Топ-100 кращих ресторанів України - фото
Спецпроект

Топ-100 кращих ресторанів України

10 травня 2015, 00:00

Ресторатори називають кращі заклади країни, де можна смачно поїсти

Я давно хотів зробити список 100 кращих ресторанів України. Цікаво не тільки розуміти, які заклади потрапляють в цей перелік в твоєму місті, також корисно знати, де варто поїсти, якщо їдеш, наприклад, в Харків або Чернівці, до Львова або Одеси.

Відео дня

Головним критерієм при складанні списку стала їжа. Нас набагато більше цікавить вміст тарілок, ніж дорожнеча інтер'єру. Ми також хотіли, щоб наш список покривав якомога більшу територію України і був прикладним посібником для тих, хто подорожує по країні. У журі ми запросили 30 осіб, більшість з яких — відомі ресторатори зі всієї країни, ресторанні критики та бізнесмени, які люблять поїсти та розуміються на їжі. Їх імена ви можете дізнатися на сусідній сторінці.

Усім цим людям ми запропонували назвати кращі ресторани в містах із запропонованого переліку. У рейтинг не потрапив практично ні один ресторан, який отримав лише одну згадку,— для потрапляння в 100 кращих потрібно було хоча б два.

Тому в цей список не ввійшли 5-7 київських ресторанів, які подобаються особисто мені, а також китайська забігайлівка на Червонозоряному проспекті. Їх назвав тільки я. У той же час деякі ресторани стали безумовними фаворитами, отримавши згадки від великої кількості експертів. Якщо кожен другий ресторатор або критик називає одне й те ж місце, напевно, туди варто сходити. Завжди цікаво знати, куди ходять одеські ресторатори у Львові, а київські — в Одесі.

У Києві фаворитом експертних думок став грузинський ресторан Шоті на Мечникова, у Львові — Mon Pius на Вірменській, в Одесі — окрім всім відомого Стейкхауса, Bernardazzi на Буніна і Tavernetta на Катерининській. Деякі місця виявилися для мене новими навіть у Києві, і я обов'язково постараюся туди сходити.

Ми також ухвалили політичне рішення і включили в 100 кращих два ресторани в Донецьку і в Криму. Зрозуміло, що зараз ці заклади навряд чи будуть користуватися шаленим попитом з боку наших читачів. Але ми ж робимо цей список не на рік. Через кілька років знання про ці заклади у Донбасі й Криму може дуже навіть стати в нагоді. І взагалі, якщо українські телеканали, наприклад, не будуть давати прогноз погоди в Криму, яка ж це тоді Україна?

Хочу подякувати редактору відділу Люди Антону Онуфрієнко, який, власне, і провів більшу частину роботи по складанню списку та написанню текстів.

Це — наша перша спроба зібрати в одному місці 100 кращих ресторанів країни. Ми будемо шліфувати цей список в наступні роки.

Віталій Сич, головний редактор НВ

Балаклава

Избушка рыбака

Адреса: набережна Назукіна, 33
Середній чек: в еквіваленті 400-500 грн
Кухня: рибний ресторан

.

Ресторан розташований на набережній Балаклави, і з його вікон відкривається прекрасний вид на бухту. У меню закладу — великий вибір страв з свіжозловленої чорноморської риби. Ресторан спеціалізується на приготуванні барабульки — однієї з найбільш смачних чорноморських риб. "Тільки там можна знайти дійсно свіжий чорноморський улов, а не страви із заморожених продуктів",— рекомендує київський ресторатор Дмитро Борисов.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Бахчисарай

Cafe Musafir

Адреса: вул. Горького, 21
Середній чек: 160-200 грн
Кухня: кримськотатарська

.

З літньої тераси ресторану відкривається вид на старе місто — заклад розташований буквально в 100 м від Бахчисарайського палацу. Як і в багатьох кримськотатарських ресторанах, в меню відсутній алкоголь і страви зі свинини. “В Cafe Musafir рекомендую спробувати кримськотатарську страву юфахаш. Це такий суп з мікропельменями — за кримськотатарськими повір'ями, в столову ложку повинно вміститися 8 таких пельменів. Також рекомендую смачні манти і плов",— ділиться враженнями ресторанний критик Валерій Поляков.

Ресторан Салачик

Адреса: вул. Басенко, 43
Середній чек: 200-250 грн
Кухня: кримськотатарська

.

Ресторан Салачик — частина кримськотатарського культурно-етнографічного комплексу. Крім кухні, тут можна познайомитися з побутом і культурою кримських татар, історією Кримського ханства і кримських татар Бахчисарайського регіону. “Це справжній форпост кримськотатарської кухні і традицій Бахчисараю. Знаходиться недалеко від розкопок середньовічного медресе, так що раджу відвідати тим, хто хоче поєднати приємне з корисним",— говорить ресторанний критик Валерій Поляков.

Буковель та Драгобрат

Грибова хата

.
Адреса:
село Поляниця (туристичний комплекс Буковель)

Середній чек: 250 грн
Кухня: гуцульська

.

.

Спеціалітети — свіжоспечений хліб домашній, шашлики з баранини та домашні настоянки.

“Це автентична кухня від місцевого кухаря. Страви — тільки з місцевих продуктів",— радить львівський ресторатор Марк Зархін.

Lucky Bull

.
Адреса: село Поляниця (туристичний комплекс Буковель)
Середній чек: 400 грн
Кухня: європейська, стейк - та суші-меню

.

В меню — хіти різних кухонь: салати, паста, суші та роли, страви гриль, фондю, домашні соління, сало, суп том ям, страви, приготовані в вокі, і качка по‑пекінськи.

“Дуже смачна азіатська кухня. Багато страв готується на відкритому грилі-робата, і все це в центрі Карпат",— розповідає ресторанний критик Валерій Поляков.

Вінниця

Апрель

.
Адреса: вул. Привокзальна, 19а (готельний комплекс Дача)
Середній чек: 400 грн
Кухня: українська, європейська, азіатська

.

Цей ресторан-лаунж готельного комплексу — популярне місце для проведення банкетів, весіль та корпоративів.

В меню — стейки, шашлики, качка з яблуками, суші, роли, хоспер-меню та піца.

Велюр

.

Адреса: вул. Пирогова, 31 (торговий комплекс Бастилія)
Середній чек: 500 грн
Кухня: європейська

.

Клубний ресторан для вечірок, банкетів, фуршетів та різних світських заходів.

В еклектичному меню — карпаччо, асорті з сала, стерлядь, дорадо, кебаби, борщ, царська уха, тигрові креветки, пельмені, млинці, різотто та деруни.

Ворохта

Колиба Керманич

Адреса: вул. Данила Галицького, 188
Середній чек: 250 грн
Кухня: гуцульська

.

Посеред залу тут розташований великий мангал, інтер'єр оздоблений натуральним деревом, а стіни розписані сценами гуцульського побуту. “Тут подають автентичні закарпатські страви, приготовані з місцевих продуктів. Але будьте обережні: шкварки, які тут використовуються в багатьох стравах, приготовані на сільський манер — тобто дуже жирні",— додає львівський ресторатор Марк Зархін.

Дніпропетровськ

Bartolomeo

Адреса: вул. Набережна Перемоги, 9б
Середній чек: 500 грн

.

Bartolomeo — це клуб сімейного відпочинку на березі Дніпра. Тут є свій яхт-клуб, пляжі, тенісні корти, басейн та ресторанний комплекс. Головні заклади — Шато де ля мер — елітний ресторан, який славиться стравами з морепродуктів, фуа-гра та стейками, а також Дон Педро — паб, що спеціалізується на приготуванні стейків, шашликів та піци.

DoubleDecker

Адреса: площа Ринок, 8
Вартість кави: від 18 до 36 грн
Кухня: кав'ярня

.

В меню — кава, кавові напої, чаї, коктейлі, десерти і французька випічка. 18 моносортів каву готують майже всіма можливими способами: по‑турецьки, у френч-пресі, в кавоварці La Marzocco, в пуровері та аеропресі.

"На терасі, заставленій круглими дерев'яними столами з віденськими стільцями, дуже приємно сидіти восени, коли листя падають прямо вам на ковдру, і влітку, коли вуличні музиканти, сидячи на підвіконні, співають хіт Jessie J",— ділиться враженнями ресторанний критик Марина Гладка.

Адреса: проспект Карла Маркса, 46
Середній чек: 150 грн
Кухня: кафе-кондитерська

.

Стильний заклад, інтер'єр якого розробляв дизайнер Денис Беленко — киянам він добре знайомий з оформлення ресторану Under Wonder. "Десерти, смачна їжа, приємне, сучасне місце",— радить ресторанний критик Марина Гладка. Спеціалітети — торт Червоний оксамит з буряком, міні-капкейки, банановий пудинг з мюслі і заварним кремом, гарбузовий латте.

Миші Бляхера

Адреса: проспект Карла Маркса, 46
Середній чек: 300 грн
Кухня: домашня східноєвропейська

.

За легендою, заклад названо на честь Михайла Бляхера — кримінального авторитета повоєнних років і любителя простої кулінарії. Тут дуже цікава концепція самого закладу та інтерпретація простих страв, каже львівський ресторатор Марк Зархін.

"Спеціальним чином приготовані чорноморські ставридки, смажена качка з капустою та багато інших страв, рецепти яких були знайдені в зошиті Міші, ми використовуємо в меню нашого закладу",— пояснює засновник ресторану.

Репортер

Адреса: вул. Барикадна, 2
Середній чек: 400 грн
Кухня: європейська

.

“Тут дуже різноманітне меню і приємна атмосфера. Ціни, щоправда, вище середнього, але воно того варте",— ділиться враженнями співачка Джамала. В еклектичному меню ресторану кулінарні шедеври сусідять зі стравами домашньої кухні. Наприклад, тут подають морквяно-апельсиновий суп з броколі, салат з молодої капусти з огірками, кабачкові оладки і крем з маракуї, молочного шоколаду та ананасового чатні.

Чарлі

.

Адреса: вул. Яворницького, 6
Середній чек: 500 грн
Кухня: італійська, французька, японська

.

"Тут вишукано, якісно і смачно",— рекомендує лідер групи ВВ Олег Скрипка.

Це респектабельний ресторан, розташований в тихому місці в центрі міста. Інтер'єр витриманий в англійському стилі. В меню — устриці, фуа-гра, паста, гриль-меню, роли та суші.

Донецьк

El Torro

.

Адреса: бульвар Пушкіна, 23
Середня вартість основної страви: 90 грн
Кухня: м'ясний ресторан

.

“До війни це було найкраще місце для сімейного відпочинку в місті. Ресторан виходить на бульвар з гойдалками, доглянутими клумбами, лабіринтами з зеленого куща і виставками картин під відкритим небом. Це прекрасний заклад для любителів пива та домашньої їжі",— розповідає ресторанний критик Марина Гладка.

В меню — гриль-барбекю, приготовані на хоспері бургери, медальйони з чорносливом і свинина під діжонським соусом.

Loft Сafé

.

Адреса: вул. Артема, 78а (бізнес-центр Пушкінський)
Середня вартість основної страви: 150 грн
Кухня: ф'южн

.

Інтер'єр — в індустріальному стилі лофт.

Заявлена кухня - народів світу: на тематичні тижні запрошують кухарів національних кухонь.

Фірмове блюдо — м'ясні кульки.

Запоріжжя

Кафе Шелест

Адреса: бульвар Шевченка, 16
Середній чек: 350 грн
Кухня: змішана авторська кухня

.

Великий вибір страв японської, італійської, французької та тайської кухонь. У дизайні інтер'єру — картини сучасних українських художників. Є літня веранда.

Івано-Франківськ

Говорить Івано-Франківськ
Corassini grill&wine
Адреса: Фортечний провулок, 1
Середній чек: 300 грн
Кухня: французька та страви гриль

.

Ресторан розташований в галереї Бастіон — відреставрованих фрагментах Станіславівської фортеці і названий на честь її архітектора Франсуа Корасіні. Спеціалітети — м'ясо на дров'яному грилі, власні хліб та випічка, бретонські млинці-крепи та коктейлі на основі шартреза.

"Хороша французька кухня та кращий ресторанний дизайн в місті",— рекомендує львівський ресторатор Марк Зархін.

Manufactura Waffles&Coffee

Адреса: площа Міцкевича, 6
Середній чек: вартість гофри — від 24 до 37 грн
Кухня: італійська кава, бельгійські вафлі

.

Сімейне кафе в пастельно-солом'яному інтер'єрі. Спеціалітети: більше 20 видів бельгійських вафель, карпатський чай та бочкове пиво, зварене на одній з місцевих броварень.

“Акуратне мініатюрне місце, оформлене сучасно — з використанням дерева, книг, зшитих з тканини іграшок, старих дверних замків та інших дрібниць. Сюди варто зайти, щоб насолодитися смачною кавою, поснідати або замовити вечерю з сезонних продуктів",— радить ресторанний критик Марина Гладка.

Fabbrica

.

Адреса: вул. Вірменська, 1
Середній чек: 200 грн
Кухня: італійська

.

"Це унікальний концепт італійської таверни на українських продуктах за ціною McDonald’s",— іронізує київський ресторатор Дмитро Борисов.

.

Тут дійсно використовують тільки українські продукти, а страви в меню — за дуже демократичними цінами.

Кам'янець-Подільський

Кава від поліцмейстера

Адреса: вул. Старобульварна, 8
Вартість кави: 20-30 грн
Кухня: східноєвропейська

.

Розташована в самому центрі Кам'янця-Подільського, в старовинному будиночку. Невеликий дворівневий зал оформлений старовинними речами і фотографіями. Головна пропозиція — 16 видів кави. У невеликому меню — вареники з потрошками, деруни, картопля по‑домашньому, оселедець, солянка і печеня в горщиках.

“Кафе знаходиться в дуже правильному місці — на початку мосту над Великим Каньйоном — і розраховане на замученого пішими прогулянками туриста. Це міні-музей з нібито правдивою історією про те, що колись тут знаходився справжній поліцейський відділок і навіть є підвал, де спілкувалися з злочинцями. Діти слухають легенди, розкривши рота, і з задоволенням розглядають старовинні фотографії, іржаві праски та інші нехитрі експонати кафе",— розповідає ресторанний критик Марина Гладка.

Київ

Arbequina

Адреса: вул. Грінченка, 4
Середній чек: 400 грн
Кухня: іспанська та одеська

.

Тихий, маленький ресторанчик в самому центрі Києва. Тут відмінні недільні бранчі і жива іспанська музика, ділиться ресторатор Вікторія Пархоменко.

“Відчуття всередині — ти у справжньому європейському ресторані. Відмінна їжа, основний акцент — на рибі",— додає PR-стратег Сергій Дідковський.

BEEF м'ясо&вино

Адреса: вул. Шота Руставелі, 11
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: стейк-хаус

.

Ресторан в центрі Києві з акцентом на м'ясні страви і хороше вино. Тут відкриті кухні, що дозволяє бачити процес приготування страв прямо із залу. А для гурманів є Chef's Table — столик, розташований прямо на кухні,— для нього розроблено окреме меню, кожне блюдо з якого особисто готує шеф-кухар. “Це єдине місце в Києві зі справжніми американськими стейками і правильним стейковим інтер'єром. Крім того, тут непоганий сервіс",— вважає київський ресторатор Геннадій Медведєв.

Bigoli

.

Адреса: Кловський узвіз, 7а
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська

.

"Тут демократичні ціни, досить смачно і доброзичливий сервіс",— характеризує Bigoli київський ресторатор Геннадій Медведєв.

.

Всю пасту готують прямо в ресторані з італійського борошна. Спеціалітет ресторану — паста біголі, зроблена на основі гречаного або пшеничного борошна та качиних яєць, яку подають з качкою.

The Burger

.

Адреса: вул. Велика Васильківська, 1-3 (ТЦ Арена)
Середній чек: 300 грн
Кухня: бургерна

.

Тут 12 видів бургерів, до яких подають картоплю фрі, зелений салат і фірмовий маринований огірок. На думку співвласника супермаркету Good Wine Дмитра Кримського, саме тут готують кращі бургери в місті.

.

"Крім того, тут роблять відмінні коктейлі, а всі офіціанти уважні і спритні",— додає PR-стратег Сергій Дідковський.

Café Charlotte

Адреса: вул. Тургенівська, 55
Середній чек: 400 грн
Кухня: французька

.

Меню кафе французької кухні складається в першу чергу з простих страв, доступних у більшості французьких кафе. Є тут і значна карта французьких вин.

"Тут затишно, смачно, креативно, вишукано, патріотично і хороша музика",— каже лідер групи ВВ Олег Скрипка. Багато предметів інтер'єру були куплені на антикварних ринках Парижа.

“Це дійсно інтер'єр, типовий для французьких кафе,— додає ресторанний критик Валерій Поляков.— Café Charlotte — це Париж в центрі Києва".

Grill do Brasil

Адреса: бульвар Л. Українки, 24
Середній чек: 600 грн
Кухня: стейк-хаус

.

М'ясний ресторан з незвичним для України форматом rodizio — тобто "їж, скільки хочеш". Це популярна в бразильських ресторанах система подачі страв, при якій гість платить фіксовану ціну, а офіціант по черзі приносить м'ясні страви до того часу, поки клієнт не скаже, що наївся. В ціну входить також салат-бар.

“Суть проекту — шведський стіл за фіксованою ціною. Але якщо назвати його rodizio, а винос шашликів перетворити на шоу — це стає ефективним маркетинговим рішенням",— говорить ресторанний оглядач Алла Законова.

Milk Bar

Адреса: вул. Шота Руставелі, 16
Середній чек: 250 грн
Кухня: американська кондитерська

.

В меню — традиційні американські десерти без штучних добавок та барвників. У барі — домашні лимонади, смузі, ягідні чаї, молоко, холодне або підігріте, і фірмовий Milk bar coffee.

“Це те, що близьке, по‑справжньому свіже, цікаве та смачне. Без соплів і пояснень, що кухар хотів цим сказати. Якщо ти береш теплий яблучний пиріг в філіжанці, то все видно — ось яблука, ось філіжанка, кулька морозива",— пояснює ресторатор Дмитро Запорожець.

Napule

Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 700 грн
Кухня: італійська

.

У піцерії Napule, яка входить в групу ресторанів Сергія Гусовського, є все для того, щоб робити кращу в місті піцу: піццайола, дров'яна піч, борошно — і все це з Неаполя.

“Ідеальна піца з першого дня відкриття і до сьогодні. Навіть в Італії не завжди можна знайти аналоги",— каже ресторатор Геннадій Медведєв.

"Тут все perfetto, як і завжди у Сергія Гусовського — від відстані між столами до рівня підйому римської штори",— вторить йому ресторанний оглядач Ганна Законова.

Odessa

Адреса: вул. Б. Васильківська, 114
Середній чек: 600 грн
Кухня: європейська

.

Тут докладають усіх зусиль, щоб відтворити атмосферу одеських ресторанів.

Окремий розділ в меню відведено одеської кухні, при цьому страви відрізняються шаржевою подачею: наприклад, тюльку загортають у папір, панакоту подають в емальованих філіжанках, а чізкейк — на морській гальці.

“Авторська кухня одного з найбільш талановитих шефів країни Юрія Приємського. Сезонні меню завжди радують",— пояснює свій вибір ресторатор Марк Зархін.

.

.

.

Oliva

Адреса: вул. В. Васильківська, 34
вул. Сагайдачного, 25
бул. Дружби народів, 25а
вул. Петлюри, 5
Пушкінська вул., 16
вул. Мала Житомирська, 3 / 4
Середній чек: 400 грн
Кухня: італійська

.

Домашня атмосфера і лаконічне меню на одному аркуші — візитна картка ресторанів Oliva. У залах багато столів, які стоять щільно один до одного, а в літній час відкриваються тераси, особливість яких — заборона на куріння.

Голова Національної телерадіокомпанії Зураб Аласанія зазначає зручний графік роботи ресторанів — з 8:00 до 23:00. “8 ранку — це дуже зручно для того, хто не снідає вдома. Закінчую працювати я теж пізно. Мені подобається їх клієнтоорієнтованість",— говорить він.

.

.

PaneVino

Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 800 грн
Кухня: енотека

.

Ресторан і винний бар в одній особі PaneVino знаходиться у винному супермаркеті Good Wine. Винною картою PaneVino є практично весь магазин Good Wine — вона оновлюється кожні два тижні, і щодня на вибір доступні 8 білих та 8 червоних вин.

"Тут лаконічне меню чудової якості, зручна парковка, демократична атмосфера та помірні ціни",— каже ресторатор Геннадій Медведєв, додаючи, що особливістю візиту в PaneVino є можливість придбати після обіду продукти в магазині.

.

.

Under Wonder

Адреса: вул. В. Васильківська, 21
Середній чек: 700 грн
Кухня: італійська

.

Цілодобовий ресторан в центрі міста. Однією з його особливостей є стіл в центрі одного з залів, на якому — свіжоспечений хліб і додаткові приправи і спеції.

“Відмінний інтер'єр, чудова команда і знаменитий шеф-кухар Дар'я Гросицька, переможниця телешоу Пекельна кухня — характеризує Under Wonder ресторанний оглядач Марина Гладка.— Влітку сюди йдуть на вечірки з сезонними меню і з задоволенням бронюють місця на вулиці у вітражів".

Письменник Антон Фрідлянд каже, що в Under Wonder часто ходять люди творчих професій: “Шанс зустріти тут знайомих завжди великий. Що важливо, заклад відкрито цілодобово, так що якщо задумаєтеся про те, де перекусити після вечірки, то вам сюди".

Vino e Cucina

Адреса: вул. Січових Стрільців, 82
Середній чек: від 400 грн
Кухня: італійська

.

Заклад поєднує в собі ресторан, енотеку та піцерію. У колекції закладу понад 800 найменувань вина — його можна спробувати в ресторані або взяти з собою.

Також діє послуга safe — можна замовити пляшку вина, випити частину, а решту залишити для наступного візиту — пляшку заховають в холодильник і видадуть в інший раз тому, хто назве ваше ім'я.

У меню ресторану — оригінальні страви італійської кухні, окремим рядком представлено римське меню. А також є сирна кімната з 50 сортами італійського сиру.

Канапа

Адреса: вул. Андріївський узвіз, 19
Середній чек: 900 грн
Кухня: українська

.

Ресторан нової української кухні європейської якості, який відкрили ресторатор Діма Борисов та музикант Олег Скрипка.

Меню Канапи створено на основі дореволюційних рецептів в сучасній інтерпретації з використанням технологій молекулярної кулінарії.

"З першого дня своєї роботи Канапа нанесла потужний удар по шароварщині, борщу в щербатих тарілках та традиційному набору оселедець-зрази-вареники, ставши першим рестораном української кухні, куди не соромно привести іноземних друзів",— каже кулінарний блогер Ольга Карі.

Клюква і Бруква

Адреса: вул. Антоновича, 16
Середній чек: 300 грн
Кухня: локаворський ресторан-галерея

.

Ресторан, який працює виключно з українськими локальними сезонними продуктами. Власного приготування мочення, соління, копчення, консервація і крафтове пиво. Хліб, курник та млинці з печі. Щомісячні виставки сучасних українських художників.

"У нас найкраща в місті котлета по‑київськи та Київський торт",— обіцяє засновник закладу Вікторія Пархоменко.

Любимый дядя

Адреса: вул. Паньківська, 20
Середній чек: 600 грн
Кухня: близькосхідна

.

Любимый дядя — перший у столиці проект ресторатора Дмитра Запорожця та харківської First Line Group.

В меню — багато маловідомих назв, а страви поєднують в собі кухні Середземномор'я. Інтер'єр нагадує квартиру і поділений на тематичні зони: вітальню, кухню і кабінет з бібліотекою.

“З великим задоволенням заходжу сюди, особливо полюбився мені їх хумус з пітою. Начебто, його роблять у багатьох місцях, але в "Дяді" він особливий",— ділиться один із завсідників Любимого дяди — ресторатор Вардкес Арзуманян.

Пантагрюель

Адреса: вул. Лисенка, 1
Середній чек: 900 грн
Кухня: італійська

.

Остерія Пантагрюель розташована в історичному центрі Києва біля Золотих воріт. За словами співвласника супермаркету Good Wine Дмитра Кримського, тут готують найкращу пасту в місті. Крім того, тут відмінна винна карта — у Пантагрюеля є навіть свій винний льох.

“Мене в ресторанах цікавить виключно вміст тарілок. Я оцінюю якість продуктів і чесність по відношенню до гостя. Так от, Пантагрюель — це місце, де їжа дійсно у фокусі",— пояснює одеський ресторатор Савелій Лібкін.

Шоті

Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 600 грн
Кухня: грузинська

.

Концепція закладу — грузинська гастрономічна культура в елегантному комфортному інтер'єрі. У меню представлені страви всіх грузинських регіонів. Наприклад, тут готують домашній хліб у вигляді човна, який випікають на очах у відвідувачів у традиційній грузинській печі тоне, розташованої в одному із залів.

Львівський ресторатор Андрій Худо стверджує, що Шоті рекомендують навіть самі грузини.

“У Шоті приголомшливо смачно,— ділиться враженнями бізнесмен Володимир Стадник. Вся та радість від розмов, друзів, їжі і вина, яка не залишала вас в Грузії, виявилася прямо в центрі Києва, якщо ви тільки встигли вчасно зарезервувати столик".

Луцьк

Caramel cafe

Адреса: вул. Словацького, 12
Середній чек: 200 грн
Кухня: кафе-кондитерська

.

Європейська кафе-кондитерська з великим вибором десертів, солодощів і основним меню, в якому також присутні натуральні йогурти і шоколад власного приготування, авторські торти і тістечка.

"Найкраща кав'ярня в місті, відмінна кава, тістечка та сніданки",— радить лідер групи ВВ Олег Скрипка.

Це місце славиться своїми десертами, проте сюди варто зайти і на обідні страви, додає львівський ресторатор Марк Зархін.

Піцерія Фелічіта

Адреса: вул. Винниченка, 2
пр. Соборності, 11
вул. Стрілецька, 11
пр. Волі, 11
Середній чек: 120-300 грн
Кухня: італійська

.

Класична піцерія, де піцу готують в дров'яній печі. Також в меню ресторану — набір італійських закусок, паста, страви з м'яса та риби. "Цікавий і гідний приклад піцерії, крокуючої з провінції до Львова і на курорти Буковеля",— коротко характеризує ресторанний критик Валерій Поляков.

Львів

Centaur

Адреса: площа Ринок, 34
Середній чек: 200 грн
Кухня: українська, європейська

.

У цьому закладі змішані кухні і традиції абсолютно різних культур. “У Львові я їм виключно тут. У засновника ресторану Вардкеса Арзуманяна принципове ставлення до їжі, компромісів я не помічав",— каже одеський ресторатор Савелій Лібкін.

Керівник Національної телерадіокомпанії Зураб Аласанія також стверджує, що у Львові ходить саме в цей заклад. “Там чудові страви і офіціанти. До речі, ці негідники пам'ятають, що я їв минулого року!"

.

Mons Pius
Адреса: вул. Л. Українки, 14
Середній чек: 200 грн
Кухня: авторська, локальна та європейська

.

Ресторан розташований в затишному дворику, який зберігає особливу атмосферу старого Львова. Він розмістився в будівлі першого львівського банку-ломбарду, який працював тут 300 років тому (до 1940 року).

“Ресторан в основному спеціалізується на м'ясі, але вегетаріанцеві тут теж знайдеться чим пообідати — наприклад, фетучіні з білими грибами. А ще тут чудові сніданки та чудовий тірамісу",— радить письменник Антон Фрідлянд.

Рекомендує заклад київський ресторатор Сергій Гусовський: “Давно довіряю ресторанам Вардкеса Арзуманяна. У Mons Pius ретельно і бездоганно відтворений інтер'єр і подається чесна їжа".

Амадей

Адреса: вул. Катедральна, 7
Середній чек: 200 грн
Кухня: італійська, французька і локальна

.

Ресторан Амадей розташований у самому центрі старовинного Львова, поруч з католицькою Кафедрою і каплицею Боїмів. У меню гості особливо виділяють телятину, запечену в карі з яблуками і мигдалем, устриці, мармурове м'ясо та десерти.

Атляс

Адреса: площа Ринок, 45
Середній чек: 300 грн
Кухня: локальна

.

Арт-кнайпа з історією, яка збирала богему Львова ще в кінці ХІХ століття.
.

Інтер'єр виконаний в вінтажному європейському стилі: бочки замість крісел, портрети королів і колони з фресками.
.

В меню — страви традиційної галицької кухні.
.

“Атляс — це хороша спроба відтворення львівського меню. Історія при цьому не заважає смаку",— каже ресторатор Сергій Гусовський.

Вероніка

Адреса: проспект Шевченка, 21
Середній рахунок: 400 грн
Кухня: кондитерська

.

Одне з найвідоміших місць у місті. Дуже часто тут складно знайти вільний столик.
.

Інтер'єр, витриманий в атмосфері початку XX століття, відповідає класичним львівським кав'ярням: стримано, але затишно.
.

"Мій особистий досвід візитів в цю кондитерську налічує вже 15 років",— каже ресторатор Сергій Гусовський, відзначаючи, що десерти тут незмінно хороші.

Дарвін

Адреса: вул. Шевська, 6
Середній чек: 600 грн
Кухня: європейська

.

Ресторан розташований на останньому поверсі книжкового супермаркету Літера. Його інтер'єр виконаний у стилі бібліотеки Вікторіанської епохи, а з вікон відкриваються чудові види на Львів.

"Дарвін заслуговує обов'язкового відвідування за одне лише підняття в скляному ліфті і атмосферу клубної таємничості",— говорить ресторанний критик Марина Гладка.

Кумпель

Адреса: вул. Винниченка, 6
вул. Чорновола, 2б
Середній чек: 300 грн
Кухня: локальна

.

Ресторан-пивоварня, розташований в самому центрі Львова. Перший Кумпель на вулиці Винниченка був побудований на місці легендарного ломбарду, який проіснував більше 300 років.

В меню — страви галицької кухні. Пиво подають власне — живе, нефільтроване, свіжозварене. "Тут смачно і їсти, і пити",— радить ресторатор Сергій Гусовський.

Панорама

Адреса: пр. Свободи, 45
Середній чек: 250 грн
Кухня: середземноморська та європейська

.

Ресторан розташовується на останньому поверсі однойменного готелю в історичному центрі Львова. Славиться чудовим панорамним видом на місто.

В меню — страви, приготовані в іспанській печі Josper. Шеф-кухар пропонує скуштувати страви з риби і м'яса та фірмові легкі десерти.

Адреса: вул. Валова, 20
Середній чек: 400 грн
Кухня: м'ясний ресторан

.

Ресторан знаходиться у Бернардинському дворику. По духу він близький до пабу, інтер'єр оснащений клітками, ланцюгами та засобами для тортур.

Гостей зустрічає кат. При бажанні можна відчути на собі, які тортури застосовувалися у Середньовіччі до злочинців: вас можуть закрити в залізній клітці і опустити в льох.

"Тут можна з'їсти справжній український стейк під класичну музику в обід або пісню Hells Bells групи AC/DC ввечері та історичні розповіді львівського ката",— говорить співвласник закладу Андрій Худо.

Пструг, хліб та вино

.

.

Адреса: вул. Братів Рогатинців, 49
Середній чек: 200 грн
Кухня: локальна

.

.

Пструг — це карпатська назва форелі. Так ресторан назвали невипадково: він спеціалізується на запеченій форелі за старими карпатськими рецептами.

.

.

“Це місце, де форель готують на будь-який смак. Влітку тут відкривають вікна в підлогу, а на вихідних нареченої приходять фотографуватися на фоні древніх стін старовинного будинку",— ділиться ресторанний оглядач Марина Гладка.

Світ кави

Адреса: вул. Кафедральна, 6
Середній рахунок: 150 грн
Кухня: кафе-кондитерська

.

На думку ресторатора Марка Зархіна, це найкраща кав'ярня України. У розпорядженні любителів кави — три поверхи і літня тераса. Тут зберігається домашній затишок, а зали з кожним поверхом зменшуються: на третьому поверсі і зовсім поміщаються лише кілька столиків.

В меню — більше 30 сортів арабіки, кавові коктейлі та гарячий шоколад. Ресторатор Юрій Філюк називає кав'ярню "іконою кави у всіх відносинах". "Власник закладу — фанат кави, який взяв за основу бізнесу такі складові: фанатичне ставлення до продукту, власне обсмажування, власна школа бариста, найкраще в Україні зерно, краще світова обладнання і — найголовніше — ставлення до справи".

“Світ кави нагадує австрійську кондитерську з європейським духом та добре приготованою кавою,— каже ресторанний оглядач Марина Гладка.— До кави в закладі ставляться з повагою, і подавати напій довіряють професійним бариста, переможцям міжнародних конкурсів".

Хінкальна

Адреса: вул. Федорова, 12
Середній чек: 150 грн
Кухня: грузинська


У невеликій кімнатці розмістилося п'ять столиків і демонстраційна частина кухні. Всі кухарі тут — грузини. Маленькою Грузією в центрі Львова називає Хінкальну кулінарний блогер Анастасія Голобородько.

"Це простий, зрозумілий і чесний формат — саме за те, що цей заклад продає себе правильно, невичурно і в контексті їжі, а не чого‑небудь іншого, я його і рекомендую",— каже ресторатор Юрій Філюк.

Цукерня

Адреса: вул. Староєврейська, 3
Середній чек: 300 грн
Кухня: кафе-кондитерська

.

Класична львівська кав'ярня з великим асортиментом випічки. Відкрившись у 1999 році, Цукерня стала продовжувачем львівських довоєнних цукерень. Інтер'єр тут стилізований під антикваріат. Великий вибір десертів і різного роду кави. Фірмові штруделі і сирники гості нерідко купують в якості гостинців зі Львова.

"Це чудове місце, щоб з'їсти десерт і випити кави у спокійній атмосфері",— каже ресторатор Марк Зархін.

.

.

Чорний кіт

Адреса: вул. Гвардійська, 4
Середній рахунок: 600 грн
Кухня: європейська, українська

.

Українська інтерпретація англійського пабу. Гордістю закладу є дров'яна піч, в якій готують піцу, а також домашній хліб за старовинними рецептами.

.

“Це одне з перших гастрономічних закладів Львова, в яке ресторатори Андрій і Леся Іонови вкладають душу і багато роботи. Тут "грає" усе: і кухня, і інтер'єр, і сервіс",— каже ресторатор Марк Зархін.

Шампанерія X&X

Адреса: вул. Лесі Українки, 29
Середній чек: 200 грн
Кухня: хот-доги та хачапурі

.

Міське кафе, де представлені три популярних продукти: шампанське, хачапурі та хот-доги. В меню немає супів і всього два салати. Аудиторія — молодь, яка цінує якісну їжу.

У закладі працює відкрита кухня, так що можна спостерігати за приготуванням замовлених страв. "Тут найкращі в місті свіжі устриці і відмінний вибір ігристих вин",— радить ресторатор Вікторія Пархоменко.

Миргород

Гоголь

Адреса: вул. Якова Усика, 18
Середній чек: 150 грн
Кухня: українська, європейська та грузинська

.

Автентичний український ресторан з ситною кухнею. При ресторані працює цілодобова автостоянка, дитячий майданчик, прокат сучасних велосипедів, роликових ковзанів, байдарок, батута, а також більярдний клуб та сауна.

“Гоголь у Миргороді — кращий ресторан Полтавщини. Артистичний підхід до розуміння українського інтер'єру, гігантські полтавські вареники, які при цьому зовсім не лягають в шлунок важким каменем, як часто буває в ресторанах української кухні. Цей ресторан, безсумнівно,— привід відвідати Миргород",— рекомендує радіоведучий і арт-критик Костянтин Дорошенко.

Мукачево

Міленіум

Адреса: вул. Ужгородська, 2а
Середній чек: 400-600 грн
Кухня: українська, європейська

.

Розташований в центрі Мукачева біля річки Латориця, є літня тераса.

“Тут затишно сидіти у дворі. Дуже смачний бограч, який ефектно та правильно подають",— розповідає ресторатор Марк Зархін.

У Филипа

.

Адреса: вул. Пушкіна, 3
Середній чек: 50-100 грн
Кухня: пельменна

.

Пельменна розташована в центрі міста, напроти ратуші.
.

Завдяки невисоким цінам та місцю розташування користується популярністю у держслужбовців, які працюють неподалік, і туристів.
.

По антуражу — радянська їдальня, але дуже улюблена городянами.
.

“Це культура пельменів, історично прописана в Західній Україні. Вже за це її варто відвідати",— пояснює ресторанний критик Валерій Поляков.

Миколаїв

Daily cafe

Адреса: вул. Фалеевская, 41
Середній чек: 300 грн
Кухня: європейська та японська

.

Ресторан європейської та японської кухні в центрі Миколаєва, є невелика літня тераса та два зали в японському і європейському стилях. Сучасний авторський дизайн.

Ресторан пропонує хліб власної випічки, вегетаріанське та дитяче меню. Хороша барна карта.

Старгородъ

Адреса: вул. Спортивна, 9
Середній чек: 350 грн
Кухня: європейська

.

Розташований на міській набережній, поряд з яхт-клубом. Простора літня тераса ресторану виходить на річку, так що кращі заходи в місті можна побачити саме тут. У теплу пору року на терасі грає жива музика та проходять музичні тематичні заходи.

.

Меню ресторану невелике, акцент зроблено на європейській кухні. Хороший вибір локальних вин півдня України та європейських вин.

Одеса

Bernardazzi

Адреса: вул. Буніна, 15
Середній чек: 200 грн
Кухня: європейська,
середземноморська
і українська

.

Тут найбільша винна карта в Одесі. Це місце — єдине в Східній Європі — три роки поспіль ставало володарем нагороди Best of Award of Excellence від авторитетного винного журналу Wine Spectator.

“Сомельє Олексій Дмитрієв вболіває за свій заклад і заслуговує усіляких похвал. Вино, атмосфера Bernardazzi і музичні вечори залишають приємні спогади. Сюди просто необхідно заїхати",— наполягає ресторанний критик Марина Гладка.

Cooper Burgers

Адреса: вул. Грецька, 19
Середній чек: 150 грн
Кухня: американська і італійська

.

Сезонні продукти поставляються з ферми сім'ї Алекса Купера, яка займається сільським господарством з 1980‑х. А булки для бургерів випікаються за фірмовим рецептом у власній пекарні.
.

Тут кращі бургери в Одесі, заклад порівнюваний з київським The Burger, стверджує PR-стратег Сергій Дідковський.
.

“Це рай для всіх, хто прожити не може без м'яса і риби. Важливий плюс — великі порції",— додає співачка Джамала.

Fratelli

.

Адреса: вул. Грецька, 17
Середній чек: 200 грн
Кухня: італійська

.

Ресторан з великою винною картою та класичною італійською кухнею. "Тут все вірно і з кухнею, і винною картою",— рекомендує ресторатор Сергій Гусовський.

.

Тут використовуються тільки екопродукт, є навіть власна установка для очищення води. У закладі готують карпаччо з восьминога і яловичини, різноманітні види пасти і різотто, камбалу і лангустини на грилі, подають традиційні італійські супи — мінестроне з черрі і шпинатом, суп з кролика з білими грибами.

.

Сири, оливкова олія, бальзамічний оцет, трюфельне масло ресторан закуповує в Італії, і все це можна придбати у крамниці при ньому.

Rokka

Адреса: вул. Черняховського, 4
Середній чек: 150 грн
Кухня: азіатська і європейська

.

У ресторані подають їжу в японському стилі izakaya: страви з'являються на столі у міру приготування і розділяються між учасниками трапези.

Ro в перекладі з японської означає місце, де збираються люди, щоб разом насолодитися їжею, вином і спілкуванням, а Ka — це палаючий вогонь, жар, тепло, випромінюючі позитивну енергетику. Незважаючи на те що Rokka — це паназіатський ресторан, тут також подається м'ясо.

“Це атмосфера Азії в Одесі. М'ясо, приготоване за автентичними азіатськими традиціями",— каже ресторатор Дмитро Борисов.

Tavernetta

Адреса: вул. Катерининська, 45
Середній чек: 350 грн
Кухня: італійська та авторська

.

У ресторані Савелія Лібкіна готують італійські страви з місцевих продуктів. З Італії експортують лише оливкову олію, анчоуси, сири і борошно з твердих сортів пшениці, з якої вже на місці — на відкритій кухні — виготовляють пасти.

Подають напої власного приготування —домашнє вино, лімончелло і граппу. “Це найкраще місце з італійською пастою в місті і найсмачнішою панакотою. Вдень біля самого входу жінки працюють з пастою: мнуть тісто руками, гладять каталкою, пропускають через паста-машину. При одному вигляді старань пастокухарів в білих халатах їсти хочеться страшенно!" — пояснює ресторанний критик Марина Гладка.

Це місце цінують насамперед одесити, а туристи приходять сюди, як правило, за підказкою місцевих, стверджує письменник Антон Фрідлянд: “Мої фаворити — буйволова моцарелла і равіолі зі шпинатом, а ще — лимонади місцевого приготування. До речі, тут принципово не готують піцу, і пісень Челентано ви тут теж напевно не почуєте".

Дача

.

Адреса: Французький бульвар, 85, корпус 15
Середній чек: 350 грн
Кухня: домашня східноєвропейська

.

Концептуальний заклад, що відтворює атмосферу приморського будинки відпочинку 1930‑х років, розташований у відреставрованій старовинній садибі на території санаторію ім. Чкалова.
.

"Ностальгічна Дача — обов'язкове місце для відвідування",— стверджує ресторатор Сергій Гусовський.
.

Найкращий час для цього — літо, додає ресторанний критик Марина Гладка: "Свіже повітря, столики в саду або всередині дачі, форшмак, шийка куряча, мініатюрні млинці, тюлька... Їжа і антураж добре передають комфортні, щасливі часи ситого дачного безтурботного життя епохи застою або довоєнних років".

КлараБара

Адреса: вул. Преображенська, 28
Середній чек: 200 грн
Кухня: середземноморська,
локальна

.

У дизайні ресторану, який поєднує в собі арт-кафе, літературний і художній салон, відтворена атмосфера початку ХХ століття.

.

Фірмові страви — чверть курки по‑одеськи, хитрий салат з опеньками, баклажанна ікра, теплий грибний салат з насінням, свинячі реберця з вишневим соусом і биточки з тюльки.

.

"Геніальна одеська їжа — фаршировані бички, форшмак, дунайка на грилі, биточки з тюлечки",— радить ресторатор Вікторія Пархоменко.

Компот

Адреса: вул. Дерибасівська, 20
Середній чек: 150 грн
Кухня: східноєвропейська
домашня

.

Компот славиться котлетами з трьох видів м'яса, свіжими круасанами вранці, випічкою і компотом власного виробництва.
.

“В Компот на Дерибасівській приємно зайти вранці на сніданок, отримати літрову банку сметани до сирників і літрову ж банку нарізаних кружечками лимонів до чаю. Просто пробігаючи по Дерибасівській, в віконці Компоту можна придбати солодощі та свіжу випічку на винос",— рекомендує ресторанний критик Марина Гладка.

Стейкхаус. М'ясо і вино

Адреса: вул. Дерибасівська, 20 / 13
Середній чек: 400 грн
Кухня: європейська

.

Ресторан для любителів м'яса, де м'ясо і рибу готують різними способами.

З фаворитів гостей Стейкхауса — томагавк-стейк з хамоном, паніні з біфштекстом, сальсичча з яловичини і тосканська дошка закусок.

“Без цього закладу вже важко уявити Дерибасівську і візит в Одесу. Найгучніші вечірки з солідними гостями проходять саме тут",— стверджує ресторанний критик Марина Гладка.

Тюлька

.

Адреса: вул. Коблевська, 46
Середній чек: 70 грн
Кухня: східноєвропейська
домашня

.

Канапко-рюмочна в стилі радянської епохи.
.

Тут подають в основному прості алкогольні напої — пиво Жигулі, наливки, горілку Одеса та нехитру закуску до них: бутерброди з тюлькою, оселедцем, салом, ковбасою.
.

“Все дуже дешево, маленькі порції. Тут немає Wi-Fi, про що свідчить вивіска на вході: У нас немає Wi-Fi, спілкуйтеся на здоров'я!" — рекомендує художник Олександр Ройтбурд.

Brasserie У Ангелових

Адреса: вул. Жуковського, 38
Середній чек: 200 грн
Кухня: локальна

.

Заклад славиться своїми кондитерськими виробами — тірамісу, бріошами, еклерами. Засновниця кафе Юлія Ангелова — учасник світових чемпіонатів з кондитерського мистецтва.

Крім того, тут можна спробувати ікру щуки по‑бесарабськи, картоплю з пармезаном, кускус з раковими шийками, качку з медовими яблуками.

Олесько

Гридниця

Адреса: Олеський замок
Середній чек: 250-400 грн
Кухня: локальна

.

Ресторан розташований на нижньому поверсі Олеського замку в автентичному інтер'єрі середньовічного підземелля і пропонує клієнтам свою інтерпретацію середньовічної української кухні.

Крім того, ресторан спеціалізується на відпочинку з нагоди, до послуг клієнтів — можливість костюмованих тематичних вечорів, проведення середньовічних весіль і днів народження з традиційними танцями, стріляниною з арбалета та іншими розвагами.

"Цікавий інтер'єр і не менш цікаві та смачні настоянки власного приготування",— зазначає ресторатор Марк Зархін.

Рівне

Pizza Celentano Ristorante

.

Адреса: вул. Словацького, 4 / 6
Середній чек: 150-300 грн
Кухня: італійська

.

Звичний набір страв італійської кухні. Хороший вибір піц і велика карта італійських вин.

.

“Другий за рахунком заклад Celentano ресторанного формату. Коли я буваю в Рівному, то ходжу їсти лише туди",— стверджує засновник закладу Марк Зархін.

Севастопіль

Баркас

Адреса: вул. Капітанська, 2
Середній чек: в еквіваленті 400-600 грн
Кухня: рибний ресторан

.

Ресторан морської кухні, розташований в мальовничій частині Арт-бухти. Спеціалізується на чорноморській і середземноморської рибі, велика винна карта, тераса з гарним оглядом на прогулянкову зону бухти.

"Тут подають свіжу, добре приготовану чорноморську рибу",— розповідає ресторатор Дмитро Борисов.

.

.

Сімферополь

Вегетерія

.
.

Адреса: вул. Самокиша, 18
Середній чек: в еквіваленті 150 грн
Кухня: вегетаріанська

.
.

Невелике вегетаріанське кафе в центрі Сімферополя з власними екопродуктами і вегетаріанською кухнею за доступними цінами.

.

"Доступний, збалансований та смачний вегетаріанський ресторан",— коротко характеризує ресторатор Юрій Філюк.

Рибальське село

Адреса: 6 км шосе Сімферополь—Москва
Середній чек: в еквіваленті 350 грн
Кухня: рибний ресторан

.

Заміський ресторан з рибною кухнею і власними ставками для лову. Велике рибне меню, територія з майданчиками для дітей і для літніх пікніків.

"Затишне місце для обідів та вечері за містом",— радить ресторанний критик Валерій Поляков.

.

Тернопіль

Ковчег

Адреса: вул. Живова, 5а
Середній чек: 200-300 грн
Кухня: українська, грузинська

.

Оригінальний ресторан-пивоварня, побудований у вигляді біблійного ковчега в оточенні невеликого ландшафтного парку зі скульптурами з живої зелені і квітів. Традиційна українська та грузинська кухні з акцентом на м'ясних стравах.

"Найкращий пивний ресторан Тернополя зі смачним авторським пивом",— радить ресторатор Марк Зархін.

Старий млин

Адреса: вул. Бродівська, 1а
Середній чек: 350 грн
Кухня: українська

.

Цей ресторан був побудований в 2003 році як меморіал всім заможним господарям регіону, які були репресовані в радянський період.

У спорудженні будівлі використано близько 100 тис. оригінальних старовинних цеглин часів Австро-Угорської імперії. В інтер'єрі ресторану також представлено безліч предметів українського традиційного побуту, що мають музейну цінність.

“Дивовижний заклад в абсолютно нераціональному, складному стилі. Це суміш Гауді і Хундертвассера. Ірраціональна та алогічна архітектура і хороша традиційна українська кухня. Там приголомшливе м'ясо",— радить мер Львова Андрій Садовий.

Трускавець

Bellini's Piano

Адреса: проспект Кобзаря,1
Середній чек: 400 грн
Кухня: авторська, змішана, середземноморська

.

Цей ресторан розташований на даху високого будинку з гарним видом і цікавим інтер'єром.

“Сюди їздять вечеряти багато заможних львів'ян. Їжа без особливих витівок, але якісна",— пояснює ресторатор Марк Зархін.

Умань

Два оленя

Адреса: Ленінградське шосе, 7
Середній чек: 150 грн
Кухня: кавказька, українська

.

“Тут шеф-кухар східних кровей. Так що раджу спробувати бозбаш, лагман або плов",— рекомендує ресторанний критик Валерій Поляков.

Харків

Абажур

.

Адреса: вул. Сумська, 19
Середній чек: 400 грн
Кухня: європейська
і японська

.

Ресторан в історичному центрі Харкова. В інтер'єрі — старовинні меблі і величезні французькі абажури.

.

В меню — затребуваний набір з популярних італійських і французьких страв плюс суші-меню.

.

“Тут прекрасний дизайн, хороша кухня та музика. Раджу спробувати коктейлі смузі",— рекомендує лідер групи ВВ Олег Скрипка.

Argentina Grill

Адреса: пр-т Леніна, 20
Середня вартість стейка: 350 грн
Кухня: м'ясний ресторан

.

Аргентинський ресторан, стейк-хаус, гриль-бар і шашлична в лофт-інтер'єрі з цегляною кладкою і м'якими шкіряними меблями.

Тут завжди свіже м'ясо бичків породи абердин-ангус, вирощених в екологічно чистих регіонах України.

“Хороший, яскравий проект. Зроблений з розмахом і правильним розумінням бізнесу. Це місце про їжу, з дуже гарною атмосферою",— радить ресторатор Дмитро Запорожець.

Наша Дача

Адреса: вул. Батумська, 4
Середній чек: 500-600 грн
Кухня: італійська

.

Заміський ресторан у десяти хвилинах їзди від міста. Тут також є власна бакалійна лавка з фермерськими продуктами — домашнім варенням, тайговим медом, італійською бакалією, маслом і сухофруктами.

“Стильний інтер'єр, який перегукується з відомою одеською Дачею. Тут по‑домашньому смачно",— радить співачка Джамала.

Чехов

Адреса: вул. Сумська, 84 / 2
Середній чек: 400 грн
Кухня: російська, італійська

.

Сімейний ресторан з літньою верандою. Інтер'єр відтворює атмосферу дворянської садиби зі старовинним фортепіано, бібліотекою та плетеними кріслами на терасі.

У меню раковий суп, розтягаї, тунець з кускусом і Київський торт.

“Хороший ресторан російської кухні з раковим супом, млинцями з ікрою, олів'є з домашньою ковбаскою і так далі. При цьому в меню панує повне сум'яття — страви ф'южн, італійська паста і, звичайно, суші — їжа, яка абсолютно не має відношення до класичного розуміння російської кухні. Тим не менш тут смачно, затишно, відчувається повага до гостя і добре проглядається стиль харківських закладів",— говорить ресторанний критик Марина Гладка.

Херсон

Nostalgie

.

Адреса: вул. Комсомольська, 12
Середній чек: 200 грн
Кухня: авторська українська
і європейська

.

Ресторан розташований в центрі Херсона, між драмтеатром і Покровським сквером. Зал з каміном оформлений в стилі старої доброї Англії, літня тераса, яка буквально потопає в зелені.

.

Найпопулярніші страви — баранина, тушкована з овочами, домашня паста і телятина в пряних травах. Є власна випічка.

.

"Найважливіше тут — це літній майданчик та гарне розташування закладу",— пояснює ресторанний критик Анастасія Голобородько.

Курінь

Адреса: Херсонська об'їзна дорога, с. Степанівка
Середній чек: 300 грн
Кухня: українська

.

Розташований у комплексі з готелем, є невеликий зоопарк зі страусами і винний льох.

“Тут ціла власна виноробня та мікроферма. У власників є розуміння власної філософії локального продукту",— підкреслює ресторанний критик Валерій Поляков.

Хорол

У сестер

.

Адреса: вул. Шляхова, 4е
Середній чек: 130 грн
Кухня: українська

.

Класика домашньої української та радянської кухні: деруни, олів'є, вінегрет, холодець, квашена капуста, борщ, харчо, домашня ковбаса, налисники, морс і кисіль.

.

“Це дуже добротний ресторан української кухні. Передбачувано велике меню і по‑справжньому смачна їжа",— каже ресторатор Сергій Гусовський.

Черкаси

Боттічеллі

Адреса: вул. Хрещатик, 251
Середній чек: від 170 грн
Кухня: італійська

.

Ресторан італійської кухні в центрі Черкас, з дорогим інтер'єром і спокійною атмосферою. Шеф-кухар — італієць, велика карта французьких, італійських та грузинських вин.

Тарас Бульба

Адреса: бульвар Шевченка, 418
Середній чек: 100-250 грн
Кухня: українська

.

Популярний український ресторан у Черкасах.

Демократична атмосфера і традиційний інтер'єр в сільському стилі.

Основу меню складають страви української національної кухні, але є і популярні європейські страви.

Чернігів

Абажур

Адреса: вул. Преображенська, 2
Середній чек: 100 грн
Кухня: італійська

.

Маленьке сімейне кафе-кондитерська в центрі Чернігова. В меню — фірмова випічка, млинці і страви італійської кухні.

Кафе вдало розташувалося на самому в'їзді в центр міста, між історичним пішохідним валом зі знаменитими гарматами та Чернігівською філармонією. Прямо з маршрутки сюди прийнято забігати на першу в місті чашку кави і, їдучи, прихопити з собою ще одну.

“Це світле кафе, в міру захаращене старовинними валізами, книгами з дитинства, ляльками та гасовими лампами — камерне втілення духу цілого міста. Спокійне сімейне місце, добротні дерев'яні меблі, десерти та солодощі",— радить кулінарний блогер Ольга Карі.

Велюров

Адреса: проспект Миру, 17
Середній чек: 200 грн
Кухня: авторська українська

.

Ресторан розташований в старій частині міста, яку ще називають гастрономічним центром. Заклад отримав назву від імені Аркадія Велюрова — одного з головних героїв п'єси Леоніда Зоріна Покровські ворота.

"Це просто гарний та смачний ресторан",— коротко рекомендує ресторатор Дмитро Борисов.

Хряк

.

Адреса: вул. Київська, 12
Середній чек: 100 грн
Кухня: американська, європейська

.

Ресторан славиться м'ясом на грилі, шашликами і стравами у печі. Вечорами діє послуга "їжа на винос".

"Чудовий інтер'єр, повністю відкрита кухня, креативна подача і якісний сервіс",— стверджує ресторатор Марк Зархін.

Чернівці

DiBocca

Адреса: вул. Заньковецької, 10
Середній чек: від 350 грн
Кухня: середземноморська

Ресторан середземноморської кухні з дорогим європейським інтер'єром в історичній частині Чернівців.

Аристократ

Адреса: вул. Заводська, 31
Середній чек: від 350 грн
Кухня: європейська

Заклад з дорогим і спокійним інтер'єром.

Є літня тераса, гриль, вегетаріанське меню і хороша карта вин.

Віденська кав'ярня

.
Адреса:
вул. О. Кобилянської, 47

Середній чек: 100 грн
Кухня: кав'ярня

.

Ресторан-кафе, розташований в пішохідній частині Чернівців.
.

Інтер'єр закладу витриманий у дусі австрійського періоду історії міста. Атмосферу створюють приглушене освітлення, антикварні меблі та старовинні речі.
.

Кав'ярня відома великою десертною картою і смачною кавою.

Ялта

The Grand Terrace

Адреса: вул. Морська, 3а
Середній чек: в еквіваленті 300 грн
Кухня: середземноморська

Ресторан розташовується на території п'ятизіркового готелю Вілла Олена і славиться свіжими морепродуктами і насиченою винотекою.

Кухнею керує відомий шеф-кухар Богдан Парінов. Одна із родзинок ресторану — кримські устриці.

Гораціо

Адреса: вул. Морська, 3а
Середній чек: в еквіваленті 400 грн
Кухня: середземноморська

.

Цей ресторан також розташовується на території готелю Вілла Олена — дуже просторий, підходить для банкетів. Є зимовий сад з терасою.

Тут подаються живі кримські устриці і лобстери, яких виловлюють прямо з акваріуму.

"Єдиний шеф в Криму — Богдан Парінов — готує по‑справжньому космополітичну смачну і дорогу їжу",— каже ресторатор Дмитро Борисов.

Маленька ферма

Адреса: 13‑й км траси Ялта—Севастополь, Гаспра
Середній чек: 300 грн
Кухня: європейська, українська

.

Місце для сімейного відпочинку на природі поряд з заповідником. Гості можуть поспілкуватися з домашніми тваринами в зоопарку, покататися на поні, взяти участь у майстер-класах з гончарного мистецтва і живопису.

"Автентичне кримськотатарське місце зі старослов'янською їжею і маленьким зоопарком",— зазначає ресторатор Дмитро Борисов.

Siam Paradise

.

Адреса: вул. Дражинського, 31г
Середній чек: 400 грн
Кухня: азіатська

.

Просторий лаундж-заклад з азіатською кухнею на березі моря, розташований на Масандрівському пляжі.

.

"Відмінна азіатська їжа",— стверджує ресторатор Дмитро Борисов.

.

.

.

Діліться матеріалом




Радіо NV
X