Великодній сніданок. Авторка кулінарного бестелера Baba’s Cookbook про українську святкову традицію та меню

19 березня 2024, 23:10

На хвилинку задумайтеся над тим, як у 20 столітті святкували Великдень. Чи будуть відрізнятися ваші уявлення від описаної в книжках реальності. Кулінарна авторка 20 століття з української діаспори в Канаді описала що та як їли тоді українці.

У одній з кулінарних збірок знаходимо записані традиції святкування Великодня. Це перша частина легендарної збірки авторства Емілії Лінкевич — Baba’s Cookbook. Її кілька разів перевидавали, і перша частина вийшла у 1970 році. На той час книга стала справжнім бестселером, який оповідає рецепти з традиційних святкувань. Зокрема, одним з розділів став Великдень. Пані Лінкевич зібрала список страв, які традиційно подавали на сніданок у цей день.

Реклама

Традиційний український великодній сніданок складають:

Рецепти страв ви можете знайти за посиланнями, клацнувши на назву. Окрім того, що авторка зібрала усі рецепти, Емілія Лінкевич додала опис традицій на Великдень, які їй передалися від матері:

Сторінки зі збірки Baba`s Cookbook (Фото: Скриншот з сайту seedsandroots.net)
Сторінки зі збірки Baba`s Cookbook / Фото: Скриншот з сайту seedsandroots.net

Дотримання Великого посту за шість тижнів до Великодня започатковує період духовного очищення, особистого усамітнення та посту, під час якого вірні сповідаються і причащаються, щоб очистити душу і зробити її чистішою.

Однією з найбагатших традицій українського народу є писанкарство — розпис великодніх яєць, які називаються «писанками». У язичницьких уявленнях писанки символізували звільнення землі від пут зими і прихід весни. Вони пов’язані з міфологічними віруваннями та магічною силою. Після приходу Христа писанки стали асоціюватися з Воскресінням Христовим, символом вічного бузку. Традиційний обмін або позолота писанки на Великдень — це те, що потрібно берегти і цінувати.

На світанку у Великодню неділю відбувається особлива Служба Воскресіння, яка включає хресний хід навколо церкви. Головним моментом служби є проголошення воскреслого Христа під час співу Христос Воскрес. Після закінчення служби, якщо дозволяє священник, усі виходять на вулицю і стають у коло.

Накриті вишитими рушниками кошики, в яких міститься безліч приготованих страв виставляються перед кожною родиною на землі. Запалюють свічку і ставлять її у кошик, щоби поблагословити воскреслого Христа. Зацікавлені діти визирають з-за барвистих тканих посудин, щоб побачити, як священник благословляє їжу свяченою водою. Тепер ми вітаємося традиційним великоднім привітанням Христос Воскрес, воістину Воскрес. Родини повертаються додому, щоб перервати довгий піст смачною їжею. Після молитви Отче наш і традиційного пасхального привітання, крашанка розрізається на шматочки, по одному для кожного присутнього, а потім з'їдається трохи їжі з кошика. Після цього подають більші порції з вареників, приготованих на столі.

Така традиція не лише виражає єдність родин, але й наповнює їхні релігійні прагнення та переконання у збереженні славних, перевірених часом традицій та звичаїв.

Показати ще новини