Досконалість у чашці. Сім країн світу, що виробляють найкращу каву
Обсмажена кава в зернах (Фото: Freepik)
Ніхто не може стверджувати, що якась конкретна кава є об'єктивно найкращою. Однак, цей рейтинг кави, який ми маємо тут, узгоджується з глобальними рейтингами за смаком, культурою та якістю. NV FOOD проаналізував кавові профілі різних країн та обрав топ сім місць походження зерен, які можуть вам сподобатися.
Якщо ви кавоман, ви напевно вже маєте власного фаворита серед країн-виробників кави. А це, своєю чергою, залежить від ваших смаків та вподобань: солодша, з фруктовістю, питка чи густа. Звичайно, обробка та метод приготування суттєво вплинуть на результат в чашці, але місце народження кавових зерен також матиме свій внесок.
До тренду на specialty, країни-виробники кави змагалися за якість між собою. Тоді, ще років 50 тому, її можна було відзначити країні, а не окремим фермам. Саме колумбійська кава посідала перше місце у світі за багатьма параметрами, про що зазначала Національна федерація виробників кави. Політика Федерації завжди полягала в експорті кави без фізичних чи сенсорних дефектів. Бувають випадки, коли кава виглядає нормально, дефект не видно, але ви можете відчути його, коли куштуєте. Завдяки цій політиці високої якості, Колумбія досягла успіху в отриманні кави, яка широко визнана на міжнародному рівні.
Які ще країни прославилися завдяки своєму кофеїновому продукту? Пропонуємо свій топ сім найкращих місць походження кави:
1. Колумбія
У Колумбії використовується сорт арабіки, який багато хто вважає найкращим серед сортів кави, і який має якість бути набагато ароматнішим, ніж інші сорти. Це є однією з переваг над багатьма країнами-виробниками та великими виробниками, такими як Бразилія, які зосереджують своє виробництво на сортах нижчої якості, таких як робуста.
Колумбія також є дуже продуктивним регіоном вирощування. Тамтешня кава часто яскрава та фруктова завдяки умовам вирощування на великій висоті, які виявляють більш складні смаки та вищу відчутну кислотність. Це призводить до того, що зерна, при заварюванні, дають ніжні та привабливі цитрусові та ягідні нотки, порівняно з насиченою горіховістю бразильської кави.
Ще однією причиною цих відмінностей у смаках є методи обробки, що використовуються. Колумбійська кава часто обробляється вологим способом (шкірку та м’якоть змивають з зерна), тоді як бразильська кава зазвичай обробляється сухим способом (фрукти висихають, ще перебуваючи на зерні).
У північній Колумбії ферми розташовані на більших висотах, що призводить до більш «дикого», кислого смаку, тоді як південноколумбійські зерна зазвичай вирощуються на менших висотах для більш збалансованого, універсального смакового профілю.
2. Ефіопія
Це країна походження кави як такої. Легенда про появу напою, розповідає про гори цього регіону. Тож не дивно, що продукт звідси всесвітньо визнається одним із кращих.
Ефіопія зосереджується на зернах арабіки, тоді як деякі західні та центральноафриканські регіони трохи більше уваги приділяють робусті. Ефіопія славиться своїми гірськими висотами, які забезпечують ідеальне середовище для вирощування кави та надають каві неймовірно яскраве, іноді майже подібне до чаю тіло з фруктовими та квітковими ароматами. Утім, порівняно з колумбійською, ця кава вважається гіркішою, як шоколад, та солодшою, як джем. Дегустаційні ноти ефіопської арабіки завжди включають ягоди та солодку фруктовість. Каву з цієї країни радять куштувати саме у вигляді еспресо, адже молоко чи вершки можуть повністю перебити ніжний смак. Ба більше, через кислотність кави вершки можуть згорнутися (ви могли бачити, як зверху плавають плями, це, ймовірно, саме через каву). Якщо вам коли-небудь випаде нагода випити ефіопську каву в країні її походження, обов’язково ознайомтеся з етикетом ефіопської кави перед дегустацією.
3. Кенія
Кенійська кава часто вирощується на особливо великих висотах і, отже, при нижчих температурах. Ці зерна мають вищу кислотність, ніж деякі інші, і також потребують більше часу для дозрівання, що призводить до більш збалансованої солодкості. Тож якщо ви шукаєте негірких і несолодких смаків — це ваш ідеальний вибір. Тут можна буде відчути нотки лимона, яблук, можливо шампанського і вишні.
Кенійська кава схожа на ефіопську тим, що зазвичай має фруктовий смаковий профіль, але якщо ефіопська кава яскрава, квіткова та різка, то кенійська кава часто має глибший, майже винний смак. Кожна чашка матиме більшу насиченість і глибину смаку, ніж ефіопські зерна, що не означає, що вони кращі — вам просто доведеться спробувати кожну, щоб вирішити, якій ви віддаєте перевагу. Кенійські фермери, що вирощують каву, зазвичай використовують екологічно чисті методи, такі як органічне землеробство та поєднання культур з тінистими деревами. Найпоширенішим методом збору врожаю в Кенії є вибірковий ручний збір, який гарантує, що збираються лише стиглі ягоди. Найбільш популярною обробкою кави в країні вважається мита, що також додає кислинку до смаку і легшого відчуття під час куштування.
4. Бразилія
Бразилія є найбільшим виробником і експортером кави протягом понад 150 років, що зміцнює її домінування на світовому ринку кави. На неї припадає близько третини виробництва, згідно з даними USDA Foreign Agricultural Service. Таке масове виробництво іноді може йти пліч-о-пліч з низькою якістю, але часто не у випадку з бразильською кавою. Зерна м’які, з горіховим, карамельним та шоколадним смаком, без відчуття фруктовості. Така кава підходить для темнішого обсмаження, і надалі насиченого еспресо.
У Бразилії звичайні методи вирощування кави включають затінення плантацій банановими або бобовими деревами та міжрядний посів такими культурами, як кукурудза або квасоля. Найбільш поширеними методами обробки кави є натуральний, коли ягоди сушать цілими, і напівмитий, коли частину плоду видаляють перед сушінням. Купуючи пачку бразильських зерен, шукайте світле або середнє обсмаження і приготуйте їх методом пуровер. Спробуйте спочатку чорну каву, хоча чашка добре поєднувалася б з вершками.
5. Мексика
Мексика є одним з 10 найбільших експортерів кави у світі. За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, у 2023 році Мексика виробила 4,09 мільйона мішків кави. Мексика переважно виробляє кавові зерна сорту арабіка, відомі своїм м’яким смаком та ароматом. Основні сорти кави, що вирощуються в Мексиці, включають Typica, Bourbon, Caturra та Mundo Novo. Подібно до Колумбії, багато мексиканських кавових зерен вирощуються на родючому вулканічному ґрунті, що робить смак чашок особливо виразним та дивовижним для тих, хто куштує вперше.
Щоб трохи узагальнити, мексиканська кава, як правило, має легше тіло, ніж зерна з інших регіонів. Це дозволяє проявитися нюансованим ароматам, серед яких найчастіше зустрічаються нотки шоколаду, горіхів і цитрусових. Оахака — мексиканський регіон вирощування кави — виробляє особливо солодку та фруктову каву, в якій деякі люди відчувають ледь помітні нотки кайєнського перцю.
6. Гватемала
Гватемала виробляє каву з гір, і вона пропонує терпкий смак, який багатьом подобається. Клімат у Гватемалі унікальний, і кінцевим результатом є також унікальний смак кави. Досвідчені любителі кави можуть відрізнити колумбійську каву від гватемальської так само як люди, які подорожують кудись, знають, що їхня кава не така, як удома.
Гватемальська кава має елегантний смак та дуже виразний аромат для багатьох. Близькість до океану допомагає створити зерно, яке дає цей насичений смак і аромат. Ви, ймовірно, знайдете солодкість, подібну до карамелі чи іриски, у вашій чашці (яка не є ні надто кислою, ні надто гіркою). Тут будуть солодкі, пряні та іноді глибокі квіткові нотки. Гватемальська кава буде трохи густішою, ніж інша кава з Центральної Америки, але не в поганому сенсі — вона просто матиме повнішу текстуру, ніж її аналоги.
7. Коста-Рика
Ця країна славиться родючим вулканічним ґрунтом і досить стабільним кліматом протягом року, що допомогло країні закріпитися як відомий виробник кави. Важко звести костариканську каву до одного простого опису, оскільки в країні є вісім основних регіонів вирощування, кожен з яких має різні умови, що дають різні чашки кави. Хоча країна в основному виробляє каву, вирощену у високогір'ї, ви не знайдете тут зерен, вирощених на висоті понад 1700 метрів над рівнем моря, тому не варто хвилюватися про отримання надмірно кислої чашки з костариканських зерен.
Густина кави буде схожа до бразильської: щільна, але з оксамитовим тілом. У смаках будуть темніші нотки ванілі, шоколаду та кісточкових фруктів. Більшість кавових ферм у Коста-Риці - це невеликі сімейні підприємства, які використовують екологічні методи ведення сільського господарства, а ягідки збирають частіше вручну.