Експерти розповіли, скільки кави п’ють українці, як її готують та хто п'є найбільше
Хто п'є найбільше кави в Україні (Фото: depositphotos.com)
Українська Кавова Спільнота провела опитування, щоб з’ясувати, хто й скільки кави п'є в країні. Можливо, результати зруйнують ваші уявлення.
Опитування українців щодо вживання кави ініціювала і опублікувала Українська Кавова Спільнота — галузевий проєкт, який об'єднує бариста, власників кав’ярень та поціновувачів кави. Збір даних проводився з 11 серпня до першого вересня 2025 року через анкету. 955 респондентів самостійно заповнювали форму, відповідаючи на питання. про частоту вживання кави, улюблені напої, способи приготування та професію.
Згідно з результатами, 68% опитаних п’ють каву щодня. Водночас є різниця між статями: 74% опитаних чоловіків п’ють каву щодня, серед жінок таких менше — 66%. Найбільше кавоманів у віковій групі 36−45 років, і 81% з них мають каву у щоденному раціоні. Цікаво, що молодь вживає каву значно рідше, лише близько половини опитаних п'є каву кожного дня.
Але яку каву? 75% опитаних обирають заварну. Водночас 25% молоді 18−25 років частіше міксують різні варіанти, а 10% п’ють розчинну. За рівнем доходу видно, що 55% респондентів із заробітком до 7000 грн п’ють заварну каву значно рідше та частіше обирають розчинну. Серед тих, хто має понад 10000 грн доходу, 86% стабільно віддають перевагу заварній каві. А якщо ще більш точно — чорній. Це може означати як фільтр-каву, так і звичайну заварну в турці/кавоварці, залежно від доступності обладнання.
Опитування також показало й найпопулярніші місця, де готують каву. У мафах чи точках to go каву п’ють лише 3% опитаних, і цей варіант не має чітко виражених вікових чи соціальних відмінностей. Утім, більшість все ж обирає пити каву вдома, і цей варіант особливо характерний для старших за 55 років та молоді 18−25 років. Також удома каву найчастіше вживають респонденти з нижчими доходами та ті, хто ще навчається. В офісі чи на роботі каву п’ють 14% респондентів, причому цей варіант більш поширений серед людей віком 26−45 років. Також каву на роботі частіше обирають ті, хто має дітей. У кав’ярнях каву п’ють 22% людей віком 18−25 років, що часто перевищує показники інших вікових груп.
Найбільш поширеним видом приготування виявилася кавомашина. Турка, френч-прес, аеропрес теж присутні, але рідше згадуються як щоденний інструмент.
Опитування сформувало портрет людини, яка найбільше споживає каву в Україні — це чоловік військовослужбовець, який п'є чорну заварну каву щодня з використанням кавомашини. Разом із цією групою помітну питому вагу в загальному споживанні займають представники тих професій, де є посилене навантаження або нестандартний графік. Наприклад, рятувальники, медпрацівники, працівники служб безпеки.
Прикметно, що кава виступає не лише як стимулятор, а і як елемент комунікації — у побуті, на робочих місцях, в польових або змінних умовах служби. Адже згідно з результатами, п’ю її, щоб прокинутися лише 8% у порівняні із 46%, для яких метою є смак, чи 27%, для яких кава — ритуал чи звичка.
Цифри з цього дослідження показують, що кава є не лише частиною рутини багатьох, а й відображають політичний, економічний та соціально-культурний стан в Україні.