Волога та не для пюре. Названо сорт картоплі, який краще оминати при приготуванні популярного гарніру
Картопляне пюре може стати справжньою комфортною їжею (Фото: freepik)
Вершкове, пухке, ситне та до того ж універсальне — картопляне пюре може бути справжньою комфортною їжею. Однак, попри простоту приготування, не варто використовувати будь-яку картоплю.
Чи то картопля фрі, приготована власноруч, чи запіканка зі сметаною — картопля завжди залишається однією з найкращих страв для чітмілу або гарніром до будь-якої вечері. Але жоден рецепт не створює такого відчуття домашнього затишку, як повна каструля картопляного пюре. Проте, не достатньо мати будь-яку картоплю у коморі, є один сорт, якого краще уникати для приготування пюре, пише The daily meal.
Це червона картопля. Окрім кольору та форми, цей сорт можна охарактеризувати за двома ключовими показниками — вологістю та вмістом крохмалю. Червона картопля належить до воскового типу, тобто має високий вміст вологи й низький — крохмалю. Під час варіння така картопля не розм’якшується, а добре тримає форму, що ускладнює її розминання. Навіть якщо вам удасться це зробити, червона картопля погано вбирає масло та молоко, тож пюре виходить більш клейким і менш ніжним за текстурою.
Наступного разу, коли ви плануєте приготувати пюре або картопляне пюре, виберіть сорти, що мають протилежні характеристики до червоних. У цьому випадку вам слід використовувати картоплю з низьким вмістом вологи та високим вмістом крохмалю. Така картопля легше розтирається та ефективніше вбирає молоко та масло, надаючи страві пишну та кремову консистенцію.
З одним секретом: рецепт найсмачнішого картопляного пюре
Які сорти картоплі найкращі для приготування пюре
Картопля сорту Юкон Голд — ідеальний варіант для пюре. Вона не тільки має ідеальний вміст вологи та крохмалю, але й має природний маслянистий та домашній смак, що робить пюре надзвичайно смачним. Не можете знайти сорт «Юкон»? Хоча картопля сорту Расет має більш нейтральний смак, вона також має необхідні якості для приготування чудового пюре і може набувати смаку ваших улюблених добавок чи то шкварки, чи то підлива, чи то ароматні трави або ж спеції.
Батат, хоча і має дещо вищий вміст вологи та крохмалю, ніж вищезгадані сорти картоплі, все одно є чудовим варіантом для приготування пюре, якщо ви хочете отримати солодкуватий смак.
Рецепт найніжнішого картопляного пюре з молоком
Як готувати червону картоплю
Те, що червона картопля не підходить для пюре, не означає, що вона не може cмакувати в інших стравах. Вона ідеально підходить для смаження чи запікання. Якщо нарізати червону картоплю на невеликі шматочки та запекти її з травами та спеціями, вона перетворюється на смачний гарнір з хрусткою зовнішньою частиною та м’якою, ніжною внутрішньою частиною. Оскільки цей сорт не розварюється під час приготування, то він також чудово підходить для приготування картопляного салату, гарантуючи, що кожен шматочок буде ситним та добре структурованим. Вона також чудово підходить для супів та рагу.
Рецепт картоплі по-уланівськи: на Святвечір і не тільки
М'які чипси: запечена картопля з вершково-гострим соусом
Запечена картопля за 10 хвилин: вийде навіть у мікрохвильовці
Печеня з гарбузом та м’ясом: рецепт, обов'язковий на осінь
Грибна юшка по-карпатськи: простий рецепт із білими грибами