Вживання більшої кількості цих фруктів та овочів може знизити ризик раку товстої кишки на 40% — нове дослідження

8 жовтня, 10:40
Печена морква на грилі в раціоні проти раку (Фото: depositphotos.com)

Печена морква на грилі в раціоні проти раку (Фото: depositphotos.com)

Осінь — це час завітати до відділу фруктів та овочів і почати шукати помаранчеве. І ні, не тому, що він є кольором цієї пори року. Він має здатність знизити вірогідність раку.

Щодо колоректального раку— раку ободової та прямої кишки — ми постійно дізнаємося більше про зниження ризику завдяки новим дослідженням. Наприклад, деякі нещодавні дослідження показали, що дієта з високим вмістом обробленого та червоного м’яса збільшує ваш ризик, але дієта з високим вмістом клітковини може допомогти його зменшити. Як зазначає медіа Eating Well, існують також докази того, що молочні продукти, включно з багатим на пробіотики йогуртом, можуть допомогти зменшити ризик колоректального раку. Утім пам’ятайте, що часте вживання алкоголю може збільшити ваш ризик напротивагу більшій кількості рослин, які діють на зниження.

Реклама

Учені постійно прагнуть дізнатися більше про колоректальний рак і способи його запобігання, особливо з огляду на те, що випадки захворювання зростають, особливо серед людей віком до 55 років. Не враховуючи деякі види раку шкіри, колоректальний рак є третім найпоширенішим видом раку, діагностованим в американських чоловіків і жінок, з майже 150 000 нових випадків колоректального раку, діагностованих у США щороку.

Осінні овочі в раціоні (Фото: depositphotos.com)
Осінні овочі в раціоні / Фото: depositphotos.com

Дослідники з Італії детальніше вивчили певні поживні речовини — зокрема, каротиноїди, пігменти, які містяться переважно у фруктах і овочах — щоб з’ясувати, чи можуть вони мати користь для зниження ризику колоректального раку. Результати своїх досліджень наукова група опублікувала в European Journal of Clinical Nutrition.

Кількість учасників дослідження з колоректальним раком становила 1953, їхній вік коливався від 19 до 74 років, із середнім показником 62 роки. Контрольна група не мала попередньої історії раку і складалася майже з 4200 людей віком від 20 до 74 років, із середнім віком 58 років.

Інтерв'юери заповнювали анкети, ставлячи учасникам запитання щодо соціально-економічного статусу, антропометричних показників, способу життя (тобто фізичної активності, дієти, споживання алкоголю, статусу куріння) та сімейного анамнезу раку.

Дослідники розрахували середнє споживання каротиноїдів учасниками на основі їхніх анкет щодо частоти споживання їжі (АЧСЇ). У них запитували учасників про їхнє середнє тижневе споживання продуктів харчування і алкоголю. Учасників було розподілено на одну із п’яти груп для аналізу на основі споживання каротиноїдів.

Як показало це дослідження, споживання більшої кількості рослинної їжі може знизити ризик раку та позитивно вплинути на роботу кишківника — і це ще не все. Наприклад, вживання більшої кількості рослинного білка, як от бобові, тофу, горіхи та насіння, може сприяти здоровому старінню та продовжити ваше життя. Якщо у вас проблеми з випорожненням, рослинна дієта також може допомогти з цим.

Приготування страв з овочів (Фото: depositphotos.com)
Приготування страв з овочів / Фото: depositphotos.com

Достатнє отримання вітаміну D також може знизити ризик колоректального раку. Він міститься в обмеженій кількості продуктів, включаючи яєчні жовтки, деякі гриби та жирну рибу, як от лосось, тунець і скумбрія. Але ваше тіло також може виробляти вітамін D під впливом сонячного світла, хоча це стає складніше з настанням прохолодніших температур. З цієї причини лікар може рекомендувати приймати вітамін D як добавку.

Для зниження ризику колоректального раку обирайте з цитрусових, моркви, солодкої картоплі, солодкого перцю, помідорів, мускатного гарбуза, броколі, зеленого горошку та листової зелені, як-от шпинат і капуста кале. Щоб не відставати від овочів, є кілька багатих на каротиноїди фруктів, які також заслуговують на місце на вашому столі. (Згадайте цитрусові, персики, манго та папайю, серед інших). Звісно, ви можете кинути будь-які фрукти, які вам подобаються, у смузі або вівсянку на ніч.

Навіть це допоможе знизити ризик колоректального раку до 40%. Продукти, багаті цими потужними рослинними сполуками, включають багато фруктів і овочів. Ось чому важливо споживати різноманітні рослинні та інші продукти, щоб забезпечити отримання всіх поживних речовин, необхідних вашому організму — не лише для зниження ризику захворювань, але й для загального міцного здоров’я. Інші звички також відіграють роль у профілактиці колоректального раку, включаючи регулярну фізичну активність, відмову від куріння та обмеження або уникнення вживання алкоголю.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини