Тестували на шоколадках. Нове дослідження виявило, як соціоекономічний статус впливає на регулювання процесу їжі

27 квітня, 15:28
Науковці дослідили вплив соціально-економічних чинників на харчову поведінку (Фото: stockcake)

Науковці дослідили вплив соціально-економічних чинників на харчову поведінку (Фото: stockcake)

Вчені підтвердили факт того, що фізіологічна здатність регулювати апетит, зокрема через сигнали блукаючого нерва, залежить не лише від фізіологічних процесів, а й від соціально-економічного статусу.

Нове наукове дослідження, що провели вчені з Великобританії висвітлює, як фізіологічні сигнали, зокрема ті, що передаються через блукаючий нерв, взаємодіють із соціально-економічними чинниками, впливаючи на харчову поведінку.

Реклама

У ньому взяли участь 96 студентів з різних соціально-економічних груп. У контрольованих лабораторних умовах кожному учаснику представили тарілку з 70 плитками молочного шоколаду та запропонували дегустувати їх у зручному темпі. Під час експерименту дослідники вимірювали варіабельність серцевого ритму як індикатор активності блукаючого нерва — частини нервової системи, що відповідає за регуляцію апетиту та травлення.

Провідний автор дослідження, професор Маріо Вейк з кафедри психології Даремського університету, пояснив: «Хоча блукаючий нерв відіграє ключову роль у передачі сигналів між кишківником і мозком, ступінь, до якої ці сигнали впливають на харчову поведінку, може залежати від соціально-економічного статусу».

За його словами, у людей з вищим соціально-економічним статусом внутрішні сигнали краще корелюють зі споживанням їжі, тоді як у представників менш привілейованих верств цей зв’язок є слабшим.

Співавторка дослідження, професорка Міліца Васільєвіч, додає:
«Це не означає, що люди з нижчим соціально-економічним статусом їдять більше або є імпульсивнішими. Швидше, йдеться про те, що внутрішня регуляція — природні сигнали організму щодо голоду і ситості — може функціонувати по-різному залежно від соціального фону».

Дослідження кидає виклик традиційним уявленням про харчову нерівність, які фокусувалися переважно на доступності їжі та зовнішніх умовах. Водночас воно підкреслює роль біологічних механізмів і їхню взаємодію з соціальними обставинами.

Зокрема, в учасників із більш сприятливого середовища споживання шоколаду корелювало з активністю блукаючого нерва (який може сигналізувати як про голод, так і про ситість). Учасники ж із менш сприятливих умов демонстрували меншу залежність від цих сигналів.

Попри те, що об'єктом вивчення був саме шоколад, автори дослідження вважають, що отримані висновки можуть бути релевантними й до інших продуктів та дієтичних моделей. Потрібні додаткові дослідження для перевірки цих закономірностей у ширших вибірках.

Рецепт шоколадного торта без глютену і зайвих калорій

Цей солодкий десерт сподобається усім, а особливо тим, хто дбає про своє здоров'я. Приготуйте його на День святого Валентина і здивуйте кохану людину.

Ця робота є важливим кроком до розуміння взаємозв'язку між фізіологією, соціально-економічним статусом і харчовими звичками. Вона відкриває нові перспективи для стратегій громадського здоров’я, спрямованих на подолання харчової нерівності.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини