Їжа війни. Історії людей та їхніх страв у проєкті War Cookbook. Ukraine, які дарують надію

Їжа

24 лютого 2024, 09:47

«Сенс проєкту War Cookbook якраз в тому, що кожен досвід, кожна приватна історія мають значення», — ділиться засновниця Марія Банько.

Війна росії знищила багато життів, будинків, заводів та загалом українських міст, але їй не вдасться припинити існування культури та нашої історії. Українці - надзвичайно сміливий та волелюбний народ, який прагне зберегти свій спадок, зокрема й гастрономічний. Вже зараз зібрані сотні історій, у яких люди продемонстрували мужність перед ворогом, і ці історії пов’язані з їжею. до другої річниці початку повномасштабного вторгнення росії в Україну NV Food хоче розповісти про проєкт War Cookbook. Ukraine.

Це документація та запис рецептів страв, які розповідають історії про те, як українці на передовій, у себе вдома, в окупації чи на чужині переживають війну. Вони зібрані у підбірку фуд-журналісткою та експерткою з комунікацій Марією Банько. До збору історій вже долучаються інші небайдужі ентузіасти. Наразі на сайті War Cookbook зібрано близько 50 історій. На інстаграм-сторінці проєкту їх також публікують. Ділимося з вами підбіркою деяких з десятків історій людей та страв.

1. Історія про різдвяну закарпатську поливку на лінії фронту

Владислав цікавився історією гастрономії та з початком повномасштабної війни пішов добровольцем, і зараз у закарпатському батальйоні. Щоб трохи повернути відчуття дому, він разом з побратимами готує закарпатські страви.

«Якось знайома збирала для нас посилку, і я попросив її привезти сушених білих грибів. Ми їх на Закарпатті дуже любимо та вміємо добре готувати. Вона поклала пакет грибів, а ще лашки: це такий закарпатський варіант домашньої локшини. І ось ці два продукти стали основою грибної поливки. Звісно, були у посилці й бажані приправи. «Якось все воно потрапило в казанок, і я приготував грибну поливку. Тим паче, що це страва традиційна, різдвяна. Її часто готують на пісну вечерю у Святвечір.»

Повна історія, як і наступні, опублікована на сайті проєкту: War Cookbook


2. Козячий сир в окупації, яким пригощали військових в день визволення

Пані Олена мала господарство з козами, які в час окупації саме почали народжувати і давати багато молока. Сир з нього родина міняла у односельців на рибу, сало та інші продукти. Коли російські війська відступали, свідомо знищували електромережу. Через це сир прийшлося адаптувати під умови без холоду і витримувати в льосі. Його Олена готувала увесь час. У день звільнення нашим військовими виносили різні смаколики: свіжий хліб та варили каву. Але найбільше їх тоді здивував саме вишуканий домашній козячий сир, яким частувала родина Олени.

3. Рагу по-херсонськи

11 листопада — день звільнення Херсона від окупантів. Російські війська, виходячи з міста, зруйнували об'єкти критичної інфраструктури: Херсон залишився без електрики, без тепла та води. За два дні до цього, 9 листопада, шеф-кухар Олексій Александров востаннє отримав від своїх колег по @chefs_in_club фотозвіт зі стравами, приготованими на волонтерських кухнях. Потім — довгий тиждень очікування на звістку. Нарешті непевний сигнал від українських мобільних операторів «пробився» і приніс перші фото вже зі звільненого Херсона: кухар Олександр Слободянюк готує херсонське рагу та інші гарячі страви просто неба.

4. Сир на честь друга, якого вбила війна

Сир на честь друга, якого вбила війна / Фото: wcb.rumbambar.com.ua

Ніка Галінкіна, власниця ферми та сирної майстерні Лея, створила сир Санич на честь Олександра Кононова, відомого волонтера та сировара. 12 березня 2022 року його застрелили в його будинку в селі неподалік від Сєвєродонецька. Рідні певні, що його вбили за відкриту проукраїнську позицію та допомогу українським військовим на Луганщині. Щоб вшанувати пам’ять про непересічного друга, Ніка вирішила раз на рік робити цей сир.

5. Бобова чашка


Цю історію розповіла Хельга Логуш, яка має волонтерський проєкт Бобова чашка з березня 2022 року, коли у Дніпрі з продажу зникла вся їжа швидкого приготування, а попит на неї зростав у геометричній прогресії. Коли шукала ідею їжі для фронту, то згадала про свій улюблений обід — поживні крем-супи. Так вийшло зробити просте пакування для цієї швидкої та зручної військовим страви. Перше пробне фасування відбулося 4 квітня, а за три місяці команда відвантажила 27 697 порцій супів (1 384,85 кг). Особливо вдячні воєнні вегетаріанці та вегани. Супи поживні і без м’яса. Бобова чашка— цілком волонтерський проєкт, що підтримується завдяки донатам небайдужих українців і втілюється руками виключно волонтерів. Зараз в команді залучено понад 30 людей.

6. Непереможні вареники

Марку 10, і він з батьками живе у Швейцарії. Він не просто вільно розмовляє українською та смачно готує, а й бере участь в благодійних вечерях на рівні з професійними кухарями. Ця історія про те, як за допомогою марафону Непереможні вареники разом з однолітками він зібрав понад 75 000 гривень на купівлю дронів для ЗСУ. Анна, мама Марка згадує:

«Звісно, після початку вторгнення у всіх була паніка. Ми з чоловіком та колегами почали давати благодійні концерти. Марк теж хотів якось долучитися. Я напівжартома сказала йому: якщо хочеш допомагати, вари борщ і продавай його в нашому містечку. Він взяв і зробив. Зварив величезну каструлю. І досить вдало назбирав десь 30 000 гривень, їх ми передали у фонд Повернись живим».

За посиланням можна поділитися рецептом чи історією для проєкту. Також авторка проєкту Марія Банько відкрила збір для волонтерів, які надають адресну медичну допомогу на Херсонщині.

Інші новини

Всі новини