«За давніми традиціями». На Вінниччині родина відновила 200-річний млин та почала виготовляти крафтове борошно
Подружжя створює борошно за давніми традиціями (Фото: Суспільне Вінниця)
Подружжя Кузь з села Клекотина Вінницької області викупили старий млин, якому щонайменше 200 років, та запустили виробництво крафтового борошна Сивий млин 1825, яке мелють на кам’яних жорнах за давніми традиціями.
Про свою справу Олена та Микола розповіли Суспільному Вінниця.
За словами подружжя, вони придбали історичну пам’ятку — приміщення, яке колись було місцем створення борошна, у майже зруйнованому стані.
«По суті, ми придбали саме приміщення в частково зруйнованому стані. Тут були частини механізмів, але, на жаль, не всі. Збереглися кам’яні жорна та частина тогочасних дерев’яних конструкцій. Усе інше — підлогу, дах — потрібно було відновлювати. Наразі це жорновий млин, відтворений за давніми традиціями», — зазначив Микола Кузь.
Помол зерна здійснюється на кам’яних жорнах, які збереглися в млині, потім просіюється та відбирається за гатунками: вищий, перший, другий і висівку. Олена Кузь розповіли, що їхні жорна обертаються повільніше, ніж сучасні механізми, тому зерно не перегрівається.
«Наше борошно з жорнового помелу містить багато вітамінів, білків, жирів та заліза, що є дуже корисним для організму. Воно відрізняється від продукції іншого способу помелу. За день ми можемо перемолоти до 200 кілограмів борошна», — додала Олена.
За словами подружжя Кузь, знайти зерно, яке підійде для такого способу помолу, важко. Вони співпрацюють з місцевими аграріями, а перед тим, як почати виробництво, перевіряють пшеницю на кількість білка і клейковини, вміст яких має бути високим.
«Найважче для нас було показати людям цінність цього борошна, розповісти про традиції та довести, чому воно найкраще, якісне й потрібне для організму», — розповіло подружжя.
Крафтове борошно Сивий млин 1825 вже використовують місцеві пекарні, а також люди замовляють його через соцмережі. Олена та Микола Кузь ведуть сторінки в Instagram, TikTok та Facebook, де розповідають про виробництво та приймають замовлення з усієї України.
У майбутньому подружжя планує збільшити виробництво та запустити великий млин. Також працюють над створенням власної пекарні, де будуть використовувати своє борошно.
«Традиції жорнового помолу вже, напевно, майже повністю втрачені. Лише невелика група людей в Україні ще щось знає та вміє. Потрібно відтворювати те, з чого ми вийшли, з чого починалося село. Завжди був млин, були люди, була земля. Це, напевно, й є сутність українця, адже ми — землероби», — сказала Микола Кузь.