З дикого зерна чи картопляний з печі. Експерти склали список семи ресторанів світу, де необхідно спробувати хліб

9 червня, 16:44
Хліб у ресторані в Нью-Йорку (Фото: Instagram @nurabrooklyn)

Хліб у ресторані в Нью-Йорку (Фото: Instagram @nurabrooklyn)

У цих семи непересічних ресторанах хліб піднесено до рівня мистецтва. Команда міжнародних рейтингів ресторанів та закладів 50 Best знайшла унікальні місця з неповторними хлібами, які варто куштувати.

Хліб — одна з найбільших насолод життя, і в ресторанній сфері він сміливо відвойовує своє законне місце на столі. У новому лондонському ресторані Oma хліб лафа є не просто гарніром, а видатною стравою, яку подають з ніжними соусами. А у Відні хлібний візок Steirereck є справжньою кулінарною легендою. У кожному з цих дуже різних ресторанів хліб є справжнім витвором мистецтва: основним продуктом харчування, який непомітно краде увагу.

Реклама

1. Oma, Лондон

У Лондоні мало є ресторанів, популярніших за цей заклад у грецькому стилі, чий хліб викликав сенсацію відразу після відкриття ресторану на околиці Borough Market. Першим подають лаффу з дикого хліба, м’який, злегка підсмажений плоский хліб, який подають прямо з гриля. «Ми також дуже щедро додаємо оливкову олію і сіль», — розповідає власник Девід Картер. «У поєднанні з гарячим хлібом це просто неперевершено». Другий хліб також світового класу: ачма верде у формі петлі, змащений смарагдово-зеленим маслом з диким часником. Вар замовити обидва, а також кілька смачних паст (наприклад, копчений баба гануш або соус з солоної тріски і лабне).

2. Cura, Лісабон


Забудьте про кошики з хлібом і додаткові тарілки: у ресторані Cura хліб став окремою стравою серед дегустаційного меню. Як і всі страви, він культивований на португальській землі — їхній сигнатурний хліб готують із зерна пшениці барбела, змеленого на жорнах, що вирощується в цьому регіоні з VII століття. Складний, гарно структурований і виготовлений близько 26 годин, цей хліб вартий, щоб ним насолоджуватися. Тим часом молочний хліб ресторану — надлегкий і неймовірно пухкий (шефи застосовують японський метод юдане, коли до борошна додають киплячу воду). Не шкодуйте доповнень до хліба: яскраво-зелену оливкову олію першого холодного віджиму та масло з острова Піко, витримане два тижні за кімнатної температури для справжнього умамі-смаку, а потім посипане підсмаженими крихтами йогурту і какао.

3. Ester, Сідней


У ресторані шеф-кухаря Мета Ліндсея в Сіднеї все обертається навколо вогню та ферментації, від малих тарілок до обвугленого на відкритому вогні десерту Павлова. Не дивно, що ферментований картопляний хліб подають просто з дров’яної печі. Його доповнюють кремом із кефіру, желе з даші(бульйон з водоростей) та ікрою лосося — геніальне поєднання, вперше придумане як пізня страва після закриття ресторану. Смак — відкриття, завдяки картоплі, ферментованій протягом п’яти або шести днів до початку випікання хліба. Не бійтеся, якщо забруднитеся — саме так і задумано, поділився менеджер Хонор МакГрат. «Просто розламайте хліб руками і накладіть желе, ікру та кефіроферментований крем ложкою».

4. Indian Accent, Нью-Делі

Цей ресторан у Нью-Делі відомий своїми сміливими варіаціями на тему класичних страв, чи то тако з пулкою з свинини, чи то стошаровий панір. Хліб тут не менш креативний: його випікають щоранку або на замовлення в печі тандур. Очікуйте несподіваного: наприклад, пармезан чур чур парата, смачний хрусткий і листковий, пухкий маленький кафір-лайм пао або кульча (різновид плоского хліба, популярний в Індії та Пакистані), начинена беконом, копченим на дровах яблуні. Зверніть увагу на знаменитий наан з блакитним сиром, який часто подають як амюз-буш. Замовте наан з чорним часником, улюблений у шеф-кухаря Шантану Мехротра: «Він створює прекрасний міст до Заходу, поєднуючи простоту наану з маслом, складність чорного часнику та французьке масло, що додає інший вимір».

5. Nura, Нью-Йорк

Потрібний доказ того, що відмова від вуглеводів віджила своє? У їдальні ресторану Nura на кожному столі стоїть кошик з хлібом. На бранчі подають вибір хліба, яким можна поділитися, а на вечері можна вибрати хліб з меню. Кожен варіант перетворюється на щось справді особливе, від м’якого кукурудзяного хліба до булочок Parker House з зеленим перцем і шавлією. Найпопулярнішими є наани, випечені в тандурі, каже співвласниця Мішель Лобо, і всі замовляють соуси: зараз це хумус із зеленим чилі, домашній йогурт і запечена морква з сиропом із фініків.

Команда також управляє пекарнею за кілька будинків далі, яка під вечір перетворюється на винний бар. Завітайте на обід, щоб скуштувати епічний сендвіч на фокаччі з кунжутом.

6. Cloudstreet, Сінгапур

Цей відомий сінгапурський ресторан черпає натхнення з місц походження шеф-кухаря і власника Ріші Налеендри зі Шрі-Ланки та Австралії і є справді унікальним. Його фірмовий хліб є невід'ємною частиною дегустаційного меню: це невеликий хлібець, глазурований мелясою, виготовлений зі шрі-ланкійського стаута та лакриці. Цей хліб викликає залежність. Трохи щільніший за дріжджовий, він більше нагадує содовий хліб — «щось середнє між тістечком і хлібом», — зазначає Налеендра. Ароматний, з нотками лакриці та зірчастого анісу, його найкраще смакувати з збитим французьким маслом і дрібкою морської солі. Кориця з меляси липка, і хоча вам дають ошібурі (рушник), не соромтеся: ви можете спокійно облизувати пальці.

7. Steirereck, Відень

Команда Steirereck і не подумає покласти хліб у кошик. Тут є цілий візок, заповнений 27 різними сортами хліба. За кермом стоїть героїчний «капітан хлібного візка» Андреас Джорджевич, який розповість вам про всі варіанти, а потім наріже ідеальний шматок, використовуючи саме той хлібний ніж, який потрібно. Вибір може бути надто складним: що вибрати — житній хліб з медом і лавандою чи шматок двічі випеченого хліба на заквасці? Якщо сумніваєтеся, виберіть знаменитий blunzenbrot, прикрашений кров’яною ковбасою і випечений у ресторані. На гарнір подають пресоване на лляній тканині масло з сирого молока і дрібно мелену карпатську сіль, яку мило називають «соляним снігом».

Показати ще новини
X