Пийте воду. Дослідження виявило, що напої із замінниками цукру підвищують ризик хвороб серця
Нове дослідження підтвердило, що вживання двох і більше літрів штучно підсолоджених напоїв на день впродовж тижня на 20% підвищує ризик нерегулярного серцебиття.
Відома як миготлива аритмія, фібриляція передсердь — це нерегулярне серцебиття, яке багато людей описують як «тремтіння», «тріпотіння» або «перекидання» серця в грудях, пише CNN.
Вживання вживання двох і більше літрів напоїв з додаванням цукру підвищує ризик розвитку цього стану на 10%, в той час — близько 110 г несолодких соків, таких як апельсиновий або овочевий, знижувало ризик фібриляції передсердь на 8%, показало дослідження.
«Це перше дослідження, яке виявило зв’язок між низькокалорійними і підсолодженими напоями та ризиком фібриляції передсердь», — сказала Пенні Кріс-Етертон, почесна професорка наук про харчування в Університеті штату Пенсильванія, в своїй заяві.
Хоча дослідження показало лише зв’язок між підсолодженими напоями та миготливою аритмією, цей зв’язок зберігся і після врахування генетичної схильності до захворювання. Дослідження 2017 року показало, що люди з європейським походженням мають близько 22% ризику успадкування цього захворювання.
«Нам все ще потрібні додаткові дослідження цих напоїв, щоб підтвердити ці висновки і повністю зрозуміти всі наслідки для здоров’я, пов’язані з серцевими захворюваннями та іншими станами здоров’я», — сказала Кріс-Етертон, членкиня комітету з питань харчування Американської асоціації серця.
«А поки що найкращим вибором є вода, і, виходячи з цього дослідження, слід обмежити або уникати вживання без- і низькокалорійних підсолоджених напоїв», — додала вона.
Мерехтіння передсердь є основною причиною інсульту в Сполучених Штатах. Крім того, інсульти, пов’язані з миготливою аритмією, як правило, «важчі, ніж інсульти з іншими основними причинами», згідно з даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США.
Фібриляція передсердь також може призвести до утворення тромбів, серцевої недостатності. «Може збільшити ризик серцевого нападу, деменції, захворювань нирок. Всі ці речі, ймовірно, є довгостроковими ризиками», — сказав доктор Грегорі Маркус, професор медицини в Університеті Каліфорнії, Школа медицини Сан-Франциско і заступник керівника відділу кардіології з досліджень в UCSF Health.
За даними Товариства серцевого ритму (Heart Rhythm Society), яке об'єднує понад 7000 фахівців з порушень серцевого ритму з більш ніж 90 країн світу, майже 40 мільйонів людей у світі живуть з миготливою аритмією.
Багато з цих людей страждають від болю в грудях, прискореного серцебиття, задишки та втоми. Але для інших миготлива аритмія протікає безсимптомно, будучи потенційно тихим вбивцею. Однак після виявлення захворювання його можна лікувати за допомогою медикаментів, зміни способу життя та, за необхідності, хірургічного втручання, щоб сповільнити або відновити нормальний ритм серця.
Рівень захворюваності на фібриляцію передсердь серед населення США зростає. За оцінками Центру контролю та профілактики захворювань, до 2030 року близько 12 мільйонів американців матимуть миготливу аритмію.
«Вік є одним з найважливіших факторів ризику, тому зі старінням населення фібриляція передсердь стає все більш поширеним явищем», — наголосив Маркус.
Епідемія ожиріння також сприяє зростанню кількості хворих, поряд з іншими факторами ризику, такими як високий кров’яний тиск, діабет, хронічні захворювання нирок, куріння та вживання алкоголю.
«Попередні дослідження показали, що високе споживання безалкогольних напоїв пов’язане з підвищеним ризиком виникнення фібриляції передсердь. Добре відомо, що ризик їх виникнення пов’язаний з діабетом другого типу, запійним вживанням алкоголю, а також вживанням незаконних наркотиків (кокаїну)», — говорить Навід Саттар, професор метаболічної медицини в Університеті Глазго, Шотландія. Він не брав участі в новому дослідженні.
Під час дослідження проаналізовали дані про майже 202 000 осіб, які беруть участь у великій біомедичній базі даних. За ними спостерігали в середньому протягом 10 років, вік учасників дослідження становив від 37 до 73 років, і більше половини з них були жінками.
Дослідження показало, що серед споживачів штучно підсолоджених напоїв частіше зустрічалися жінки, вони були молодші, мали більшу вагу і вищу поширеність діабету другого типу. Серед тих, хто вживав більше підсолоджених напоїв, частіше зустрічалися чоловіки, молодші, з більшою вагою і з вищою поширеністю серцево-судинних захворювань.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.