Корисна вулична їжа. Автентичний рецепт близькосхідного фастфуду — фалафеля: готується просто і бюджетно

30 березня 2024, 06:03

Якщо вас приваблює можливість харчуватися ситно, бюджетно та рослинною їжею — цей рецепт фалафеля точно для вас. Пікантний смак, цікава текстура та хрустка скоринка. Фалафель обожнюють у світі, спробуйте приготувати й ви.

Фалафель — популярний близькосхідний перекус і вулична їжа. Він виготовлений з суміші нуту (або бобів фави), свіжої зелені та спецій, які утворюють невеликі кульки або котлетки. Вважається, що фалафель виник в Єгипті, оскільки коптські християни шукали ситну заміну м’яса протягом довгих сезонів посту. Фалафель також став популярною веганською їжею в Єгипті та на всьому Близькому Сході. Він продовжує бути щоденним улюбленцем перекусів єгиптян, і ви можете знайти його у вуличних торговців майже в кожному районі. Кульки з нуту часто подають у формі сендвіча з щедрою купкою тахіні та порцією середземноморського салату, а також скибочками печеного або смаженого баклажана.

Реклама

Ця веганська страва, яка підходить для посту, готується з простих повсякденних інгредієнтів, і ви не повірите, наскільки це легко. Якісні інгредієнти є ключем до смачного фалафелю, тому не забудьте придбати хороші спеції, такі як кмин та коріандр для вашого фалафеля.

Рецепт автентичного фалафеля

Як їсти та готувати фалафель (Фото: Instagram @eatwithsafta)
Як їсти та готувати фалафель / Фото: Instagram @eatwithsafta

Інгредієнти:

  • 4 склянки сушеного нуту (не використовуйте консервований або варений нут)
  • 1 ч.л. харчової соди
  • 2 склянки свіжого листя петрушки, стебла видалені
  • 1 ½ склянки свіжого листя кінзи, стебла видалені
  • 1 склянка свіжого кропу, стебла видалені
  • 2 маленьких цибулини
  • 2 головки часнику, очищених
  • Сіль на смак
  • 2 ст.л. меленого чорного перцю
  • 2 ст. л. меленого кмину
  • 2 столові ложки меленого коріандру
  • 2 ч.л. кайенского перцю, необов’язково
  • 2 ч.л. розпушувача
  • 4 столові ложки підсмаженого кунжуту
  • Олія для смаження
  • Соус тахіні

Спосіб приготування:

  1. (Напередодні) Покладіть сушений нут і соду у велику миску, наповнену водою, щоб покрити нут принаймні на 5 см. Замочіть на ніч на 18 годин (довше, якщо нут ще занадто твердий). Коли будете готові, повністю злийте нут і обсушіть.
  2. Покладіть нут, зелень, цибулю, часник і спеції у велику миску кухонного комбайна. Запустіть кухонний комбайн 40 секунд за раз, поки все добре не об'єднається формуючи фалафелеву суміш.
  3. Перекладіть фалафелеву суміш в посудинуі щільно накрийте. Охолодіть принаймні 1 годину.
  4. Безпосередньо перед смаженням додайте в суміш фалафеля розпушувач і насіння кунжуту і перемішайте ложкою.
  5. З допомогою ложки відберіть потрібну кількість суміші та сформуйте котлетки. Робіть це мокрими руками.
  6. Наповніть олією середню каструлю на 3 сантиметри. Нагрійте масло на середній висоті, покине з’являться бульбашки. Обережно покладіть фалафелі в олію, смажте від 3 до 5 хвилин або близько того, поки не стане хрустким і золотисто коричневим зовні. Уне потрібно викладати відразу багато, обсмажте їх партіями. Достатньо 5 фалафелів на одній пательні.
  7. Помістіть смажені фалафелі в друшляк або тарілку, викладену паперовими рушниками, щоб промочити.
  8. Подавати фалафель гарячим до гарніру; або покладіть фалафель в лаваш з тахіні або хумусом, руколою, помідорами і огірками. Насолоджуйтесь!
Показати ще новини