«Використовуйте всі органи чуття». Як обрати та пити вино та інший алкоголь на Новий рік — розповідають експерти
Вино може як покращити ваші враження від свята, так і зіпсувати їх. Цей продукт шанували задовго до нашої ери, і якщо його статус розкішного та декаденського напою зберігся досі, то наші предки точно вміли його пити. А чи вмієте ви?
Святкова реклама викликає приємне передчуття, все навколо прикрашене до Нового року, і перші святкування Різдва вже позаду. Можливо, це час відкрити найпрекрасніше вино року? І яке ж це вино може бути, і як його пити?
Жорсткі правила — не той варіант, який ми пропонуємо, адже вибір новорічного вина залежить від вашого особистого смаку, бюджету та людей, з якими ви святкуєте. Проте, вічні святкові дилеми залишаються. Тож ділимося порадами про те яке вино і пити та як саме, що отримати гарний настрій, смак та приємні відчуття.
Докторка наук з вина Анна Кребіл розповідає: «Я пропоную вино за ціною, з якою люди почуваються комфортно, навіть якщо гості питимуть багато — і я б уникала будь-яких крайнощів — ніякої важкості, надвисокої кислотності, ніяких насичених та важких смаків. Але найкраща порада тут — піти в незалежний винний магазин, визначити свій бюджет і меню та отримати професійну, персоналізовану пораду.
Найкращі вина для пиття — це ті, що мають широку привабливість і не є екстремальними: особисто для мене це означає традиційний «метод шипучки», тобто суміш Піно Нуар і Шардоне, щоб бульбашки були легкими, з додатковим дозуванням цукру. Найкраще просити сомельє або обирати вина, які матимуть плавний потік смаку, свіжість і елегантність. А от пікантні, стійкі Блан де Блан, можуть бути занадто різкими. Щодо червоного, то це більш легкий стиль, свіжий, червоноплодовий Піно Нуар, з великою кількістю фруктів і лише незначною кількістю дубильності, терпкості".
Ви не помилитеся з шампанським або ігристими винами, або навіть принесіть особливий портвейн чи херес до десерту. Принесіть щось, що вам подобається, або що ви пили колись спробували і вам сподобалося. А щоб обрати конкретне українське або іноземне вино, ви можете скористатися списком із варіантів за посиланнями.
Якщо ви вже тримаєте свої пляшки алкоголю в руках чи у холодильнику — час подумати про подачу, поєднання і смакування. Перша порада звучатиме саме так:
Смакуйте свій напій
Замість того, щоб ковтати вино, зверніть увагу на те, як воно смакує, пахне і виглядає. «Використовуйте всі свої органи чуття, щоб помітити колір, аромат, смак і присмак напою», — сказала Сара Черч, докторка філософії, засновниця і виконавча директорка Wholeview Wellness Centers. Наприклад, уявіть, що це частина винної дегустації. «Ви можете напій покрутити в келиху, відчути аромат, поспостерігати, чи є у нього „ніжки“, коли він рухається назад по келиху. Зверніть увагу на колір вина, а коли зробите ковток, зверніть увагу на смак, подивіться, чи не відчуваєте ви якихось особливих присмаків», — каже Черч. Це також змусить вас сповільнитися і дасть вашому тілу і розуму час, щоб усвідомити вплив алкоголю.
Зволожуйте організм водою або безалкогольним напоєм
Чергуйте вино з водою або іншими безалкогольними напоями, такими як сік, газована вода, безалкогольне пиво і вино, щоб залишатися гідратованими і контролювати темп пиття. Знайдіть хвилинку, щоб перевірити себе в перервах між випивкою, щоб зрозуміти, чи дійсно ви хочете випити ще один бокал. Експертка ділиться: «Стандартна порада полягає в тому, щоб почекати щонайменше одну годину між алкогольними напоями. Це дасть вашому організму достатньо часу для переробки алкоголю і допоможе запобігти надмірному споживанню».
Лія Янг, клінічна менеджерка Центру відновлення харчування, зазначила, що є способи відчувати себе частиною традицій, не вживаючи алкоголь."Якщо ваш тато щозими створює рецепт коктейлю, попросіть його також створити моктейль (безалкогольний варіантй варіант)", — радить вона.
Оберіть ваш келих
Якість келиха, який ви купуєте, дійсно має значення з погляду смаку ваших вин у ньому. Краще не надавати перевагу суперделікатним келихам, які б’ються, коли ви дмухаєте на них. Якщо ви не подаєте дуже старі та рідкісні вина, міцний універсальний келих — це ваш добрий вірний друг. Найкращі келихи для вина мають досить велику чашу, щоб аромати вина могли потрапити до вашого носа, а також підходять для різних сортів винограду.
Використовуйте декантери та інші «іграшки»
Деякі вина тільки виграють від того, що їх декантують (відокремлюють вино від осаду шляхом зливання): не молоді, не дуже старі, не делікатні й навіть не ті, що перебувають на завершальній стадії витримки. Однак, великі танінові вина, які можуть бути занадто молодими, такі як молоде Бароло або щільне Каберне Совіньйон, можуть виграти від гарного збовтування за годину або близько того, перш ніж ви їх вип'єте. Також не забувайте добре закорковувати пляшку, якщо ви не наливаєте вино. Для цього є спеціальні пристрої, які допомагають зберігати напій смачним якомога довше.
Подбайте про закуски та зберігання
Ці розмови про вино та алкоголь вже могли викликати у вас апетит? Тоді перейдімо до теми закусок. Сирна та м’яса тарілка — перше, що спадає на думку. І це завжди гарна ідея. Скуштуйте ігристе разом з нарізками, солоним попкорном, оливками, ікрою та іншими улюбленими закусками. А от більшість сортів Шардоне чудово поєднуються з білим м’ясом, таким як індичка або курка, а також вершковими гарнірами на новорічному столі на кшталт картопляного пюре, мак-ен-чиз, або лазаньї. Піно Нуар поєднується з шинкою, качкою, свининою, лососем та грибними стравами. Каберне ідеально пасує до багатих, ароматних страв: від тушкованих яловичих реберець до смаженого каре ягняти, ростбіфа і, так, яловичої грудинки. Також дізнайтеся як поєднувати вино з олів'є, салатом Шуба та іншими стравами.
Якщо гості принесли чудову пляшку ігристого або білого вина, яке ви хочете подати до столу, є кілька способів охолодити його. Більшість вин скажуть вам «дякую» за 15 хвилин відпочинку у морозильній камері, якщо там є місце. В іншому випадку у винному світі є й інші прості рішення. А більше детально про зберігання вина та поширені міфи ми писали в іншому матеріалі на NV FOOD.
І останнє, але не менш важливе: як господар святкування ви ніколи не зобов’язані подавати вино, яке приніс гість. Ви самі складаєте меню і вирішуєте, які напої вам подавати, і будь-яка ввічлива душа, якій пощастило завітати на ваше свято, повинна це поважати.