Червоне чи біле: яке вино більше підвищує ризик раку — дослідження
Червоне вино та вплив на ризик раку (Фото: Cup of Couple у pexels)
Вживання алкоголю може підвищити ризик розвитку деяких видів раку, причому і кількість, і частота вживання помітно впливають на ризик. Однак дослідження щодо червоного вина тривають, і деякі дані свідчать про те, що воно навпаки може знижувати ризик деяких видів раку. Чи так це?
Метааналіз наукових досліджень, опублікований в журналі Nutrients, мав на меті порівняти потенційний вплив білого і червоного вина на ризик раку. Проаналізувавши ці 42 дослідження, вчені не виявили зв’язку між червоним або білим вином і загальним ризиком раку. Однак, коли вони розглянули лише когортні дослідження, то виявили, що споживання білого вина пов’язане з підвищеним ризиком розвитку раку, особливо раку шкіри і у жінок.
Як біле та червоне вино впливають на ризик раку?
Автори цього метааналізу зазначають, що дослідження щодо споживання вина та ризику раку є неоднозначними. Учені зі Школи громадського здоров’я Університету Брауна, Медичної школи Уоррена Альперта Університету Брауна та Гарвардської медичної школи намагалися порівняти споживання червоного та білого вина і те, як кожен напій впливає на загальний та специфічний ризик розвитку раку.
По-перше, науковці виключили дослідження, в яких не вказувався тип вина, а також статті на кшталт оглядів літератури та експериментальних досліджень. Вдалося вивчити кілька специфічних видів раку, включаючи рак передміхурової залози, рак жіночих грудей, рак шкіри та рак легенів.
Прикметно, що не виявили зв’язку між споживанням вина і ризиком раку. Також не помітили різниці в тому, як червоне чи біле вино впливає на ризик раку. Авторка дослідження, докторка наук, доцентка кафедри епідеміології та дерматології, Юньюнг Чо, пояснила це виданню Medical News Today:
«Хоча добре відомо, що споживання алкоголю (в тому числі вина) збільшує ризик розвитку раку, багато людей вважають червоне вино більш здоровим варіантом через вищий рівень антиоксидантів у порівнянні з білим вином. Однак було проведено мало масштабних досліджень, які б безпосередньо порівнювали червоне та біле вино з погляду ризику раку, саме тому ми вирішили провести цей метааналіз. Наші результати не виявили суттєвої різниці в ризику розвитку раку між червоним і білим вином в цілому. Основний меседж полягає в тому, що не існує безпечних алкогольних напоїв з точки зору профілактики раку».
Біле вино іноді може бути гіршим
При розгляді лише когортних досліджень вчені помітили, що біле вино асоціюється з підвищеним ризиком розвитку раку, тоді як червоне вино все ще не має такого зв’язку. Не було виявлено різниці в ризику раку між червоним і білим вином у чоловіків.
Однак у жінок біле вино було пов’язане з підвищеним ризиком захворювання на рак.
Далі дослідники вивчили залежність «доза-відповідь», у тому числі три когортних і 12 досліджень «випадок-контроль». Вчені помітили, що кожні додаткові 10 грамів етанолу з червоного вина, або приблизно один келих, спожиті за день, «були пов’язані зі збільшенням загального ризику раку на 5%». Однак, якщо розглядати лише когортні дослідження, цей зв’язок не підтвердився. Дослідники не спостерігали значної залежності «доза-відповідь» для білого вина. При розгляді конкретних видів раку дослідники помітили, що біле вино асоціюється зі збільшенням ризику раку шкіри на 22%. Але не виявили такого зв’язку з червоним вином.
Цей вид був єдиним специфічним, який показав значну різницю в асоційованому ризику раку з порівняння двох вин. Червоне і біле вино були пов’язані з підвищеним ризиком раку молочної залози у жінок, але не було виявлено суттєвої різниці в асоційованому ризику. Крім того, коли дослідники оцінили, «яким був би сумарний розмір ефекту, якби не було упередженості публікацій», і вони виявили невелике збільшення загального ризику раку для червоного і білого вина, з можливо більш високим ризиком від білого вина. Однак пізніше в статті дослідники зазначили, що підсумкові оцінки були схожими.
Наскільки надійними є ці висновки про зв’язок між вином і ризиком раку
Цей метааналіз має певні обмеження. Дослідження були обсерваційними, тому результати не можуть вказувати на причинно-наслідковий зв’язок. Там використовувалися опитувальники для самозвіту про частоту вживання їжі, і не всі дослідження використовували валідовані опитувальники. Це могло призвести до неправильної класифікації та мінімізації результатів.
Дослідники визнають, що збільшення ризику раку шкіри у тих, хто вживає біле вино, може бути пов’язане з різними демографічними факторами та стилем життя між любителями білого та червоного вина.
Однак включені дослідження враховували інші фактори ризику раку шкіри, тому дослідники припускають, що результати, ймовірно, відображають справжній вплив білого вина на ризик раку шкіри. Для деяких видів раку вони мали лише обмежену кількість досліджень для вивчення. Цей метааналіз також мав найбільший розмір вибірки, пов’язаний з ризиком раку шкіри. Брайан Блек, доктор медицини, лікар-остеопат, що спеціалізується на сімейній медицині, який не брав участі в цій роботі, зазначив: «Дивлячись на дослідження, я спостерігаю несуттєву загальну різницю в ризику розвитку раку між цими двома видами вина, але воно кидає виклик поширеній думці, що червоне вино корисніше для здоров’я. Я вважаю, що це дослідження має певні обмеження. Я виявив, що недоліки аналізу полягають у його спостережному дизайні та зосередженні на конкретному вині, а не на загальному споживанні алкоголю. Це обмежує його здатність розглядати ширші ризики раку та здоров’я, пов’язані з вживанням алкоголю».
Чо зазначила, що не зовсім зрозуміло, чому вони отримали такий результат. «Одна з версій полягає в тому, що вживання великої кількості алкоголю може бути пов’язане з поведінкою високого ризику, такою як сонячні опіки, засмага в приміщенні або недостатнє використання сонцезахисного крему, — пояснила вона. «Але все ще незрозуміло, чому біле вино є ключовим фактором. Наше дослідження припускає, що необхідно провести більше досліджень, щоб краще зрозуміти потенційні механізми, які стоять за цим».
Автори відзначають, що компонентом червоного вина є ресвератрол, і що деякі дані підтверджують його протиракові властивості. Крім того, червоне вино має вищий рівень ресвератролу, ніж біле. Однак цей метааналіз не показав, що червоне вино знижує ризик раку. Дослідники визнають, що це може бути пов’язано зі швидким метаболізмом ресвератролу, що призводить до низького рівня ресвератролу в організмі після вживання червоного вина, який може не давати корисних концентрацій.
Загалом, результати дослідження свідчать про те, що червоне вино може бути не кращим вибором у порівнянні з білим вином, коли йдеться про ризик раку. Чо зазначила, що це «дослідження, яке є одним з перших у своєму роді, кидає виклик вірі в те, що червоне вино за своєю суттю є більш корисним для здоров’я, ніж біле».
- Не горілка. З яким вином сало смакує найкраще — порада сомельє вас здивує, але варто спробувати
- Підбадьорить краще за каву. Експерти назвали напій, який забезпечить заряд енергії на весь день
- Білий Негроні та концептуальний Буряк. Девʼять українських барів, що пропонують небанальний погляд на сезонні коктейлі
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.