Допоможе боротися з раком і запаленням. Вісім переваг червоного буряка для здоров’я

10 квітня 2024, 01:02

Червоний буряк — дуже поживний і має багато корисних для здоров’я властивостей. Він може підтримати здоров’я мозку, серця і травної системи.

Також цей коренеплід є чудовим доповненням до збалансованої дієти, його вживання підвищує спортивні результати, допомагає зняти запалення і, можливо, уповільнює ріст ракових клітин.

Реклама

Вісім науково обґрунтованих переваг буряка для здоров’я

1. Має багато поживних речовин і мало калорій

Буряк може похвалитися вражаючими поживними властивостями. Він низькокалорійний, але багатий на цінні вітаміни та мінерали. Насправді, він містить потроху майже всіх вітамінів і мінералів, необхідних вашому організму. Буряк особливо багатий на фолат — вітамін, який відіграє ключову роль у рості, розвитку та здоров'ї серця.

Він також містить велику кількість марганцю, який бере участь у формуванні кісток, метаболізмі поживних речовин, роботі мозку тощо. Крім того, в них багато міді - важливого мінералу, необхідного для виробництва енергії та синтезу певних нейромедіаторів.

2. Може допомогти контролювати кров’яний тиск

Вживання червоного буряка допоможе контролювати тиск (Фото: AntonMatyukha)
Вживання червоного буряка допоможе контролювати тиск / Фото: AntonMatyukha

Буряк має здатність знижувати підвищений кров’яний тиск, який є основним фактором ризику серцевих захворювань. Насправді деякі дослідження показують, що буряковий сік може значно знизити рівень як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску.

Ефект виявляється більшим для систолічного артеріального тиску, тобто тиску, коли серце скорочується, ніж для діастолічного артеріального тиску, тобто тиску, коли серце розслаблене. Крім того, сирий буряк може мати сильніший ефект, ніж варений.

Ці ефекти зниження артеріального тиску, ймовірно, пов’язані з високою концентрацією нітратів у цьому коренеплоді. У вашому організмі харчові нітрати перетворюються на оксид азоту (молекулу, яка розширює кровоносні судини і спричиняє зниження артеріального тиску).

Буряк також є чудовим джерелом фолатів. Хоча дослідження дали неоднозначні результати, деякі з них свідчать про те, що збільшення споживання фолатів може значно знизити рівень артеріального тиску. Однак майте на увазі, що вплив буряка на артеріальний тиск є лише тимчасовим. Тому вам потрібно споживати його регулярно, щоб відчути користь для здоров’я серця в довгостроковій перспективi.

3. Сприяє покращенню спортивних результатів

Вживання червоного буряка допоможе підвищити працездатність (Фото: AntonMatyukha/depositphotos)
Вживання червоного буряка допоможе підвищити працездатність / Фото: AntonMatyukha/depositphotos

Кілька досліджень припускають, що харчові нітрати, подібні до тих, що містяться в буряку, можуть покращити спортивні результати. Нітрати впливають на фізичну працездатність, покращуючи ефективність мітохондрій, які відповідають за виробництво енергії в клітинах.

Згідно з одним дослідженням, буряковий сік може підвищити витривалість, збільшуючи час, необхідний для виснаження, покращуючи кардіореспіраторні показники та підвищуючи працездатність спортсменів. Багатообіцяючим є те, що буряковий сік також покращує ефективність їзди на велосипеді та збільшує використання кисню до 20%.

Важливо зазначити, що рівень нітратів у крові досягає піку протягом 2−3 годин після вживання буряка або його соку. Тому краще споживати їх за пару годин до тренування або змагань, щоб максимізувати їх потенційну користь.

4. Може допомогти боротися із запаленням

Буряк містить пігменти під назвою беталаїни, які мають ряд протизапальних властивостей. Це може принести користь кільком аспектам здоров’я, оскільки хронічне запалення пов’язане з такими недушами, як ожиріння, хвороби серця, печінки та рак.

Проте необхідні додаткові дослідження на людях, щоб визначити, чи може вживання буряка в нормальних кількостях як частина здорової дієти забезпечити такі ж протизапальні переваги.

Червоний буряк у раціоні допоможе боротися із запальними процесами (Фото: mazzachi/depositphotos)
Червоний буряк у раціоні допоможе боротися із запальними процесами / Фото: mazzachi/depositphotos

5. Може покращити здоров’я травлення

Одна чашка буряка містить 3,4 грама клітковини, що робить буряк хорошим джерелом клітковини. Ця речовина оминає травлення і потрапляє до товстої кишки, де живить дружні кишкові бактерії і додає масу до випорожнень. Це може сприяти здоров’ю травлення, підтримувати регулярність випорожнень і запобігати таким захворюванням травлення, як закрепи, запальні захворювання кишечника дивертикуліт. Більше того, клітковина пов’язана зі зниженням ризику хронічних захворювань, включаючи рак товстої кишки, хвороби серця та діабет 2 типу.

6. Може підтримувати здоров’я мозку

Вживання червоного буряка допоможе підтримати здоров'я мозку (Фото: serezniy/depositphotos)
Вживання червоного буряка допоможе підтримати здоров'я мозку / Фото: serezniy/depositphotos

Психічні та когнітивні функції природним чином знижуються з віком, що може збільшити ризик нейродегенеративних розладів, таких як деменція. Нітрати, що містяться в буряку, можуть покращувати роботу мозку, сприяючи розширенню кровоносних судин і, таким чином, збільшуючи приплив крові до мозку. Зокрема, було доведено, що буряк покращує приплив крові до лобової частки мозку, області, пов’язаної з мисленням вищого рівня, таким як прийняття рішень і робоча пам’ять.

Однак необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи можна використовувати буряк для поліпшення роботи мозку і зниження ризику деменції серед населення в цілому.

7. Може мати деякі протиракові властивості

Буряк містить кілька сполук з протираковими властивостями, включаючи бетаїн, ферулову кислоту, рутин, кемпферол і кофеїнову кислоту. Хоча необхідні додаткові дослідження, дослідження в пробірках показали, що екстракт буряка може сповільнити поділ і ріст ракових клітин. Кілька інших досліджень виявили, що більш високий рівень бетаїну в крові може бути пов’язаний з меншим ризиком розвитку раку.

Однак важливо зазначити, що більшість досліджень на цю тему використовували ізольовані сполуки, а не буряк. Тому необхідні подальші дослідження щодо споживання буряка як частини збалансованого харчування та ризику розвитку раку.

Червоний буряк містить протиракові властивості (Фото: dar19.30/depositphotos)
Червоний буряк містить протиракові властивості / Фото: dar19.30/depositphotos

8. Може допомогти збалансувати споживання енергії

Буряк має кілька поживних властивостей, які можуть зробити його чудовим доповненням до збалансованої дієти. По-перше, він містить мало жирів і калорій, але багато води, що може допомогти збалансувати споживання енергії. Збільшення споживання низькокалорійних продуктів, таких як цей коренеплід, також пов’язане зі зниженням ваги.

Як краще їсти червоний буряк

Буряк не тільки поживний, але й неймовірно смачний, і його легко включити у свій раціон. Крім того, додаючи його в смузі або інші рецепти, ви можете легко збільшити споживання фруктів і овочів, щоб поліпшити якість свого раціону

Буряковий сік корисний на важливі мікроелементи (Фото: fotosr52/depositphotos)
Буряковий сік корисний на важливі мікроелементи / Фото: fotosr52/depositphotos

Він є чудовим доповненням до салатів, гарнірів, смузі, соусів та соків. Вживання буряка в сирому вигляді або у вигляді соку та запікання може бути більш корисним, ніж варіння. Крім того, він смачний і його легко додавати до раціону у таких стравах, як бальзамічний смажений буряк, хумус, картопля фрі, салати та багато інших.

Ви можете вичавлювати з нього сік, смажити, готувати на пару або маринувати. Для зручності ви можете придбати попередньо приготований та консервований буряк. Ви навіть можете їсти його сирим, нарізаним тонкими скибочками або натертим на тертці.

Вибирайте буряк, який здається важким для свого розміру, зі свіжим, не зів'ялим зеленим бадиллям, якщо це можливо. Ось кілька смачних і цікавих способів додати більше буряка до свого раціону:

  • Буряк, змішаний з грецьким йогуртом і свіжим часником, утворює смачний, корисний і барвистий соус. Спробуйте буряково-медовий лимонний хумус.
Салат із буряка не лише корисний, а й смачний (Фото: rKiev/depositphotos)
Салат із буряка не лише корисний, а й смачний / Фото: rKiev/depositphotos
  • Свіжий буряковий сік, як правило, кращий за магазинний, який може містити багато цукру і лише невелику кількість буряка. Буряковий сік чудово поєднується із морквою, яблуком, імбиром, селерою та лимоном.
  • Ви можете готувати і насолоджуватися свіжим буряковим листям так само, як і шпинатом.
  • Наріжте буряк слайсами і киньте його з невеликою кількістю оливкової олії, сіллю, перцем і травами або спеціями на ваш вибір. Потім запікайте в духовці при температурі 205 °C протягом 15−20 хвилин, доки вони не стануть м’якими. Або спробуйте ці смажені буряки з бальзамічним соусом.
Буряк смакує не лише у вареному, а й запеченому, маринованому чи сирому вигляді (Фото: lenyvavshah/depositphotos)
Буряк смакує не лише у вареному, а й запеченому, маринованому чи сирому вигляді / Фото: lenyvavshah/depositphotos

Чи може вживання червоного буряка бути шкідливим

Надмірне споживання може призвести до зниження кров’яного тиску, червоного або чорного кольору сечі та калу, а також проблем з травленням у тих, хто має чутливість до поживних речовин буряка. Високе щоденне споживання буряка може також означати, що ви не отримуєте поживні речовини з інших продуктів, тому намагайтеся урізноманітнити свій раціон. Завжди консультуйтеся з лікарем, перш ніж вносити значні зміни в раціон.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини