Великі, солоні, смакують до шовдаря. Фуд-експертка розповіла про традиції випікання пасок на Закарпатті

30 квітня 2024, 19:05

NV Food поспілкувався з бренд-шефинею, власницею крафтової кав’ярні-кондитерської Mirella, лідеркою спільноти SLOW FOOD Мирославою Голонич про локальні традиції випікання паски на Закарпатті.

Мирослава Голонич

Бренд-шефиня, власниця крафтової кав’ярні-кондитерської Mirella, лідерка спільноти SLOW FOOD

Мирослава Голонич також займається різними проєктами по відновленню та поширенню традиційної закарпатської випічки. З командою бере участь у ярмарках та проводить майстер-класи по випічці. Вони брали участь у проєкті Атлас Ковчег смаку Україна. Були в Турині на Терра Мадре 2022 та в Діжоні на стенді України в 2021 році. Її кондитерська розміщена на Дорозі вина та смаку Закарпаття.

Реклама

Традиційна закарпатська паска — солона

Бренд-шефиня розповіла, що паска в Закарпатті — це не просто святкова випічка, а справжній символ Великодня, що несе в собі глибокий духовний зміст. «Паска — це сімейне свято, тому з випіканням пасок пов’язано багато цікавих традицій, які протягом століть бережно оберігаються закарпатськими родинами. Зокрема вважається, що той, хто першим розріже паску після освячення, буде щасливим протягом року. Пощастить також господарю, який першим на вулиці повернеться з церкви додому з освяченою паскою», — зазначила вона.

Закарпатська паска в розрізі (Фото: Надано Мирославою Голонич)
Закарпатська паска в розрізі / Фото: Надано Мирославою Голонич

Власниця кав’ярні також каже, що на Закарпатті печуть несолодку паску. Тому, що саме шматок такої випічки з маслом найкраще смакує до традиційного копченого м’яса — шовдаря. Печуть паску з високоякісного борошна, з додаванням масла, молока, яєць.

Сира великодня паска на Закарпатті (Фото: Надано Мирославою Голонич)
Сира великодня паска на Закарпатті / Фото: Надано Мирославою Голонич

«Найпоширеніша форма паски в Закарпатті — це високий конус або циліндр з заокругленою верхівкою. Майстри щедро прикрашають свої шедеври візерунками з тіста (прісного або дріжджового), які розповідають мовою символів про вічне життя, перемогу добра над злом та єднання з природою. Це можуть бути хрести, квіти, птахи — кожен елемент має своє значення. Завдяки декору паска не лише смачна, а й має вигляд справжнього витвору мистецтва», — розповідає бренд-шефиня.

Традиційний закарпатський декор пасок (Фото: Надано Мирославою Голонич)
Традиційний закарпатський декор пасок / Фото: Надано Мирославою Голонич

Вона додає, що закарпатські паски зазвичай більші, ніж в інших регіонах України. Їх висота може сягати 30−40 см, а вага — 1−2 кг. Раніше їх пекли ще більшими. Про це свідчать старі фотографії. Розмір паски залежав від рівня заможності господарів. Освячувати таку випічку несли до церкви загорненою в скатертині. Бували випадки, що господар навіть розбирав піч, щоб мати можливість витягнути спечену паску.

Паски, які пекли на Закарпатті у давнину (Фото: Надано Мирославою Голонич)
Паски, які пекли на Закарпатті у давнину / Фото: Надано Мирославою Голонич
Традиційне освячення пасок на Закарпатті в давнину (Фото: Надано Мирославою Голонич)
Традиційне освячення пасок на Закарпатті в давнину / Фото: Надано Мирославою Голонич

Коли і як на Закарпатті випікають паску

Мирослава Голонич розповіла, що на Закарпатті існує безліч повір'їв та традицій, пов’язаних з випіканням паски. Пекти її найкраще у Чистий четвер або в суботу перед Великоднем. В ці дні в домівках панує особлива атмосфера чистоти та оновлення.

Закарпатські паски (Фото: Надано Мирославою Голонич)
Закарпатські паски / Фото: Надано Мирославою Голонич

Перш ніж розпочинати випікання паски, важливо навести лад у домі. Вважається, що лише в чистій та охайній оселі можна створити справжній святковий хліб, який нестиме в собі добро й благодать. Закарпатські ґаздині знають, що «паски люблять тишу». Замішувати тісто починають на світанку з підготовки опари. Перед тим, як розпочати цей процес, вони зачиняють вікна та двері, щоб не було протягу. Перш ніж доторкнутися до інгредієнтів, господині моляться та просять благословення у Бога. Після замісу, тісто в мисці накривають чистим рушником, на який кладуть освячену вербову гілку. «Як тісто підніметься, господині формують з нього заготівки, кладуть до форм, і починають процес прикрашання», — додає вона.

Тісто на паску з освяченою вербовою гілкою (Фото: Надано Мирославою Голонич)
Тісто на паску з освяченою вербовою гілкою / Фото: Надано Мирославою Голонич

Щоб надати пасці гарного золотистого кольору, перед випіканням, її обов’язково змащують яйцем. «Наприклад, в моєї бабусі для цього був спеціального заготовлений пучок з гусячого пір'я», — пригадує бренд-шефиня.


Вона також зазначила, що кожна господиня має свої секрети та рецепти, адже саме вони роблять паску неповторною та особливою. Діти з радістю допомагають дорослим, готуючи декор. В кожному районі є свої особливості декорування паски. Хтось лише ставить хрест з прісного тіста, а хтось майстерно виплітає коси та ліпить пташок.

Інші великодні традиції Закарпаття

Мирослава Голонич також розповіла, що яйця на Закарпатті фарбують за допомогою лушпиння з цибулі. «Пам'ятаю, як маленькою, разом з бабусею шукали і зривали гарні квіточки та листочки. Потім їх притуляли до яйця і зав’язували у капронову шкарпетку чи марлю. І все це разом виварювали в лушпинні. На яйці, таким чином, залишався відбиток листочка світлішого кольору. Колір писанки залежав від тривалості відварювання. Щоб писанки блищали, то вже зварені змащували олією», — пригадує вона.

Традиційні закарпатські паски (Фото: Надано Мирославою Голонич)
Традиційні закарпатські паски / Фото: Надано Мирославою Голонич

Щодо великоднього кошика, то в родині бренд-шефині, до нього кладуть паску, вино, шовдарь, грудку сиру, баранчика з масла, буряк, сіль, яйця та писанки. «Інколи ставлю хрін та солодку грудку. І, звичайно, свічку», — додає жінка.

Традиційна закарпатська сирна грудка (Фото: Надано Мирославою Голонич)
Традиційна закарпатська сирна грудка / Фото: Надано Мирославою Голонич
Традиційний закарпатський великодній кошик (Фото: Надано Мирославою Голонич)
Традиційний закарпатський великодній кошик / Фото: Надано Мирославою Голонич

Вона також розповіла, що коли була дитиною, то в її сім'ї готувати до Паски баранчика з вершкового масла. Ліпили його руками. Процес вимагав терпіння та зосередженості. Робили його холодними долонями, щоб масло від тепла не топилось. «Це був гарно проведений час з моєю бабусею», — наголошує власниця кав’ярні.

Великодні баранчики з вершкового масла (Фото: Надано Мирославою Голонич)
Великодні баранчики з вершкового масла / Фото: Надано Мирославою Голонич

До пасхального столу у сім'ї Мирослави Голонич готували солодку грудку з молока та яєць. Це була її улюблена великодня страва.

Наповнення закарпатського великоднього кошика (Фото: Надано Мирославою Голонич)
Наповнення закарпатського великоднього кошика / Фото: Надано Мирославою Голонич
Показати ще новини