Побудьте хіміком. Як приготувати коктейль Дайкірі-Пінья-колада прямо із морозилки — історія за цим винаходом

5 липня 2024, 18:30

Спробуйте рецепт поєднання Дайкірі з Пінья-коладою, яке можна подавати до столу прямо з морозильної камери без додаткового приготування. Цей невигадливий літній напій ви можете приготувати вдома наперед, відчувши себе міксологом-хіміком.

Ідея готових коктейлів з’явилася із надокучливої реклами. Якось M. Хірш, який написав дві попередні книги про змішані напої, помітив рекламу джину в журналі про коктейлі, яка жартома пропонувала «коктейль з дверцят морозильної камери» (freezer door cocktail). Хірш подумав, що це геніально. Про це розповіло видання WTTW.

Реклама

М. Хірш письменник та керівний редактор видання (Фото: Instagram @jm_hirsch)
М. Хірш письменник та керівний редактор видання / Фото: Instagram @jm_hirsch

Він приготував «брудний» мартіні, виливши трохи алкоголю з пляшки лікеру, додавши інші інгредієнти та трохи води, щоб компенсувати розведення, яке відбувається при перемішуванні коктейлю з льодом, і зберігав його в морозильній камері, готовим до розливання наприкінці довгого важкого дня — або коли ви подаєте кілька коктейлів одночасно. Відео, яке він зняв, демонструючи мартіні з дверцят морозильної камери для журналу Christopher Kimball’s Milk Street, де він є редактором, стало вірусним.

Наступні експерименти також були вдалі та вилилися у ще одну книгу під назвою Коктейлі з дверцят морозильної камери з рецептами 75 коктейлів. Він зазначав, що створення таких напоїв є складним процесом. Багато інгредієнтів, які зазвичай входять до складу коктейлів, перетворюються на лід у морозильній камері, якщо їхня частка занадто велика порівняно з алкоголем, який замерзає при нижчій температурі, ніж у звичайній морозильній камері. «Очевидно, що коктейль, який замерзає як ескімо, не є вдалим коктейлем», — каже він зі сміхом. Автору книг та напоїв довелося найняти кількох науковців для розробки ідеї. Вони допомогли йому розробити деякі основні правила. Він подає деякі коктейлі з дверцят морозильної камери з льодом, навіть якщо оригінальний коктейль його не має. Так коктейль отримує додаткове розведення, не даючи воді кристалізуватися в морозильній камері. Хірш використовує концентрати, які зберігають більше смаку в меншій кількості рідини, ніж сік.

«У певному сенсі, ці методи, з погляду практичності, мають більше сенсу, якщо ви збираєтеся зробити цілу партію коктейлю, — каже він. Ви не будете діставати блендер, щоб швидко приготувати лікер для одного напою, або розтоплювати жир, щоб обполоснути склянку для однієї порції.

У наведеному нижче рецепті кокосово-лаймового Дайкірі-колади (своєрідної комбінації Дайкірі з лаймом і Пінья-колади) використовуються обидві ці техніки, тож ви можете відчути себе вигадливим міксологом, насолоджуючись кількома порціями літнього напою.

Кокосово-лаймовий Дайкірі-колада

Інгредієнти:

  • 630 мл білого рому. Якщо ви починаєте з повної пляшки, відлийте 120 мл
  • Смужки цедри з 2 лаймів
  • 60 мл кокосової олії, розтопленої
  • 60 мл води
  • 60 мл сиропу агави або простого сиропу
  • Подрібнений лід для подачі

Спосіб приготування:

  1. У блендері змішайте ром і цедру лайма. Збийте до отримання дрібно нарізаного, але не пюреподібного напою. Дайте настоятися протягом 3 хвилин. Процідіть ром через сітчасте ситечко, вистелене марлею, в мірний стакан місткістю не менше 4-х склянок (або 1 літр). Викинути цедру.
  2. Влийте в ром розтоплене кокосове масло. Дайте настоятися при кімнатній температурі 5 хвилин, часто помішуючи. Поставте в морозильну камеру на 30 хвилин. Знову процідіть через сітчасте ситечко, вистелене марлею, у 750-мл пляшку; викиньте тверді частинки.
  3. Додайте воду і сироп у пляшку.
  4. Щільно закрийте пляшку кришкою, а потім добре збовтайте, щоб перемішати. Зберігайте в морозильній камері. Для подачі налийте в келих coupe, наполовину заповнений подрібненим льодом.
Показати ще новини