Багато білків і клітковини. Коли варто додати до раціону насіння чіа
Чіа пудинг (ілюстративна фотографія) (Фото: AntonMatyukha/Depositphotos)
Це може бути хорошим рішенням, коли потрібен десерт із низьким глікемічним індексом
Оскільки чіа (як і авокадо, асаї тощо) було на початку хвилі уваги до здорового раціону, давайте розберемо.
Чіа — це насіння. В ньому багато білків (як для рослин), вуглеводів теж багато, клітковини — теж.
Чи можна сказати, що це класне джерело жирних кислот? Не зовсім. Жирнокислотний профіль по тій самій Омега-3 мусить бути потужнішим, ми говоримо про те, що бажано вживати 500−1000 мг жирних кислот на добу. В чіа їх 18−20 г на 100 г (але хто з'їсть 100 г чіа!)
Вміст мікроелементів — так, гарний. Кальцію багато (не як в кунжуті, але близько). Багато марганцю для шкіри. І селену для щитоподібної залози.
Гелеутворення (слизовий шар навколо насінин) — це супер. Це м’яке піклування про слизові шлунку та кишківника, пребіотик. В цьому сенсі наш звичайний льон значно багатший (і на гелеутворення, і на глутамін і аргінін у складі), але ж всі чіа люблять.
Також цей слизовий шар уповільнює всмоктування цукрів, стабілізує глікемічну відповідь. Коли потрібен десерт, а ми працюємо з інсуліно- та лептинорезистентністю — це гарне рішення (взагалі сніданки при цих станах мають бути дуже білковими, солоними й доволі жировими).
Тому пропоную рецепт чіа пудингу:
- 100−150 г кокосового чи соєвого йогурту (або козячого чи овечого, якщо молочні продукти нормально сприймаються організмом)
- 1 ст. л. чіа
- ягоди
Можна ще додати манго, хурму, гранат, або матча, какао — грайте смаками як завгодно. Підсолоджувачів я б не додавала, чи додала б ½ ч. л. порошку з кореня маки чи монк фрут, а цукру чи меду краще не треба.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут