Шимпанзе «підпивають». Кількість алкоголю у фруктах, які вони споживають щодня, дорівнює літру пива — дослідження
Шимпанзе щодня вживають норму алкоголю, еквівалентну пляшці пива (Фото: UC Berkeley/YouTube/скриншот)
Дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі прийшли до висновку, що шимпанзе, вживаючи достиглі фрукти, випивають алкоголь еквівалентний пляшці пива.
Про це йдеться в журналі Science Advances, повідомило 18 вересня United Press International. Дослідники проаналізували 21 фрукт, яким харчуються шимпанзе в Уганді та Кот-д'Івуарі, щоб з’ясувати його алкогольний вміст.
«На всіх ділянках самці та самки шимпанзе споживають близько 14 грамів чистого етанолу на день зі своїм раціоном, що еквівалентно одному стандартному американському напою [наприклад, 50—60 мл віскі або близько пів літра пива міцністю 5%]. Якщо порівняти масу тіла шимпанзе (близько 40 кг) з типовою людиною, яка важить 70 кілограмів, то це майже два напої», — цитує медіа аспіранта кафедри інтегративної біології Олексія Маро.
Як свідчать наукові роботи приматологів, щодня шимпанзе з'їдають близько 4,5 кілограмів фруктів, це становить три чверті їхнього раціону. На основі цих даних команда з Берклі підрахувала, які саме фрукти складають харчування тварин, і на цій основі зробила свої висновки.
Проте лишається загадкою: чи свідомо шимпанзе шукають плоди з підвищеним вмістом алкоголю. Якщо відповідь «так», то їхні «літри пива» на день можуть виявитися значно більшими.
Цю ідею підтримує професор Роберт Дадлі, автор книги «П’яна мавпа: чому ми пʼємо та зловживаємо алкоголем», виданої ще у 2014 році. Його гіпотеза стверджує, що наші далекі предки регулярно їли ферментовані продукти. Тож людська пристрасть до алкоголю може мати глибоке еволюційне коріння.