Нова ера коротких коктейлів. Як подають найкреативниші шоти в барах світу
Miladys bar бари з шотами у світі (Фото: Instagram @viridianbar)
Шоти — це невеликі, концентровані коктейлі, які випиваються одним ковтком. Але як умістити усі потрібні смаки та його відтінки у таку маленьку порцію, що подарувала б насолоду? Світові бари вже розгадали цей секрет шотів, як мистецтва.
Це новий світанок для швидких ковтків, де маленькі шоти настільки ж продумані та драйвові, як і їхні повнорозмірні коктейльні аналоги. Від інф'юзів до лакто-ферментацій, натхненних продуктових поєднань і химерних кубиків з алкогольного желе. Пропонуємо переглянути добірку барів від The world 50 Best, які приваблюють серйозним підходом до шотів.
Silver Lyan, Вашингтон, округ Колумбія
Команда Silver Lyan розробила блискучу програму, присвячену розповіді історій культурного обміну через коктейлі, і, як і слід було очікувати від цієї висококреативної когорти, коктейлі в барі подають зовсім не нудні. Наприклад, Tots & Shots — свіжообсмажені татер тости з рясною заправкою з пахти, а також пляшка спеціальної рідини для коктейлів, яку гості можуть налити собі самі, і все це подається з крихітною диско-кулею, що обертається, як прикраса для столу. На вибір гостям пропонуються лимонні краплі з лакто-ферментованим молоком, шоти із зеленого чаю з японським віскі, настояним на мелісі, а також коктейль дня — єдиний пункт меню, який змінюється частіше, ніж раз на рік.
Quattro Teste, Лісабон
Ветерани індустрії, подружжя Марта та Альф керують басксько-італійським баром, відомим своїми коктейлями, сагардоа (баскським сидром, що наливається прямо з бочки) та великою колекцією вермутів, амарі та біттерів. Керуючись принципом, що шот повинен бути чимось смачним, а не таким, про який можна пошкодувати, коли його вип'єш, дует створив кілька швидких ковтків, натхненних навколишнім регіоном. Їхній Basoko Lampone (лісова малина) містить трав’яну Бранку-Менту, доповнену домашнім лакто-ферментованим малиновим кордіалом, що нагадує ламбічне пиво. Вони також змішують коктейль Dirty Limoncello, використовуючи домашнє лимончело і пікантний розсіл перцю піпара.
Bar Spirit Forward, Бангалор
Відзначаючи свій річний ювілей, Bar Spirit Forward присвячує цілий розділ шотам, який називається Trailers. Спробуйте шот-версію фірмового коктейлю Southern Star, приготованого на основі лакто-ферментації сливи, гуави та халапеньйо, змішаного з текілою, або ж ковток BSF Pickle Back, улюбленого коктейлю персоналу. Однак справжнім хітом шоу є Агліо-е-оліо, який має смак останніх апетитних крапель часникового соусу, які ви витираєте хлібом наприкінці страви, і являє собою сало, змащене оливковою олією, чилі та підсмаженим часником, і подається з пармезаном у вигляді піни. Для тих, хто не п'є, бар також пропонує безалкогольний шот Джинджер Роджерс, якого немає в меню.
Milady’s, Нью-Йорк
Змінивши концепцію дайв-бару, Milady’s відомий тим, що переосмислює напої з минулого, створюючи веселі та вигадливі твісти. Напій Peach Pit Jell-O, що подається в мушлях для морських гребінців і супроводжується фонтаном бульбашок. У Milady’s також подають коктейль Uncrustable (віскі зі смаком арахісового масла, малиновий лікер, Remy VSOP, кавовий лікер, лимонний сік), який подають разом із келихом ігристого вина Crémant. Його описують так: «Вся начинка з соковитого джему і солоного арахісового масла, за яким слідує хлібна бріоша PB&J (але по-дорослому)».
Niseko Confidential, Хоккайдо
Розташований у морозному гірськолижному регіоні острова, бар-сестра Tokyo Confidential (№ 53 у розширеному списку 100 найкращих барів Азії 2024), оформлений у стилі каюти, викликає відчуття приватної шале-паті. Його фірмові напої, створені в атмосфері apres-ski, ідеально підходять для відпочинку після дня на схилах. Почніть з Dashi Back — віскі з Хоккайдо, змішаного з розсолом болгарського перцю, даші та саке. Закінчіть з їхнім Hot Shot: грушевий лікер, каламутний яблучний сік і херес, просочений смачними, насиченими, охолодженими вершками Хоккайдо. Щоб отримати додаткове задоволення від снігового кролика, спробуйте «шотскі» у виготовлених на замовлення чашках для саке, які подають у барі.
Midnight Rambler, Даллас
Підземний коктейль-бар Midnight Rambler, захований у готелі Joule, пропонує інноваційне сезонне меню з напоями для любителів пригод і традиціоналістів. Гейб Санчес підходить до створення меню, спочатку запитуючи свою команду: «Що змусить навіть найбільш виснаженого ентузіаста коктейлів замовити двічі?». Відповідь — Miami Granny — коктейль з желе, що подається у вигляді фаршированого яйця (уявіть собі кокосовий горіх і кокосовий ром, щоб зробити «яєчний білок» з «яєчним жовтком» Piña Colada і гарніром Strawberry Daiquiri), розроблений барменами Midnight Rambler Хейлі Меррітт і Дженнавою Вокер, натхненний оригінальним коктейлем Miami Vice.
Belly of the Beast, Амстердам
Натхненний морською історією будівлі та сусіднього бару Flying Dutchmen, цей ескапістський шинок починався як пляжний будиночок, але з кожним кроком гості занурюються все глибше в океан. Щосереди — вечір ігор, а переможець — той, хто виграв у шашки з желе. Саме так, ви можете взяти свої шоти і пограти з ними, адже дошка прикрашена 16 різноманітними шотами (в тому числі Pornstar Martinis, Mango Mezcal Margaritas та Espresso Martinis) у формі морських істот. Не граєте в азартні ігри? Шот також подається на тарілці з fruit de mer, щоб поділитися з іншими.