З дикого зерна чи картопляний з печі. Експерти склали список семи ресторанів світу, де необхідно спробувати хліб
Хліб у ресторані в Нью-Йорку (Фото: Instagram @nurabrooklyn)
У цих семи непересічних ресторанах хліб піднесено до рівня мистецтва. Команда міжнародних рейтингів ресторанів та закладів 50 Best знайшла унікальні місця з неповторними хлібами, які варто куштувати.
Хліб — одна з найбільших насолод життя, і в ресторанній сфері він сміливо відвойовує своє законне місце на столі. У новому лондонському ресторані Oma хліб лафа є не просто гарніром, а видатною стравою, яку подають з ніжними соусами. А у Відні хлібний візок Steirereck є справжньою кулінарною легендою. У кожному з цих дуже різних ресторанів хліб є справжнім витвором мистецтва: основним продуктом харчування, який непомітно краде увагу.
1. Oma, Лондон
У Лондоні мало є ресторанів, популярніших за цей заклад у грецькому стилі, чий хліб викликав сенсацію відразу після відкриття ресторану на околиці Borough Market. Першим подають лаффу з дикого хліба, м’який, злегка підсмажений плоский хліб, який подають прямо з гриля. «Ми також дуже щедро додаємо оливкову олію і сіль», — розповідає власник Девід Картер. «У поєднанні з гарячим хлібом це просто неперевершено». Другий хліб також світового класу: ачма верде у формі петлі, змащений смарагдово-зеленим маслом з диким часником. Вар замовити обидва, а також кілька смачних паст (наприклад, копчений баба гануш або соус з солоної тріски і лабне).
2. Cura, Лісабон
Забудьте про кошики з хлібом і додаткові тарілки: у ресторані Cura хліб став окремою стравою серед дегустаційного меню. Як і всі страви, він культивований на португальській землі — їхній сигнатурний хліб готують із зерна пшениці барбела, змеленого на жорнах, що вирощується в цьому регіоні з VII століття. Складний, гарно структурований і виготовлений близько 26 годин, цей хліб вартий, щоб ним насолоджуватися. Тим часом молочний хліб ресторану — надлегкий і неймовірно пухкий (шефи застосовують японський метод юдане, коли до борошна додають киплячу воду). Не шкодуйте доповнень до хліба: яскраво-зелену оливкову олію першого холодного віджиму та масло з острова Піко, витримане два тижні за кімнатної температури для справжнього умамі-смаку, а потім посипане підсмаженими крихтами йогурту і какао.
3. Ester, Сідней
У ресторані шеф-кухаря Мета Ліндсея в Сіднеї все обертається навколо вогню та ферментації, від малих тарілок до обвугленого на відкритому вогні десерту Павлова. Не дивно, що ферментований картопляний хліб подають просто з дров’яної печі. Його доповнюють кремом із кефіру, желе з даші(бульйон з водоростей) та ікрою лосося — геніальне поєднання, вперше придумане як пізня страва після закриття ресторану. Смак — відкриття, завдяки картоплі, ферментованій протягом п’яти або шести днів до початку випікання хліба. Не бійтеся, якщо забруднитеся — саме так і задумано, поділився менеджер Хонор МакГрат. «Просто розламайте хліб руками і накладіть желе, ікру та кефіроферментований крем ложкою».
4. Indian Accent, Нью-Делі