля залишалася свіжою:

  • тримайте її в прохолодному (3−10°C), сухому, темному місці - наприклад, у шафі чи коморі;
  • не мийте перед зберіганням — волога сприяє гниттю;
  • не зберігай разом із цибулею та часником. Вони сприяють росту пагонів.

Що робити з пророслою цибулей і часником

Пророслі цибуля та часник — зовсім інша річ.

«На відміну від картоплі, вони цілком безпечні», — каже професорка Мартін.

«Їхні паростки утворюються з поживних речовин, що містяться в цибулинах. Однак вони можуть бути гіршими на смак і мати м’якшу текстуру».

Експерти рекомендують зберігати цибулю й часник у прохолодному, темному, сухому місці, наприклад, у коморі (3−10°C).

Не тримайте їх у герметичних поліетиленових пакетах. Краще візьміть сітчасті або паперові мішечки, які забезпечать доступ повітря.

Якщо на плодах є гнилі або запліснявілі плями, викидайте їх без вагань.

Зіпсовану цибулю або часник легко розпізнати: вони занадто м’які та мають неприємний запах.

X