І для кишечника, і для кісток. Дієтологи розповіли, чим корисний чорнослив і компот із нього

30 жовтня 2024, 05:08

Чорнослив і компот із чорносливу вважаються ефективними засобами від закрепів, але їхня користь для здоров’я виходить за рамки цієї проблеми.

«Чорнослив справді корисний для травлення і здоров’я кишківника», — ділиться думкою в TODAY.com Вітні Лінсенмейер, доктор філософії та доцент Університету Сент-Луїса.

Реклама

Дослідження також показують, що ці продукти можуть підтримувати здоров’я кісток, особливо у жінок після менопаузи, а також сприяти здоров’ю серця і контролю ваги. Значна частина цих переваг пов’язана з високим вмістом клітковини, додає Лінсенмейер.

Компот із чорносливу надає деякі з тих самих поживних речовин, але в менших кількостях, повідомляє дипломований дієтолог Грейс Дероша. При цьому компот із чорносливу містить удвічі більше калорій і зазвичай менше клітковини порівняно з цільними чорносливами.

Хоча обидва продукти корисні для кишківника, важливо враховувати, що чорнослив і компот із чорносливу мають свої особливості. Сливовий сік, який отримують із регідратованих чорносливів, має схожий склад поживних речовин. Обидва продукти відомі своїм позитивним впливом на шлунково-кишковий тракт, що пов’язано з високим вмістом як розчинної, так і нерозчинної клітковини. Клітковина чорносливу також корисна для серця і допомагає регулювати рівень цукру в крові.

Природний вміст сорбіту в чорносливі та компоті з чорносливу надає їм легкого проносного ефекту. Крім того, обидва продукти містять калій, бор і вітамін К, які корисні для здоров’я кісток. Чорнослив особливо багатий на антиоксиданти, включно з фенольними сполуками, що допомагають захистити клітини і зменшити запалення.

Що стосується вибору між чорносливом і компотом із чорносливу, важливо враховувати індивідуальні вподобання. Обидва продукти містять клітковину і сорбіт, що сприяють поліпшенню травлення. Компот із чорносливу має одну важливу перевагу: він допомагає підтримувати гідратацію, що особливо важливо в разі закрепів. «Хоча в соку менше клітковини, його легше засвоювати тим, хто не звик до продуктів із високим вмістом клітковини», — пояснює Дероша.

Однак занадто велика кількість сорбіту може призвести до діареї та спазмів, тому важливо стежити за порціями. Лінсенмейер також зазначає, що чорнослив і компоти з чорносливу часто мають більш приємний смак і текстуру порівняно з добавками з клітковиною, що робить їх більш привабливими для вживання.

Важливо пам’ятати, що порція компоту з чорносливу містить удвічі більше калорій, ніж порція чорносливу (близько 180 калорій проти 90). Через низький вміст жиру і білка в соку майже всі калорії надходять з вуглеводів, що може бути важливим фактором для людей, які стежать за рівнем цукру в крові.

Загалом, і чорнослив, і компот із чорносливу є корисними продуктами, що сприяють здоров’ю травної системи, серця та кісток. Який із них обрати, залежить від індивідуальних уподобань та особливостей організму. «Вони абсолютно безпечні», — підсумовує Лінсенмейєр, «тому варто спробувати обидва варіанти та з’ясувати, що краще підходить саме вам».

На шоколадному коржі: рецепт осіннього чизкейка зі сливами

З таким рецептом чизкейки стануть вашою улюбленою стравою сезону сповненого барв і приємних запахів.

Найдавніший український десерт: рецепт чорносливу з горіхами та сметаною (без цукру)

Цілком вірогідно, що саме такий десерт могли їсти наші предки ще на початку минулого тисячоліття. Сливи росли на українських територіях століттями, тож приготування такої солодкої страви зовсім не здивує.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини