Схуднення та підвищення імунітету. Шість причин включити пастернак у щоденне меню та що з нього готувати

5 лютого 2024, 16:08

Це вид коренеплодів, близький до моркви та кореня петрушки. Він багатий на кілька важливих поживних речовин та антиоксидантів, які можуть покращити імунітет, здоров’я травлення та сприяти схудненню

Вирощують і люблять пастернак у всьому світі протягом тисячоліть. Він має довгі бульбоподібні коренеплоди кремового кольору з солодким, злегка горіховим смаком. Окрім того, що пастернак надає унікального смаку стравам, в які його додають, ще він неймовірно поживний і має багато переваг для здоров’я.

Реклама

Шість переваг пастернаку для здоров’я та харчування

1. Насичений важливими поживними речовинами

Пастернак є чудовим джерелом багатьох важливих поживних речовин, адже в кожній порції міститься велика кількість клітковини, вітамінів і мінералів. Коренеплід багатий на вітаміни С і К, а також кількох інших важливих мікроелементів.

133 грами пастернаку забезпечує 100 г калорії на добу. А також 24 г клітковини, 6.5 г білка, 1,5 г жиру, 0,5 грама вітаміну С (25% від добової норми). Крім перерахованих поживних речовин, пастернак містить невелику кількість кальцію, заліза, рибофлавіну та інше.

Пастернак можна готувати в різноманітних варіантах (Фото: paulbrighton/depositphotos)
Пастернак можна готувати в різноманітних варіантах / Фото: paulbrighton/depositphotos

2. Багатий на антиоксиданти

Окрім високої поживності, пастернак також містить багато антиоксидантів, тобто корисних для здоров’я сполук, які допомагають запобігти окислювальним процесам та зменшенню пошкодження клітин. Збільшення споживання антиоксидантів може також захистити від хронічних захворювань, таких як рак, діабет і хвороби серця.

Пастернак містить багато аскорбінової кислоти (вітаміну С), тобто водорозчинного вітаміну, який є потужним антиоксидантом. Ще в коренеплоді є поліацетилени. Це сполуки, які, згідно з деякими дослідженнями, можуть мати протиракові властивості.

3. Високий вміст розчинної та нерозчинної клітковини

133 грами пастернаку містить 6,5 г цієї поживної речовини, а це 26% добової потреби. Клітковина проходить через шлунково-кишковий тракт неперетравленою, допомагаючи прискорити процес травлення та оптимізувати його здоров’я.

Доведено, що збільшення споживання клітковини допомагає у лікуванні таких захворювань травлення, як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, дивертикуліт, геморой та виразка кишечника.

Вона також може сприяти регулярності випорожнень. Більше того, було доведено, що клітковина підтримує контроль рівня цукру в крові, знижує рівень холестерину, знижує кров’яний тиск і зменшує маркери запалення.

4. Може сприяти схудненню

Низькокалорійний, але багатий на клітковину, пастернак є чудовим доповненням до здорової дієти для схуднення. Клітковина повільно проходить через травний тракт, допомагаючи довше відчувати ситість, що може зменшити апетит і споживання їжі.

Збільшення щоденного споживання клітковини на 14 грамів може зменшити споживання калорій, що призведе до втрати ваги майже на 2 кг за чотири місяці.

Цей коренеплід також має високий вміст води — близько 79,5%. Дослідження показують, що вживання в їжу продуктів, багатих на воду, може бути пов’язане зі зниженням споживання калорій і збільшенням втрати ваги.

Вживання пастернаку допоможе позбутися зайвих калорій (Фото: lhaafanasieva/depositphotos)
Вживання пастернаку допоможе позбутися зайвих калорій / Фото: lhaafanasieva/depositphotos

5. Підтримує імунну функцію

Пастернак багатий на вітамін С, який забезпечує близько 25% добової потреби лише в одній порції. Вітамін С — це водорозчинний вітамін, який відіграє центральну роль в імунній функції. Достатня кількість вітаміну С у раціоні може допомогти зменшити симптоми і скоротити тривалість застуди та інших інфекцій дихальних шляхів. Він також може допомогти у профілактиці та лікуванні інших захворювань, таких як пневмонія, малярія та діарея.

Крім того, пастернак містить багато антиоксидантів, що борються з хворобами, таких як кверцетин, кемпферол та апігенін, які можуть підвищити ваш імунітет і захистити від інфекцій.

Вживання пастернаку сприяє підвищенню імунітету (Фото: olhaafanasieva/depositphotos)
Вживання пастернаку сприяє підвищенню імунітету / Фото: olhaafanasieva/depositphotos

6. Смачно і легко додати до раціону

Пастернак має солодкий смак, схожий на моркву, але з горіховим, землистим відтінком. Його можна їсти у вигляді пюре, запікати, пасерувати, варити, смажити на грилі або сковорідці і додавати до багатьох страв. Особливо добре він смакує в супах, тушкованому м’ясі, запіканках, гратенах і пюре.

Пікантне веганське рагу в мультиварці: страва, що сподобається і любителям м'яса

Ця страва не лише зігріє в холодні осінні дні, а й допоможе заощадити час на митті посуду для проведення його з більшою користю.

Попри величезну користь для здоров’я, пастернак містить токсини під назвою фурокумарини. Вони зосереджені в його шкірці та зовнішньому поверхневому шарі, а також у пошкоджених ділянках, пише Healthyfood. Рівень токсинів знижується, коли коренеплід вариться. Ці токсини можуть викликати біль у шлунку та шкірні реакції. Тому при вживанні пастернаку варто пам’ятати про належну термічну обробку. Воду з-під вареного коренеплодe ні в якому разі не можна використовувати для приготування їжі.

Основа основ: прозорий курячий бульйон

Як зварити смачний, ситний, ароматний і прозорий бульйон? Важливо правильно підібрати м'ясо, овочі, спеції та дотримуватися технології. З перевіреним рецептом будь-яка господиня зробить ідеальний бульйон.

Тепло в тарілці: суп-карі з пастернаку та яблук для здоров'я та гарного самопочуття

Ця ароматна перша страва не лише зігріє в холодну пору року, а й допоможе зміцнити імунітет, додасть бадьорості та енергії на увесь день.

Ніжний, заспокійливий морквяний крем-суп: найкращий спосіб зігрітися в осінній день

Цей ніжний крем-суп з моркви та інших овочів не лише швидко і просто готується, а й вишукано смакує. Це справжня знахідка для холодних осінніх днів і вечорів.

З морквою та пастернаком: рецепт рум'яних дерунів, корисніших за класичні

Додайте вашим дерунам трохи свіжості та пряності водночас: цей рецепт поєднує користь та індійські смаки у спеціях.

Чи може пастернак бути шкідливим для здоров’я

Пастернак переважно нешкідливий при вживанні в їжу. Однак на цю тему немає достатньої інформації. Коренеплід може подразнювати шкіру при контакті і викликати підвищену чутливість шкіри до сонця. У світлошкірих сприяє утворенню сонячних опіків, дерматитів.

Немає достатньо надійної інформації, щоб знати, чи безпечно використовувати пастернак як ліки під час вагітності або годування груддю. Тому перед вживанням все ж варто проконсультуватися з лікарем.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини