Знизять ризики хвороб. 10 продуктів, які потрібно додати до раціону після 40 років
Дбати про здоров’я варто у будь-якому віці (Фото: sumners/depositphotos)
Дізнайтесь, які продукти підтримують здоров’я після 40 років, покращують обмін речовин, зміцнюють серце, кістки та мозок. Додавайте їх до раціону — і залишайтеся в формі.
Після 40 років наше тіло починає змінюватися — уповільнюється метаболізм, знижуються рівні деяких гормонів, зростає ризик серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, остеопорозу. Правильно підібраний раціон може стати вашим союзником у ці роки. Він допоможе підтримати енергію, м’язову масу, здоров’я серця, кісток і мозку, а також збалансувати гормональний фон.
У цій статті йдеться про 10 корисних продуктів, які варто додати до щоденного меню після 40. Деякі з них — це джерела повноцінного білка, інші містять клітковину, кальцій, вітамін D, омега-3 жирні кислоти або антиоксиданти. Завдяки яким ви зможете не лише почуватися краще, а й зменшити ризики хронічних захворювань.
10 продуктів, які ви повинні додати до свого раціону, якщо вам за 40 років
1. Листова зелень
Листова зелень багата на кальцій, магній, фолат і вітамін К — поживні речовини, які підтримують щільність кісткової тканини, здоров’я серця і когнітивні функції. Після 40 років кісткова маса природним чином починає зменшуватися, тому регулярне вживання зелені допомагає зміцнити кістки і знизити ризик переломів та остеопорозу.
Легкий омлет із сиром і шпинатом за 10 хвилин: ідеальний початок дня
2. Жирна риба
Багата на омега-3 жирні кислоти, жирна риба необхідна для здоров’я серця і мозку. Вони допомагають зменшити запалення, регулюють рівень холестерину і можуть полегшити перепади настрою або депресію, пов’язані з гормональними змінами у віці 40 років. Для отримання максимальної користі намагайтеся їсти щонайменше дві порції на тиждень.
Риба на грилі: рецепт тріски з соусом ромеско
3. Ягоди
Ягоди насичені антиоксидантами, особливо флавоноїдами, які борються з окислювальним стресом, пов’язаним зі старінням. Вони допомагають зберегти пам’ять, покращують еластичність шкіри та захищають від хронічних захворювань, таких як рак і хвороби серця, що є ключовими проблемами в середньому віці.
4. Горіхи та насіння
Це чудові джерела білка, клітковини та корисних жирів. Вони допомагають контролювати рівень цукру в крові, підтримують роботу мозку і забезпечують організм рослинними омега-3. Вміст магнію в них також допомагає впоратися зі стресом і підтримувати серцевий ритм.
Нове поєднання: вершкова паста з кабачком, цибулею порей та мангольдом
5. Грецький йогурт
Грецький йогурт з високим вмістом білка і кальцію сприяє збереженню м’язів і здоров’ю кісток. Він також містить пробіотики, які допомагають травленню і підтримують імунну функцію, яка з віком може дещо знижуватися. Обирайте йогурти з низьким вмістом цукру або несолодкі сорти.
Бананово-арахісове парфе з йогуртовим кремом
6. Цільнозернові
Цільнозернові продукти забезпечують стабільну енергію і містять багато клітковини, яка підтримує здоров’я травлення і допомагає регулювати рівень холестерину і цукру в крові. Це особливо важливо у віці 40 років, щоб запобігти збільшенню ваги в середньому віці та зменшити ризик діабету.
Рецепт веганського хліба на соді
7. Хрестоцвітні овочі
Ці овочі допомагають вивести токсини з організму та збалансувати рівень естрогену, що особливо корисно для жінок, які вступають у менопаузу. Вони також пов’язані зі зниженням ризику раку та покращенням здоров’я серця.
Капустяники: найкращий спосіб приготувати молоду капусту
8. Бобові
Бобові багаті на рослинний білок, залізо та клітковину. Вони підтримують м’язи, здоров’я серця та збалансований рівень цукру в крові. Вживання більшої кількості рослинних білків також полегшує навантаження на нирки і допомагає зменшити запалення.
Рецепт нутових котлет на вечерю і не тільки
9. Авокадо
Авокадо багате на мононенасичені жири та калій. Вони допомагають знизити рівень поганого холестерину, підтримують зволоження шкіри та контролюють кров’яний тиск. Корисні жири також сприяють засвоєнню жиророзчинних вітамінів, таких як A, D, E і K.
Із мексиканським настроєм: рецепт поживного тосту на сніданок і не тільки
10. Чорний шоколад
Помірна кількість чорного шоколаду містить потужні антиоксиданти, такі як флавоноїди, які покращують кровообіг і знижують кров’яний тиск. Він також покращує настрій і роботу мозку — дві речі, на які можуть впливати гормональні зрушення і стрес у віці 40 років.
Поживний десерт. Рецепт веганських горіхово-фінікових кульок до чаю або в дорогу
Надання пріоритету багатим на поживні речовини цільним продуктам, пристосованим до мінливих потреб вашого організму, — один з найрозумніших кроків, які ви можете зробити у віці 40 років, щоб залишатися енергійними, сильними та витривалими протягом десятиліть.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.