Крем англез, дипломат та інші. Кондитерка Єлизавета Глінська розповіла про заварні креми для тортів і тістечок
Ліза Глінська розповідає цікаве про заварний крем (Фото: freepik/freepik)
Ми знаємо про безліч десертів, які готують із заварним кремом. Та чи замислювалися ви про те, що це таке, як він готується та які інші креми можна з ним приготувати?
Ліза Глінська
Сьогодні поговоримо про заварний крем, де його використовують, а також про креми, які готують на основі заварного.
Отже, заварний крем походить від крему англез. Назва французького походження, проте сам крем виник, ймовірно, в Англії в XVI столітті. Англез — це основа основ. Його склад такий: вершки (іноді), молоко, жовтки, цукор, ваніль. Цю суміш, помішуючи, тримають на середньому вогні до 82 градусів. Якщо в англез додати борошно/крохмаль, заварити, а потім додати вершкове масло — отримаємо заварний крем.
Варіацій заварного крему є багато. Його готують на молоці, на вершках, є варіант заварного крему на борошні, є на крохмалі. Найчастіше як загусник у заварному кремі використовують пшеничне борошно, але класикою все ж таки вважається саме кукурудзяний крохмаль — він робить крем більш ніжним і еластичним. Я готую з борошном та кукурудзяним крохмалем — у пропорції 1:1.
Можна приготувати шоколадний або горіховий крем, додавши шоколад або горіхову пасту. Можна ароматизувати молоко, на якому ми варитимемо крем, наприклад: цедрою цитрусових, кавовими зернами, м’ятою. А ще заварний крем можна готувати без яєць.
Де використовують заварний крем
На основі цього крему готують десерти, муси, пудинги та креми. Заварний крем — це крем для просочення листкових коржів торта Наполеон, заварним кремом наповнюють тістечка — еклери та профітролі, тарти та тарталетки, використовують у трайфлі.
А ще на основі заварного крему можна отримати інші креми.
- Якщо до заварного крему додати збиті вершки та желатин — у вас вийде крем дипломат. Дипломати, до речі, можуть бути різні - шоколадний, фісташковий, кавовий.
- Якщо в заварний крем додати масляну помадку — отримаємо крем мусслін.
- А якщо додати збиті білки — крем шибуст.
Крем Дипломат від Глінської: ідеальний акцент для неперевершених десертів
Солодший за мед: рецепт м'якого торта Медівник із манним кремом від Лізи Глінської
Легенда столиці: рецепт класичного Київського торта від Лізи Глінської