«Золото серед ягід». Чим корисна «ягода вікінгів» морошка і як її використовують мішленівські шефи
Морошка може здатися чимось із фантазії, але ці крихітні й рідкісні плоди справді існують у найдикісніших куточках Скандинавії.
Пошук різнокольорових ягід, що нагадують малину, можна порівняти з видобутком золота у потічку, оскільки полярні місця, де ростуть помаранчеві та жовті ягоди, малознайомі й часто важкодоступні. «Ми, шведи, називаємо це ягідним золотом», — сказала шеф-кухар Емма Бенгтссон для гіда Мішлен.
Вирощування морошки може зайняти роки, а з однієї рослини можна отримати лише один плід за кілька місяців у липні (і то, тільки за сприятливих умов). Не дивно, що купівля зібраних ягід може сильно вдарити по вашому бюджету. Ціна замороженої морошки вагою в 2 кг може становити кілька сотень доларів. І це за умови, що ви взагалі зможете її знайти! Морошка заслужено входить до списку рідкісних фруктів, які варто спробувати хоча б раз.
До того як морошка стала дорогою для кухарів, вікінги ховали ці крихітні плоди, щоб брати їх у тривалі подорожі. Ці маловідомі ягоди містять значну кількість вітаміну С, що допомагало мореплавцям уникнути цинги. Морошка також багата на антиоксиданти та вітаміни А і Е. Коріння і листя рослини також використовуються арктичними саамами в лікувальних цілях для профілактики і лікування різних захворювань.
Морошка має унікальний смак і широке застосування
Морошку також називають лососиною, печеними яблуками або жовтикою. Сьогодні ці ягоди часто використовують у рецептах десертів і напоїв. Лікер зі смаком морошки можна придбати для приготування коктейлів, а з плодів роблять джеми та варення. Олію, отриману з екстракту морошки, застосовують для поліпшення стану шкіри та боротьби з ознаками старіння.
Однак смак морошки складно описати, оскільки він змінюється в міру дозрівання плодів. «Смак ягоди сам по собі поєднує ноти малини, манго, абрикоса і маракуї; ми виявили, що нектару надає смак дріжджів, цитрусових і концентрованого кавуна», — пояснив шеф-кухар Джон Шилдс із Farm Flavor. Терпкі та солодкі фрукти можуть надавати стравам ніжних квіткових ноток.
Цей яскравий інгредієнт уже давно має репутацію невід'ємної частини новаторського скандинавського ресторану Noma, де його додають до холодного супу, який подають із зацукрованими шишками і замороженим йогуртом. Можна припустити, що з цих рідкісних ягід вийде чудове морозиво акутак, якщо, звісно, вдасться дістати морошку, не порушивши бюджету.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.