«Існує і болоньєзе, і шпундра». У Києві презентували нову збірку рецептів шкільного харчування від Євгена Клопотенка
У київській школі пройшла презентація збірки рецептів для харчування дітей у закладах освіти. На ній були присутні представники міністерств, а також шеф-кухар Євген Клопотенко та перша леді Олена Зеленська.
18 квітня пройшла презентація збірника рецептур страв для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту. До нього увійшло понад 600 нових страв, рекомендованих та затверджених для створення шкільного меню. Всі вони розроблені шеф-кухарем Євген Клопотенко та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.
Український шеф-кухар так прокоментував цю частину реформи: «Попередній — це був збірник, у якому важко зробити 4-тижневе меню на величезне харчування. Ми хотіли зробити такі рецепти, щоб вони були і про Україну, і про світ. Наша задача окрім здорової їжі відкрити новий світогляд дітей. Адже існують не лише радянські страви, а існує і кускус, існує і болоньєзе, і шпундра. Таким чином, діти, які будуть знати ці страви й не будуть боятися базиліку — це будуть інші діти».
Більша частина з меню є стравами традиційної української кухні, але окрім того представлені й популярні страви світової кухні. Зокрема це французька, італійська англійська тощо.
Під час події були присутні Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко і Посол Швейцарії Фелікс Бауманн. Також спікеркою була Олена Зеленська. Саме за її ініціативи відбувається реформа шкільного харчування.
Оновлений збірник включає також 80 безглютенових та безлактозних позицій. Як зазначив пан Клопотенко, саме ось ці страви з меню було розробляти найскладніше. Особливість такого харчування в тому, що воно не має містити великої кількості цукру та солі. Додавши ці всі чинники — скласти меню стало непростою та тривалою роботою для величезної команди. Також з новинок у новому збірнику є цікаві факти про деякі продукти.
Під час презентації Олена Зеленська прокоментувала деякі з них. Наприклад, її здивувало те, що фісташка насправді є фруктом, а інжир — квіткою. Окрім того раніше у рецептах не було алергенів. Відтепер вони прописані. Пан Клопотенко в цьому ключі розповів про мед на тостах. Відтепер не потрібно шукати чи є певні продукти небезпечні, адже це все прописано.
Як зазначив керівник проєктного офісу реформи шкільного харчування Орест Степаняк, страви та стратегії є лише рекомендаційними. Збірка є у вільному доступі та будь-хто може завантажити її для перегляду.
Під час події страви зі збірника були приготовані у шкільній їдальні. Їх куштували як учні, так і міністри, Перша леді та усі запрошені.