І для кишечника, і для кісток. Дієтологи розповіли, чим корисний чорнослив і компот із нього
Чорнослив і компот із чорносливу вважаються ефективними засобами від закрепів, але їхня користь для здоров’я виходить за рамки цієї проблеми.
«Чорнослив справді корисний для травлення і здоров’я кишківника», — ділиться думкою в TODAY.com Вітні Лінсенмейер, доктор філософії та доцент Університету Сент-Луїса.
Дослідження також показують, що ці продукти можуть підтримувати здоров’я кісток, особливо у жінок після менопаузи, а також сприяти здоров’ю серця і контролю ваги. Значна частина цих переваг пов’язана з високим вмістом клітковини, додає Лінсенмейер.
Компот із чорносливу надає деякі з тих самих поживних речовин, але в менших кількостях, повідомляє дипломований дієтолог Грейс Дероша. При цьому компот із чорносливу містить удвічі більше калорій і зазвичай менше клітковини порівняно з цільними чорносливами.
Хоча обидва продукти корисні для кишківника, важливо враховувати, що чорнослив і компот із чорносливу мають свої особливості. Сливовий сік, який отримують із регідратованих чорносливів, має схожий склад поживних речовин. Обидва продукти відомі своїм позитивним впливом на шлунково-кишковий тракт, що пов’язано з високим вмістом як розчинної, так і нерозчинної клітковини. Клітковина чорносливу також корисна для серця і допомагає регулювати рівень цукру в крові.
Природний вміст сорбіту в чорносливі та компоті з чорносливу надає їм легкого проносного ефекту. Крім того, обидва продукти містять калій, бор і вітамін К, які корисні для здоров’я кісток. Чорнослив особливо багатий на антиоксиданти, включно з фенольними сполуками, що допомагають захистити клітини і зменшити запалення.
Що стосується вибору між чорносливом і компотом із чорносливу, важливо враховувати індивідуальні вподобання. Обидва продукти містять клітковину і сорбіт, що сприяють поліпшенню травлення. Компот із чорносливу має одну важливу перевагу: він допомагає підтримувати гідратацію, що особливо важливо в разі закрепів. «Хоча в соку менше клітковини, його легше засвоювати тим, хто не звик до продуктів із високим вмістом клітковини», — пояснює Дероша.
Однак занадто велика кількість сорбіту може призвести до діареї та спазмів, тому важливо стежити за порціями. Лінсенмейер також зазначає, що чорнослив і компоти з чорносливу часто мають більш приємний смак і текстуру порівняно з добавками з клітковиною, що робить їх більш привабливими для вживання.
Важливо пам’ятати, що порція компоту з чорносливу містить удвічі більше калорій, ніж порція чорносливу (близько 180 калорій проти 90). Через низький вміст жиру і білка в соку майже всі калорії надходять з вуглеводів, що може бути важливим фактором для людей, які стежать за рівнем цукру в крові.
Загалом, і чорнослив, і компот із чорносливу є корисними продуктами, що сприяють здоров’ю травної системи, серця та кісток. Який із них обрати, залежить від індивідуальних уподобань та особливостей організму. «Вони абсолютно безпечні», — підсумовує Лінсенмейєр, «тому варто спробувати обидва варіанти та з’ясувати, що краще підходить саме вам».
На шоколадному коржі: рецепт осіннього чизкейка зі сливами
Найдавніший український десерт: рецепт чорносливу з горіхами та сметаною (без цукру)
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.