Це дійсно смачно. Як спекти маковий пиріг
Маковий пиріг (Фото: instagram.com/yaroslavskyi_vova)
Цей пиріг можна приготувати до Дня Незалежності
Дуже маковий пиріг. По-перше, я люблю мак ще з дитинства, коли в бабусі перебирав його з медом на Маковія. По-друге, це дійсно смачно, особливо коли начинки багато. А ще зараз, у серпні, ми випікаємо Пиріг Незалежності: на День Незалежності готуємо традиційні або улюблені пироги, як символ різноманіття та щоб додати світові смаку.
На 2 великі пироги:
Тісто:
- 550−600 г сильного борошна (з високим вмістом білка)
- 300 г молока
- 25−27 г свіжих дріжджів
- 100 г цукру
- 1 яйце
- дрібка солі
- 80 г масла 82,5%
- 1 жовток та 15 г молока для змащування
Начинка:
- 1 кг маку
- 900 г води
- 400−440 г цукру
- 2 пакети ванільного цукру
- 40 г кукурудзяного крохмалю
Мак трохи обсмажую на сухій пательні, даю остигнути й дрібно мелю на кавомолці. Додаю в сотейник мак, воду, увесь цукор і, постійно помішуючи, доводжу до кипіння. 5−8 хвилин уварюю масу. Знімаю з вогню, додаю кукурудзяний крохмаль, перемішую й даю охолонути. Маса стає пластичною.
У ледь теплому молоці розчиняю цукор та свіжі дріжджі й даю постояти 15 хвилин, щоб активувалися.
Додаю яйце, дрібку солі, перемішую, всипаю 550 г просіяного борошна й замішую тісто.
Даю йому постояти ще 15−20 хвилин і вмішую м’яке масло кімнатної температури.
Тісто має бути ніжним. Якщо занадто ніжне, додайте ще 50 г борошна. Потім дайте йому постояти ще годину, щоб піднялося.
Ділю на дві частини. Кожну тоненько розкачую в прямокутник з додаванням олії. На 2/3 тіста викладаю начинку, згортаю пиріг, кладу на деко та прикрашаю за бажанням.
Даю підійти ще 45 хвилин, змащую жовтком і випікаю при температурі 165−170 °C приблизно 50 хвилин (щоб усередині рулет добре пропікся — перевіряйте дерев’яною шпажкою).
Виймаю, охолоджую, накривши рушником — і готово. Смакуйте!
Текст опублікуовано з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут