«З шоколадною ноткою». В Україні адаптують для вирощування нову культуру — «банани півночі»

18 листопада, 12:02
Квіти «тропічного банану» (Фото: Відділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України)

Квіти «тропічного банану» (Фото: Відділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України)

В Україні акліматизують екзотичне плодове дерево — азиміну. З плодів цієї екзотичної рослини можна готувати джеми, соуси та навіть пиво.

Про це повідомляє відділ акліматизації плодових рослин Національного ботсаду на своїй сторінці у Facebook.

«У нашому відділі вже ростуть власні сорти азиміни, а також сорти американської селекції та відібрані перспективні форми для подальшої роботи. До речі, азиміна має надзвичайно гарні квітки — великі, пурпурово-бордові, з легкою ноткою шоколадного аромату. Вони з’являються ще до розпускання листя і надають рослині справжньої декоративності», — йдеться в дописі.

Реклама

В Україні акліматизують новий тропічний фрукт (Фото: Bідділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України)
В Україні акліматизують новий тропічний фрукт / Фото: Bідділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України

Чим цінна азиміна?

У відділі акліматизації плодових рослин наголошують, що це справжній вітамінний скарб! М’якуш плодів азиміни містить багато білків, магнію, калію, вітамінів А, С і групи В, а ще — потужні антиоксиданти. Завдяки своєму унікальному складу її називають «тропічним бананом з півночі».

Квіти і плоди азиміни, яку акліматизують в Україні (Фото: Відділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України)
Квіти і плоди азиміни, яку акліматизують в Україні / Фото: Відділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України

Що приготувати з плодів азиміни?

З плодів азиміни можна приготувати джеми. Їх роблять як чисто з «екзотичного банану», так і з додаванням інших плодів. З них також готують незвичайні соуси — ніжні, кремові, з легким фруктовим після смаком. «На наших ярмарках у ботсаду джеми та соуси з азиміни — це справжній хіт! Хто хоч раз скуштував, повертається знову. А родзинкою нашої кулінарії є — квас з азиміни! — освіжаючий, корисний і абсолютно унікальний напій, який точно вас здивує», — зазначили науковці.

Соус із плодів азиміни (Фото: Відділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України)
Соус із плодів азиміни / Фото: Відділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України

У США з плодів азиміни готують не лише десерти, а й крафтове пиво Pawpaw Beer, а також відомий безалкогольний напій Ale-8-One з ароматом азиміни — освіжаючий і популярний серед поціновувачів натуральних смаків.

«Тож, можна сказати, що ми маємо власну українську версію цього смаку — наш квас з азиміни! Усю нашу продукцію ми реалізуємо на ярмарках, а виручені кошти спрямовуємо на допомогу нашим воїнам», резюмували на сторінці відділ акліматизації плодових рослин Національного ботсаду.

Смачні соуси з екзотичних плодів (Фото: Відділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України)
Смачні соуси з екзотичних плодів / Фото: Відділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України
Із плодів азиміни також можна готувати квас (Фото: Відділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України)
Із плодів азиміни також можна готувати квас / Фото: Відділ акліматизації плодових рослин Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини