Інакше «звариться». Як правильно зберігати вино та чи можна ставити у холодильник
Як зберігати відкрите вино? Це може бути вашим частим питанням після милих посиденьок із друзями, романтичного вечора із партнером чи партнеркою, або сімейного затишного святкування.
Навряд хтось захоче змарнувати смачний та якісний продукт, яким можна насолодитися знову через деякий час. Вино — один із таких, що потребують особливої уваги під час виробництва, і не меншої у миті смакування. Але нам рідко розповідають про те, що робити із вином, яке вже відкрили. Американський медіа-сайт запитав у експертки з вина про те, як можна зберегти відкрите вино, та чи можна його ставити в холодильник.
Винна експертка Рейчел Траллс поділилася, що з для пляшки червоного вина холодильник — це дійсно правильне рішення. Прохолодна температура допомагає зберегти його свіжим довше, до п’яти днів. Тільки не забудьте дати йому повернутися до відповідної температури подачі, перш ніж пити, як попередила Траллс.
Якщо будь-яка пляшка вина залишається відкритою понад кілька годин, необхідних для дихання та відціджування, її якість починає погіршуватися. Ось чому дуже важливо вжити певних заходів, щоб зберегти його довговічність, якщо ви хочете допити рідину, що залишилася, до того, як вона перетвориться на оцет. За словами Траллс, для кожного типу вина потрібні різні методи зберігання. Пропонуємо поглянути на найпоширеніші з них.
Ігристе вино (у холодильнику 1−3 дні)
«Ігристі вина швидко втрачають свою газованість після відкриття, — підкреслює Траллс. «Традиційні ігристі вина, такі як кава або шампанське (які мають більше тиску, тобто більше бульбашок), зберігаються трохи довше, ніж ігристі вина, виготовлені в резервуарах, такі, як просеко».
Краще покладатися на бушон (пробка для ігристого вина) для отримання найкращого ефекту. Якщо ви дійсно серйозно ставитеся до збереження свого шампанського, з допомогою спеціального пристрою варто вкачати вуглекислий газ назад у пляшку, щоб продовжити термін його шипучого зберігання в холодильнику на кілька тижнів.
Легкі білі, солодкі білі та рожеві вина (у холодильнику 4−5 днів)
«Більшість легких білих і рожевих вин можна пити до тижня, якщо зберігати їх у холодильнику з пробкою, — радить Траллс. «Ви помітите, що вже після першого дня смак ледь помітно зміниться, оскільки вино окислюється. Загальний фруктовий характер вина часто зменшується, стає менш яскравим».
Повнотіле біле вино (у холодильнику 2−3 дні)
«Повнотілі білі вина, такі як шардоне та віоньє здуюових бочок, мають тенденцію окислюватися швидше, оскільки вони отримують більше кисню під час процесу витримки перед розливом у пляшки, — пояснює Траллс. «Переконайтеся, що вони завжди закорковані і зберігаються в холодильнику. Якщо ви п'єте багато цього типу вина, дуже розумно також придбати вакуумні ковпачки».
Червоне вино (у холодильнику 3−5 днів)
«Червоні вина можна зберігати в прохолодному темному місці з пробкою або у вашому винному холодильнику чи морозильнику, — каже Траллс. «Чим більше таніну і кислотності в червоному вині, тим довше воно зберігається після відкриття».
Наприклад, вино з низьким вмістом таніну, таке як піно нуар, не буде зберігатися так довго, як насичені червоні вина, такі як каберне совіньйон. «Деякі вина навіть покращуються після першого дня відкривання, — додає Траллс. «Якщо у вас немає винного холодильника, звичайний холодильник — це краще, ніж витримувати вино в 21-градусній кімнаті. Просто дістаньте червоне вино приблизно за 10 хвилин до того, як захочете випити келих, щоб воно трохи зігрілося. Червоне вино також розкриється в келиху».
Це були конкретні поради щодо вин, але є й загальні рекомендації, які варто тримати у глові, щоб ваше вино завжди залишалося у відмінному стані для вашої ним насолоди.
- Придбайте пристрій для зберігання вина. «Вони дуже добре підходять для зберігання вина після того, як його відкоркували. Ви також можете використовувати корок і закрутити його назад, але це не матиме хорошого результату у порівнянні зі спеціальними засобами. Винні системи для вкачування газу коштують дорожче, але вони точно продовжать термін зберігання червоного та білого вина до місяця.
- Зберігайте відкрите вино в холодильнику. «Або у винному холодильнику, якщо він у вас є», — каже Траллс. «Таке холодне зберігання сповільнить будь-який розвиток вина, зберігаючи його свіжим. Ідеальна температура у погребі чи винному холодильнику — 13 градусів за Цельсієм».
- Тримайте вино подалі від прямих сонячних променів або джерел тепла. «Це стосується і холодильника чи духовки. Воно «звариться» і зіпсує аромат та смак».
- Якщо ви п'єте недороге вино більшу частину часу, подаючи його злегка охолодженим, ви замаскуєте більшість «неприємних» ароматів.
- Типова порція вина становить близько 150 г, а пляшка вина містить трохи більше 750 г, тож на одну пляшку має припадати близько п’яти келихів вина.
- «Мед — це анархія, свобода». Медовар про те, які меди відомі в Європі, та про українські експерименти з медом: сікеру, бренді, ігристі
- «Українцям подобається живий формат». Керівник винної мережі про відкриття найбільшого винного маркету Європи в умовах війни та візити італійців
- Оголошено 10 найкращих вин світу у 2024 році за версією Wine Spectator