Дієта, багата на флавоноїди, знижує рівень смертності — як потрібно харчуватися
В останньому дослідженні, опублікованому в Scientific Reports, вчені провели велике дослідження, спрямоване на виявлення зв’язку між споживанням флавонолів і ризиком смерті від різних причин у дорослих.
Результати дослідження показали, що підвищене споживання флавонолів у їжі пов’язане зі зниженням ризику смерті від усіх причин, а також зниженням ризику смерті, пов’язаної з хворобою Альцгеймера, раком і серцево-судинними захворюваннями.
Флавоноїди, які є біологічно активними сполуками, містяться в багатьох рослинних продуктах. Флавоноли, з яких складається один із підкласів флавоноїдів, включно з кверцетином, кемпферолом, мірицетином та ізорамнетином, виявлені в чаї, цибулі та ягодах. Відомо, що споживання флавоноїдів може сприятливо впливати на здоров’я, покращуючи функцію ендотелію, впливаючи на метаболізм ліпідів і запальні процеси, а також виявляючи протипухлинну дію.
Список продуктів, у яких багато флавоноїдів
- Капуста. Особливо в сирому вигляді капуста є потужним джерелом флавонолів.
- Цибуля. Особливо червона цибуля, в якій більше флавонолів порівняно з іншими сортами.
- Яблука. Зі шкіркою більша частина флавонолів знаходиться в шкірці.
- Ягоди. Наприклад, чорниця та ожина, які відомі високим вмістом антиоксидантів, включно з флавонолами.
- Чай. Зелений і чорний чаї є чудовими джерелами флавонолів.
- Червоне вино. Містить флавоноли, які сприяють його антиоксидантним властивостям.
- Помідори. Хорошими джерелами є як сирі, так і приготовані помідори.
- Броколі. Містить флавоноли, а також безліч інших корисних поживних речовин.
- Салат. Темнолисті сорти, такі як салат ромен і червоний листовий салат, є особливо хорошими джерелами.
- Виноград. Особливо червоний і фіолетовий виноград, багатий на флавоноли, які сприяють користі виноградного соку і червоного вина для здоров’я.
Дослідження включило в себе дані 11 679 дорослих, які досліджували зв’язок між споживанням флавонолів і ризиком смерті. Результати показали, що учасники з високим споживанням флавонолів зазвичай були чоловіками, молодшими, білими, одруженими, освіченими, з більш високим рівнем доходу, такими, що вживають алкоголь, з ІМТ у нормі та з історією різних захворювань.
Додатково, високе споживання флавонолів, особливо ізорамнетину, кемпферолу, мірицетину та кверцетину, було пов’язане зі значним зниженням ризику смерті від різних причин, включно з хворобою Альцгеймера, раком і серцево-судинними захворюваннями.
Незважаючи на позитивні результати, дослідження має свої обмеження, включно з відсутністю даних щодо споживання флавонолів з інших джерел харчування та відсутністю інформації про прийом добавок з мікроелементами. Однак, ці результати підкреслюють важливість включення флавонолів у раціон харчування як фактора, що сприяє здоров’ю і знижує ризик різних захворювань, що може дати пацієнтам можливість активно впливати на своє здоров’я через дієтичні зміни.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.