Знизять ризики хвороб. 10 продуктів, які потрібно додати до раціону після 40 років

19 травня, 11:36
Дбати про здоров’я варто у будь-якому віці (Фото: sumners/depositphotos)

Дбати про здоров’я варто у будь-якому віці (Фото: sumners/depositphotos)

Дізнайтесь, які продукти підтримують здоров’я після 40 років, покращують обмін речовин, зміцнюють серце, кістки та мозок. Додавайте їх до раціону — і залишайтеся в формі.

Після 40 років наше тіло починає змінюватися — уповільнюється метаболізм, знижуються рівні деяких гормонів, зростає ризик серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, остеопорозу. Правильно підібраний раціон може стати вашим союзником у ці роки. Він допоможе підтримати енергію, м’язову масу, здоров’я серця, кісток і мозку, а також збалансувати гормональний фон.

Реклама

У цій статті йдеться про 10 корисних продуктів, які варто додати до щоденного меню після 40. Деякі з них — це джерела повноцінного білка, інші містять клітковину, кальцій, вітамін D, омега-3 жирні кислоти або антиоксиданти. Завдяки яким ви зможете не лише почуватися краще, а й зменшити ризики хронічних захворювань.

10 продуктів, які ви повинні додати до свого раціону, якщо вам за 40 років

1. Листова зелень

Листова зелень багата на кальцій, магній, фолат і вітамін К — поживні речовини, які підтримують щільність кісткової тканини, здоров’я серця і когнітивні функції. Після 40 років кісткова маса природним чином починає зменшуватися, тому регулярне вживання зелені допомагає зміцнити кістки і знизити ризик переломів та остеопорозу.

Легкий омлет із сиром і шпинатом за 10 хвилин: ідеальний початок дня

Це ідеальний варіант для сніданку чи легкого обіду. Білок із яєць, вітаміни з зелені та аромат свіжого кропу поєднуються в одній страві, яку надзвичайно легко приготувати.

2. Жирна риба

Багата на омега-3 жирні кислоти, жирна риба необхідна для здоров’я серця і мозку. Вони допомагають зменшити запалення, регулюють рівень холестерину і можуть полегшити перепади настрою або депресію, пов’язані з гормональними змінами у віці 40 років. Для отримання максимальної користі намагайтеся їсти щонайменше дві порції на тиждень.

Риба на грилі: рецепт тріски з соусом ромеско

Звичайно можна запастися бургерами та хот-догами, щоб приготувати на природі, але риба... вона неперевершена, коли приготована таким методом на природі.

3. Ягоди

Ягоди насичені антиоксидантами, особливо флавоноїдами, які борються з окислювальним стресом, пов’язаним зі старінням. Вони допомагають зберегти пам’ять, покращують еластичність шкіри та захищають від хронічних захворювань, таких як рак і хвороби серця, що є ключовими проблемами в середньому віці.

Сніданок мрії. Пудинг з малиною та кокосом

Немає малини? Додайте інші ягоди!

4. Горіхи та насіння

Це чудові джерела білка, клітковини та корисних жирів. Вони допомагають контролювати рівень цукру в крові, підтримують роботу мозку і забезпечують організм рослинними омега-3. Вміст магнію в них також допомагає впоратися зі стресом і підтримувати серцевий ритм.

Нове поєднання: вершкова паста з кабачком, цибулею порей та мангольдом

Коли сезон потрохи розпочинається, варто одразу насолоджуватися цікавими стравами, як от ця паста з овочами.

5. Грецький йогурт

Грецький йогурт з високим вмістом білка і кальцію сприяє збереженню м’язів і здоров’ю кісток. Він також містить пробіотики, які допомагають травленню і підтримують імунну функцію, яка з віком може дещо знижуватися. Обирайте йогурти з низьким вмістом цукру або несолодкі сорти.

Бананово-арахісове парфе з йогуртовим кремом

Це смачний і поживний сніданок або перекус, що базується на природній солодкості стиглих бананів, створюючи кремову та ароматну основу.

6. Цільнозернові

Цільнозернові продукти забезпечують стабільну енергію і містять багато клітковини, яка підтримує здоров’я травлення і допомагає регулювати рівень холестерину і цукру в крові. Це особливо важливо у віці 40 років, щоб запобігти збільшенню ваги в середньому віці та зменшити ризик діабету.

Рецепт веганського хліба на соді

Це традиційний ірландський хліб, який не потребує дріжджів. Його головний розпушувач — сода, що реагує з кисломолочними продуктами, забезпечуючи пухку текстуру.

7. Хрестоцвітні овочі

Ці овочі допомагають вивести токсини з організму та збалансувати рівень естрогену, що особливо корисно для жінок, які вступають у менопаузу. Вони також пов’язані зі зниженням ризику раку та покращенням здоров’я серця.

Капустяники: найкращий спосіб приготувати молоду капусту

Один із найпростіших і найсмачніших способів приготувати молоду капусту — це капустяники. Фудблогерка ділиться рецептом, який готується за лічені хвилини, а результат — ніжні, ароматні і хрумкі оладки, які ідеально пасують до весняного столу.

8. Бобові

Бобові багаті на рослинний білок, залізо та клітковину. Вони підтримують м’язи, здоров’я серця та збалансований рівень цукру в крові. Вживання більшої кількості рослинних білків також полегшує навантаження на нирки і допомагає зменшити запалення.

Рецепт нутових котлет на вечерю і не тільки

Така страва чудово поєднується із соусами: тахіні, йогуртовим або томатним і відмінно смакує як частина вегетаріанського чи пісного меню.

9. Авокадо

Авокадо багате на мононенасичені жири та калій. Вони допомагають знизити рівень поганого холестерину, підтримують зволоження шкіри та контролюють кров’яний тиск. Корисні жири також сприяють засвоєнню жиророзчинних вітамінів, таких як A, D, E і K.

Із мексиканським настроєм: рецепт поживного тосту на сніданок і не тільки

Залишки від вечері — не привід для нудного сніданку. Цей тост із авокадо, сальсою та залишками тако доводить, що смачно може бути і швидко, і корисно. Просто доповніть усе яйцем — і отримайте повноцінний поживний прийом їжі.

10. Чорний шоколад

Помірна кількість чорного шоколаду містить потужні антиоксиданти, такі як флавоноїди, які покращують кровообіг і знижують кров’яний тиск. Він також покращує настрій і роботу мозку — дві речі, на які можуть впливати гормональні зрушення і стрес у віці 40 років.

Поживний десерт. Рецепт веганських горіхово-фінікових кульок до чаю або в дорогу

Ці кульки мають характерний горіховий смак кокоса, темного шоколаду і кремову мигдалеву начинку, щоб передати всі класичні смаки популярного батончика.

Надання пріоритету багатим на поживні речовини цільним продуктам, пристосованим до мінливих потреб вашого організму, — один з найрозумніших кроків, які ви можете зробити у віці 40 років, щоб залишатися енергійними, сильними та витривалими протягом десятиліть.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини
X