Вперше. Найкращою жінкою-кухарем стала шефиня з Азії
Шефиня Пам, яка стала першою азіаткою, що отримала титул Найкраща жінка-кухарка у світі (Фото: The Worlds 50 Best)
Шефиня Пічая Пам Сонторнянакій за короткий час здобула міжнародне визнання завдяки своєму ресторану Potong. Вона стала першою азіаткою, яка отримала титул Найкраща жінка-кухар у світі.
У 2024 році талановита тайка, більш відома широкому колу як шефиня Пам, була названа найкращою жінкою-шефом Азії, а у 2025 році отримала одну з найвищих нагород у своїй професії. Вона здобула титул Найкраща жінка-кухар у світі за який проголосувала Академія гастрономічних експертів, що складається з 1120 членів по всьому світу за 14-річну історію нагороди. Про це пише The Worlds 50 Best. Її бангкокський ресторан Potong відкритий менш ніж п’ять років тому, проте це не завадило жінці отримати світове визнання.
Стрімке зростання шефині побудоване на міцному фундаменті, який складається з майже 15 років наполегливої праці та самопожертви. Спочатку, навчавшись на журналістку, вона вирішила зайнятися кулінарією і здобула нагороду молодого кухаря у віці лише 21 року. Потім переїхала до Нью-Йорка, щоб навчатися в Кулінарному інституті Америки та проходити стажування у відомого шеф-кухаря Жана-Жоржа Вонгеріхтена. Вона повернулася додому, стала суддею шоу Top Chef Thailand і заснувала ресторан The Table та приватний ресторан.
У 2019 році, коли 120-річна будівля китайської трав’яної аптеки її сім'ї стала вільною, вона знайшла місце для Potong. Разом зі своїм чоловіком та діловим партнером Тором Бунпіті вона реалізувала масштабний проєкт реконструкції і створила концепцію багатоповерхового ресторану в китайському кварталі міста.
Через дегустаційне меню Potong вона розповідає історії про унікальну спадщину своєї родини через близько 20 страв прогресивної тайсько-китайської кухні, включаючи її фірмову ароматну страву зі смаженої качки. Обід, що проводиться на різних поверхах історичного простору, спрямований на стимулювання п’яти почуттів, одночасно відтворюючи та створюючи численні спогади.
Шеф-кухар Пем, якій ще тільки 35 років, вже надає можливості майбутнім поколінням жінок. У 2024 році вона стала співавтором стипендії Жінки для жінок, присуджуючи кулінарне стажування в Potong з повною фінансовою підтримкою одній молодій жінці на рік із малозабезпеченого сільського походження в Таїланді. Завдяки глобальній платформі, яку забезпечує ця нагорода, вона без сумніву надихне та порадує багатьох професіоналів, домашніх кухарів та вибагливих відвідувачів у всьому світі.