Австралійська корінна транс-шефиня перемогла в номінації Чемпіони змін від The World’s 50 Best Restaurants
Автсралійська шефиня Мінді Вудс (Фото: Надано пресслужбою 50 Best)
Її ресторан працює всього два вихідних на місяць, але це не просто вечеря — це ціла церемонія. Шеф-кухарка Мінді Вудс використовує їжу, щоб відновлювати зв’язок із землею, культурою та історією корінних народів Австралії.
Мінді Вудс — багатогранна особистість: транс-шефиня, авторка кулінарної книги, активістка та освітянка. В основі всього, що вона робить, лежить особлива місія — захищати культуру харчування корінних австралійців, зокрема Бунджалунг-Кантрі, великого регіону, що охоплює частини Нового Південного Уельсу та Квінсленду.
Її визнання — Champions of Change Award, нагорода для героїв гостинності, які творять позитивні зміни у своїх громадах. Вона буде вручена напередодні рейтингу The World’s 50 Best Restaurants 2025. Про це повідомляють 50 Best .
У своєму ресторані Karkalla on Country Вудс запрошує гостей у гастрономічну подорож інгредієнтами та традиціями Бунджалунга. Тут відвідувачі роззуваються, з'єднуються із землею, проходять церемонію «копчення» зі старійшинами аборигенів і насолоджуються стравами на кшталт копчених місцевих устриць із лимонним миртом або кенгурячого масамана. Це справжнє культурне занурення, яке дарує австралійцям змогу відчути смак довго ігнорованої частини їхньої спадщини.
Доповнює ресторан яскрава кулінарна книга Karkalla at Home: Native Foods & Everyday Recipes for Connecting to Country, яка знайомить із місцевими суперфудами — фінгер-лаймом, цитрусовою ікрою, ягодами ліллі-піллі. Каркалла — сукулент, що має їстівні й лікувальні властивості, і саме його маленька Мінді вперше зірвала з бабусею.
Після кар'єри фізіотерапевтки Вудс у 30 років змінила професію, працювала в ресторанах Сіднея, а згодом відкрила власний заклад. Сьогодні її ресторан працює лише два вікенди на місяць, але пропонує унікальний досвід. Вона також входить до ради директорів Black Duck Foods та співпрацює з організацією The Returning, навчаючи підлітків основам здорового харчування та повертаючи жінкам корінних народів силу й голос.