«Насправді постраждалих більше». Кацурін прокоментував офіційні дані про отруєння в його ресторані
Міша Кацурін публічно розповів про кількість постраждалих у ресторані Китайський привіт (Фото: @instagram/misha_katsurin)
Після масового отруєння у львівському ресторані власник закладу заявив: постраждалих майже вдвічі більше, ніж повідомляють епідеміологи.
Про це ресторатор Міша Кацурін заявив на своїй сторінці в Instagram.
«118 гостей захворіли (разом зі мною — 119). ЗМІ пишуть про 75, але насправді постраждалих більше — ми на контакті з кожним. 46 людей ще в лікарні, але до кінця тижня, слава Богу, більшість уже буде вдома. Чим отруїлися: усі постраждалі їли сінгапурський чізкейк 14 та 15 липня. У ньому — крем із яєць (а сальмонела почувається в яйцях чудово), плюс температура запікання — менш ніж 70 градусів, чого недостатньо, щоб знищити сальмонелу», — йдеться у повідомленні.
Кацурін зазначив, що висновки лабораторій такі: продукти — чисті, два кухарі захворіли на сальмонельоз. «Обидва ці кухарі також 14 липня їли цей чизкейк. Один із них — су-шеф, і його обов’язок — куштувати всі страви, другий — заготівельник, він просто з'їв десерт. Це підтверджується відеофіксацією з камер. Тому наразі невідомо, чи були вони носіями, чи теж постраждали. Обидва мали медичні книжки перед прийомом на роботу», — наголосив ресторатор.
«Одночасно з цим у частини команди медичні книжки ще не були готові — і це наш факап. Втім, до отруєння це не має стосунку, бо всі, у кого немає медичних книжок, — здорові. Висновок: як саме сальмонела потрапила в чизкейк, достеменно невідомо. Кондитери здорові, яйця, які лабораторія взяла на тест, — стерильні. Утім, якось вона туди потрапила. Можливо, з іншого лотка яєць», — коментує ресторатор.
Він додає, що його команда зараз продовжує підтримувати людей, робить компенсації і намагається полегшити весь цей шлях. «Працюємо над виправленням помилок, на які нам вказала Держпродспоживслужба (за що ми їм сильно вдячні). Змінюємо постачальника яєць, а там де це можливо, замінимо сирі яйця на пастеризовані яєчні суміші. Це значно зменшує ризик будь-яких харчових небезпек», — пише Кацурін.
Також ресторатор зазначив, що у його закладі повністю перезавантажують систему безпеки в усій мережі, впроваджують систему управління безпекою харчових продуктів за найвищими світовими стандартами.
Він пише, що його команда зараз продовжує підтримувати постраждалих, надає компенсації й робить усе можливе, щоб полегшити цей шлях. «Працюємо над виправленням помилок, на які нам вказала Держпродспоживслужба (за що ми їм щиро вдячні). Змінюємо постачальника яєць, а там, де це можливо, замінюємо сирі яйця на пастеризовані яєчні суміші. Це значно зменшує ризик будь-яких харчових небезпек», —зазначив Кацурін.
Також ресторатор зазначає, що у його закладах повністю перезавантажують систему безпеки через всю мережу та впроваджують систему управління безпекою харчових продуктів за найвищими світовими стандартами.
Андрій Орфін, заступник директора медичної частини Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні повідомив у коментарі Суспільному, що всіх гостей ресторану з отруєнням мають виписати до п’ятниці. Двоє хворих вагітних жінок та двоє дітей уже вдома.
Нагадуємо, у ресторані Китайський привіт Держспоживслужба виявила численні грубі порушення санітарного законодавства. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням). Санкція статті — штраф від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.