Кулінарна книга війни. Рецепт рятівних пиріжків з цукровим буряком та варенням, вивезеним з окупації

Їжа

1 лютого 2024, 13:23

За деякими стравами стоять цілі історії та життя. Рецепт цих пиріжків з буряком та варенням демонструє це. Як приготувати благодійні та домашні пиріжки від The War Cookbook розповідає NV Food.

The War Cookbook — проєкт, який збирає рецепти страв з історіями про те, як українці на передовій, у себе вдома, в підвалі, на чужині переживають війну. Експедиція відбулася 2019 року на Кропивниччині в селі Хайнівка Олександрівського району (на той момент в ньому жило всього двоє людей). Там вдалося познайомитися з авторкою рецепту пані Тетяною Андріївною Чумаченко 39-ого народження. Вона пригостила дослідників пиріжками з цукровим буряком та варенням. Рецепт згодом увійшов до книги Смачна Кропивниччина.

пані Тетяна Андріївна Чумаченко та її пиріжки з цукровим буряком та варенням / Фото: Instagram @war.cookbook

Рецепт став у пригоді, коли героїня матеріалу Інна Тільнова використала його у 2023 році спочатку для збору грошей журналісту-воїну, а поті роздавала пиріжки за донати. Зібрала 10 000 грн. Варення привезла з окупованих території свекри пані Інни. Щоб зробити випічку, вона додала це сливове варення, і далі роздавала усім охочим. Історію у матеріал записала дослідниця, журналістка та маркетологиня Банько Марія. NV Food публікує розширений рецепт пиріжків з буряком та варенням, вивезеним з окупації.

Пиріжки з цукровим буряком та сливовим варенням

Інгредієнти:

  • Білий цукровий буряк
  • Сливове чи вишневе (в оригіналі) варення
  • 200 г води
  • 25 г цукру
  • 4 г сухих дріжджів (якщо давно відкриті, візьміть 5 г)
  • 75 г масла чи олія (50\50 вершкове і рослинне)
  • 330−350 г борошна
  • 3 г солі.
Начинка для пиріжків / Фото: Instagram @war.cookbook

Спосіб приготування:

  1. Білий цукровий буряк натерти на крупнішу тертушку та злегка підсмажити.
  2. Взяти варення та змішати з буряком, коли він охолоне. Пані Чумаченко каже, що до пиріжків можна додавати різне варення на смак. Далі почати приготування дріжджового тіста.
  3. У тепле молоко додати цукор та половину перемішаного виделкою яйця (друга половина піде на те, щоб помазати пиріжки перед випічкою). Розмішати виделкою і додати сухі дріжджі. Дати їм постояти 15 хвилин, вони мають стати активними — з’явиться піна. Вмішати борошно. Додавайте не все відразу — спочатку десь 300 г. Сіль додаємо в борошно.
  4. Залишити тісто в мисці під плівкою в теплому місці приблизно на одну годину, щоб підійшло. Таким місцем може бути вимкнена мікрохвильовка з чашкою з кип’ятком, або можна те ж саме робити у вимкненій духовці. Поглядайте на тісто — якщо підійшло швидше, приступайте до наступного етапу.
  5. Окремо розігрійте в сотейнику вершкове і рослинне масло — поки суміш не стане приємно теплою. Вмішайте масло чи олію в тісто ще в мисці, а потім добре вимішайте тісто руками на столі. Поверніть в миску під плівку ще на 30 хвилин в тепле місце. Зліпити пиріжки з буряковою начинкою та запекти.
  6. Смакуйте та запам’ятовуйте важливе.

Інші новини

Всі новини