Воєнна кухня з любов’ю. Український військовий та журналіст ділиться рецептами своїх сніданків та унікальних обідів
Їжа2 жовтня 2024, 13:27
Матвій Нікітін веде соцмережі, де ділиться своїм побутом як військового та власним кулінарним досвідом. Для проєкту War Cookbook він розповів, що в перший час війни, коли відправив дружину та доньку у безпечне місце, не вмів приготувати для себе навіть яєчню. Він ходив обідати в місто, у пошуках ресторанів, і кілька днів міг харчуватися лише пельменями. Однак, такий стан наближав Матвія до «депресії». Тож його врятувала підписка на додаток NYT Cooking. «І почалося нове життя, в якому кулінарія тепер є моїм хобі». — розповідає військовий.
Нині на фронті для того, щоб почуватися «комфортно», зі слів Матвія, потрібно докладати зусилля до облаштування власного побуту. В його підрозділі витрачають власні кошти та сили, щоб мати необхідний посуд, інструменти, спеції, та настрій. За традицією готують також разом і на всіх. І навіть колумбієць Левіс готує весь час, коли не має інших задач: наприклад, рис із куркою на бульйоні з прянощами. Військовий пише про нього у пості: «навіть не підпустить до плити, якщо чимось його не зайняти, наприклад, кількадобовим русорізом».
Часто підрозділ рятує вдалий рецепт, який вимагає знань та винахідливості. Наприклад, Матвій ділиться, що не буває високої окопної кухні без лапші з пакетика. Поки що найкращий для нього — рецепт шефа Роя Чоя, яким він поділився з Нью-Йорк Таймс ще у 2014-му році. «Рой кидає лапшу в киплячу воду, змішує зі спеціями, що йдуть в комплекті, вибиває всередину та огортає лапшою яйце. Вже знявши з вогню, накриває все це двома шматками тостерного сиру, додає трохи підсмажених кунжутних зерен і перемішує. Мені подобається майже все, тільки брати з собою на ротацію свіжі яйця — справа ризикована, я використовую зварені круто» — написано у пості. У коментарях також діляться враженнями та власними ідеями, де пропонують додавати в цю локшину вершкове масло, порізані помідори та інші овочі, а ще польську тушкованку і ковбасу.
Також Матвій поділився у Facebook своїм рецептом панкейків, для яких компоненти знаходяться дуже легко. Десерт збалансований і для приготування, а точніше для розпалювання, вам знадобиться російський прапор.
Рецепт панкейків на кефірі: від військового на фронті
Український журналіст та режисер Матвій Нікітін нещодавно доєднався до Збройних Сил України. У Facebook він розповідає про те, як харчується він та його побратими, а також ділиться рецептами.
Перейти до рецептуУ майбутньому від Матвія Нікітіна очікуємо рецепт Pasta alla posadka — з грибами та медом з сухпайка. «Але для неї потрібен дощ» — анонсує він.