Пряність, яка працює як м’який антидепресант: не забудьте додати в глінтвейн
Аніс — простий інгредієнт, який здатний поліпшити сон (Фото: panchenko_karyna/pixabay)
Аніс — це не просто ароматна спеція для випічки та десертів із солодким, злегка «лакричним» відтінком. За його пряним смаком ховається безліч корисних властивостей, про які знають далеко не всі.
За даними таїландської системи охорони здоров’я Vinmec, насіння анісу багате важливими мінералами, зокрема, залізом, що підтримує роботу мозку та імунітет, і марганцем, необхідним для здоров’я кісток і захисту клітин.
Дослідження іранських учених показують, що рослина Pimpinella anisum може бути корисною не лише як пряність. Наукові дані свідчать: аніс здатен зменшувати прояви депресії та полегшувати симптоми менопаузи.
Менопауза — природний етап життя, за якого рівень репродуктивних гормонів знижується. У США її щороку переживають понад мільйон жінок. Серед типових симптомів — припливи, нічна пітливість, порушення сну, перепади настрою і сухість піхви, що підвищує ризик інфекцій, які передаються статевим шляхом.
Однак, згідно з дослідженням фахівців з Тегерана, регулярне вживання насіння анісу знижує частоту та інтенсивність припливів майже на 75%.
Інші іранські дослідження засвідчили, що під час вживання порошку або капсул з насіння анісу тричі на день симптоми післяпологової депресії, а також депресії легкого та помірного ступеня значно слабшали.
До характерних ознак депресії належать пригніченість, дратівливість, проблеми зі сном, зміна апетиту, втрата інтересу до звичних занять і нав’язливі негативні думки. За даними CDC, на депресію страждають близько 16 мільйонів дорослих американців, і кожен шостий стикається з нею хоча б раз у житті.
Є й інші наукові дані про користь анісу. Італійські дослідники виявили протизапальні властивості олії насіння, а китайські вчені підтвердили його антибактеріальний ефект.
Для більшості людей аніс безпечний і не викликає побічних реакцій. Проте за наявності гормонозалежних захворювань або схильності до алергії рекомендується проконсультуватися з лікарем перед вживанням.
За інформацією Vinmec Healthcare System, у страви зазвичай додають 1−2 чайні ложки спеції, а добова доза порошку насіння безпечна для здорових дорослих. Ще один плюс — низька калорійність: лише 23 калорії на столову ложку.
З клементинами. Рецепт глінтвейну на червоному вині від Джеймі Олівера
Vin chaud: рецепт французького традиційного глінтвейну
Зігрівальний: рецепт безалкогольного глінтвейну з домашнього виноградного соку
Як на Різдвяному ярмарку: суміш спецій для глінтвейну
Затишна класика: рецепт глінтвейну з Каберне за рецептом відомої ведучої
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.