Ви могли й не знати. Що таке тромплей в кулінарії і чому він став найпотужнішим трендом кондитерського мистецтва
Їжа19 червня, 16:28
Візуальні обмани з допомогою їжі присутні майже на кожному кроці, і особливо це помітно в час глобального використання соціальних мереж. В них легко показати зображення, які, на перший погляд, зовсім не викликають апетит. Як щодо попільнички з цигаркою до кави?
Тромплей (фр. Trompe-l'oeil) — це техніка в мистецтві, що використовується для створення оптичної ілюзії, яка обманює зір. Основна мета — надати зображенню тривимірності, що сприймається як реальний об'єкт. А в кулінарії цей спосіб дозволяє «обманути» дегустатора завдяки невідповідності продуктів і того, що він перед собою бачить. Концепція trompe l’oeil бере свій початок у світі мистецтва, де художники та скульптори здавна використовують різні техніки для створення реалістичних ілюзій, що обманюють око глядача. Однак цей стиль — це не просто візуальна хитрість, а залучення всіх органів чуття до дивовижного кулінарного досвіду. Від страв, що нагадують солодкі ласощі, до десертів, що імітують солоні делікатеси, можливості обмежуються лише уявою.
Класичним прикладом кулінарного trompe l’oeil є «солоний десерт», де інгредієнти, які традиційно асоціюються з гострою їжею, перетворюються на солодкі ласощі завдяки вмілому маніпулюванню та подачі. Уявіть собі парфе з фуа-гра, замасковане під шоколадний трюфель, або сирну тарілку, перетворену на набір мініатюрних десертів.
Звідки ж пішла традиція «обману ока» (trompe l’oeil — фр.)? На весільному бенкеті короля Генріха IV і Жанни Наваррської в 1403 році після кожного з шести страв подавали виняткові цукрові скульптури. Деякі з них мали форму тварин, інші були відтвореннями архітектурних шедеврів. Усі вони були викарбувані так само тонко, як і будь-які подібні вироби, витесані з каменю. Такі кулінарні шедеври, які в Англії називали sotelte (або «тонкощі»), традиційно готували з пасти з цукру, мелених горіхів, олій та рослинних камедей, а потім покривали позолотою або фарбували пігментами. У Європі екстравагантні солодощі вперше з’явилися в пізньому середньовіччі, але через надзвичайно високу ціну цукру вони були доступні лише багатим людям аж до 18 століття, коли цей підсолоджувач став більш доступним. Сьогодні Мережа рясніє зображення реалістичних десертів у формі, неочікуваній для них. Популярним прикладом є творіння відомого французького кондитера Седрика Гролє. Його сторінка в Інстаграм має більше 12 мільйонів підписників, а сам митець отримав визнання завдяки вишуканій та майже ідеальній подачі у стилі тромплею. Майже кожний такий десерт коштує 18 євро, чи 862 грн. Прикметно, що журналісти французького видання Le Parisien відтворили десерт, і вартість сировини склала лише 3,52 євро, або 168,7 грн.
Інший приклад — тренд Мій будинок це торт, у якому майстри створюють предмети побуту зі святкової випічки. Іноді такі вироби доволі складно відрізнити від реальних, адже це може бути, як зубна щітка, так і одяг, кімнатна рослина чи техніка.
Чи є такі десерти в Україні? Так, їх можна знайти у популярних кондитерських, а зображення публікують у соціальних мережах закладів чи митців. До прикладу, мусовий десерт у вигляді великодніх яєць у bk.bakery, чи вареники із білого шоколаду з вишнею у Будинку Великого Дива, десерти-квіти, маківка чи манго від кондитерської Honey.
Також свої творіння на власній сторінці публікує фуд-дизайнерка Аліна Прокопенко. Це десерт-устриця, попільничка, чи солодощі у вигляді каменів чи мінералів, або тромпей-томат з ванільним ганашем, полуницею та томатною карамеллю.
Варто зауважити, що окрім обману ока солоним-солодким та їстівним-неїстівним можна робити більше прості, але не менш цікаві ілюзії. Наприклад, подати один овоч як інший, чи зробити сир як ковбасу. Певним чином, веганська котлета у бургері також буде тромплеєм. Якщо ви хочете здивувати гостей вдома вишуканою стравою та трохи пожартувати над вмістом тарілки, ви також можете спробувати зробити рахат-лукум у вигляді салямі, спагеті з тефтелями з морозива та цукерок, приховати бурату за соковитим томатом.
Пропонуємо останній рецепт від французької кулінарки, щоб подати саме в сезон найбільш солодких помідорів до вашої розкішної вечері.
Томатна бурата: рецепт оригінальної овочевої закуски з домашніх помідорів
Томат з песто, пармезаном,буратою та кедровими горішками готується у французькому стилі тромплей. Вразьте гостей цією вишуканою стравою.
Перейти до рецепту- Нагодували 150 людей. Українська фуд-дизайнерка створила перформанс з їжі на відкриття павільйону від України на Бієнале у Венеції
- Від вишуканого до казкового. Девʼять місць у світі із неперевершеним післяобіднім чаєм
- «Ласували раз на рік». Сировариня про традиційний український десерт, котрий сьогодні мало хто знає