«Існує і болоньєзе, і шпундра». У Києві презентували нову збірку рецептів шкільного харчування від Євгена Клопотенка

18 квітня 2024, 16:56

У київській школі пройшла презентація збірки рецептів для харчування дітей у закладах освіти. На ній були присутні представники міністерств, а також шеф-кухар Євген Клопотенко та перша леді Олена Зеленська.

18 квітня пройшла презентація збірника рецептур страв для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту. До нього увійшло понад 600 нових страв, рекомендованих та затверджених для створення шкільного меню. Всі вони розроблені шеф-кухарем Євген Клопотенко та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.

Реклама

Український шеф-кухар так прокоментував цю частину реформи: «Попередній — це був збірник, у якому важко зробити 4-тижневе меню на величезне харчування. Ми хотіли зробити такі рецепти, щоб вони були і про Україну, і про світ. Наша задача окрім здорової їжі відкрити новий світогляд дітей. Адже існують не лише радянські страви, а існує і кускус, існує і болоньєзе, і шпундра. Таким чином, діти, які будуть знати ці страви й не будуть боятися базиліку — це будуть інші діти».

Олена Зеленська та Євген Клопотенко (Фото: NV)
Олена Зеленська та Євген Клопотенко / Фото: NV

Більша частина з меню є стравами традиційної української кухні, але окрім того представлені й популярні страви світової кухні. Зокрема це французька, італійська англійська тощо.

Під час події були присутні Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко і Посол Швейцарії Фелікс Бауманн. Також спікеркою була Олена Зеленська. Саме за її ініціативи відбувається реформа шкільного харчування.

Презентація нової збірки рецептів (Фото: NV)
Презентація нової збірки рецептів / Фото: NV

Оновлений збірник включає також 80 безглютенових та безлактозних позицій. Як зазначив пан Клопотенко, саме ось ці страви з меню було розробляти найскладніше. Особливість такого харчування в тому, що воно не має містити великої кількості цукру та солі. Додавши ці всі чинники — скласти меню стало непростою та тривалою роботою для величезної команди. Також з новинок у новому збірнику є цікаві факти про деякі продукти.

Під час презентації Олена Зеленська прокоментувала деякі з них. Наприклад, її здивувало те, що фісташка насправді є фруктом, а інжир — квіткою. Окрім того раніше у рецептах не було алергенів. Відтепер вони прописані. Пан Клопотенко в цьому ключі розповів про мед на тостах. Відтепер не потрібно шукати чи є певні продукти небезпечні, адже це все прописано.

Дегустація страв зі збірки рецептів (Фото: Телеграм Олени Зеленської)
Дегустація страв зі збірки рецептів / Фото: Телеграм Олени Зеленської

Як зазначив керівник проєктного офісу реформи шкільного харчування Орест Степаняк, страви та стратегії є лише рекомендаційними. Збірка є у вільному доступі та будь-хто може завантажити її для перегляду.

Під час події страви зі збірника були приготовані у шкільній їдальні. Їх куштували як учні, так і міністри, Перша леді та усі запрошені.

Показати ще новини