Вкусное лето по-гречески. Как приготовить баклажаны саганаки — вкусное овощное блюдо с сыром фета
Украинская художница и известная фуд-блогерка Елена Сагун поделилась в Instagram своей вариацией на тему греческой кухни и приготовила саганаки с баклажанами. Рассказываем ее вкусный овощной и пряный рецепт.
На прохання авторки публікуємо рецепт мовою оригіналу — українською.
Саганакі - спільне поняття для різноманітних грецьких страв, названих на честь маленької круглої сковорідки з двома ручками, в якій вони готуються. Назва походить від турецького слова sahan, що означає «мідний посуд». Найвідоміший варіант страви — сирний. Продукт обвалюють у борошні, обсмажують на вершковому маслі або оливковій олії, а потім подають з лимоном. Його часто їдять як закуску на сковороді разом з хлібом, зазвичай лавашем. Часто люблять готувати також із морепродуктами. Так, стали надзвичайно відомі саганакі із мідій та креветок.
У баклажанах саганакі у складі лише овочі, сир фета та олія. Однак секрет смаку — насіння фенхелю. Як пише Олена, саме воно додає саганакі особливий присмак. Його можна знайти у відділах з приправами у великих супермаркетах, чи в аптеках.
Баклажани саганакі
Інгредієнти на 2−3 порції (форма 20×34 см, або 24−26 см):
- приблизно 500 г баклажанів
- 3 величеньких помідори
- 1 середній солодкий перець
- 2 зубці часнику
- ½ склянки води за необхідності
- сіль, перець до смаку
- 100 г фети (можна замінити бринзою)
- олія для смаження
- ½ ч. л. насіння фенхелю
Спосіб приготування :
- Баклажани нарізати кружальцями приблизно 1,5−2 см завтовшки. Посолити, залишити хвилин на 15−20, потім їх потрібно буде помити та прибрати вологу паперовими рушниками. Кажуть, ці маніпуляції (соління та промивання) допомагають, щоб баклажани не гірчили. Хоча мені рідко трапляються гіркі, але можна й підстрахуватися.
- Поки баклажани стоять із сіллю, займаємося інгредієнтами для соусу. Ошпарюємо окропом помідори, знімаємо з них шкірку і нарізаємо кубиками. Перець нарізаємо невеликими квадратиками. Часник подрібнюємо.
- Нагріваємо пательню на малому вогні, наливаємо олію. Викладаємо на пательню обсушені кружальця баклажанів. Обсмажуємо на малому вогні з двох боків, щоб баклажани стали більш м’якими. Знімаємо з плити.
- (Примітка від авторки: якщо не хочете смажити, то баклажани можна трохи підпекти в духовці, поки готуватимете соус).
- У пательню чи каструлю з товстим дном наливаємо олію, кладемо часник, насіння фенхелю, помідори та перець. Тушкуємо на невеликому вогні. Якщо у вас дуже соковиті помідори, то тушкуйте так до моменту, коли помідори стануть м’якими та почнуть розварюватись. Якщо ж у процесі тушкування соус здасться сухуватим, можна додати трохи води. Солимо, додаємо перцю до смаку. Знімаємо із плити.
- У форму для запікання викладаємо баклажани, зверху заливаємо соусом, кришимо зверху фету. Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку. Запікаємо, щоб сир зарум’янився, близько 20 хв. Страву подавайте теплою. Смачного!