Для імунітету. Вчені розробили нову дієту для здорового мікробіома кишечника
Вчені розробили нову дієту (Фото: Anilsharma26/pixabay)
Рафіновані продукти й антибіотики допомагають людям в індустріальному світі зберігати ситість і здоров’я, але водночас завдають шкоди кишковій мікрофлорі, знищуючи корисні бактерії, що впливають на самопочуття.
Міжнародне дослідження, в якому брали участь науковці з Університету Альберти, показало, що повернення до традиційного, неіндустріального харчування може сприяти відновленню кишківника і загальному поліпшенню здоров’я.
«Ми розробили дієтичне втручання, яке значно покращує мікробіом кишківника та знижує вірогідність розвитку діабету й серцево-судинних захворювань», — пояснює Анісса Армет, одна з керівників дослідження, яка здобула ступінь доктора наук у сфері харчування та метаболізму.
Сучасні раціони, багаті обробленими продуктами і бідні на клітковину, не забезпечують кишкові бактерії необхідними речовинами, що підвищує ризик хронічних захворювань.
Науковці зосередилися на відновленні корисної бактерії Limosilactobacillus reuteri в кишечнику жителів індустріальних країн. Для цього вони розробили спеціальну дієту Non-Industrialized Microbiome Restore, засновану на харчуванні традиційних спільнот, наприклад, сільських жителів Папуа-Нової Гвінеї.
«Наші попередні дослідження показали, що у цих груп населення мікробіом різноманітніший, містить більше бактерій, що харчуються харчовими волокнами, і менше прозапальних мікроорганізмів, пов’язаних із західним харчуванням», — пояснює Єнс Вальтер, провідний автор дослідження, професор Університетського коледжу Корка і запрошений професор ALES.
В основу дієти увійшли продукти з високим вмістом клітковини: боби, солодка картопля, рис, огірки, капуста, горох і цибуля, які сприяють росту L. reuteri. Білкова частина раціону містила невеликі порції курки, лосося або свинини, виключаючи пшеницю, молочні продукти і яловичину.
Щоб перевірити ефективність дієти, 30 здорових дорослих канадців протягом трьох тижнів дотримувалися режиму NiMe в рамках рандомізованого контрольованого дослідження.
Результати засвідчили, що дієта успішно відновлює важливі аспекти кишкового мікробіома і знижує рівень прозапальних бактерій.
Через три тижні рівень «поганого» холестерину в учасників знизився в середньому на 17%, цукру в крові - майже на 7%, а рівень С-реактивного білка, пов’язаного із запальними процесами та хворобами серця, впав на 14%. Хоча загальна калорійність раціону залишалася незмінною, спостерігалася і помірна втрата ваги.
«Сукупність цих змін може значно знизити ризик серцево-судинних захворювань і діабету, які набули масштабів епідемії в розвинених країнах», — зазначає Армет, додаючи, що в майбутньому плануються дослідження на людях з уже діагностованими хронічними захворюваннями.
Рецепти дієти NiMe доступні в Instagram, Facebook, LinkedIn, а також у безкоштовній онлайн-кулінарній книзі. Волтер підкреслює, що така багата на овочі, бобові та фрукти дієта з мінімальною кількістю оброблених продуктів і обмеженим споживанням тваринного білка може стати доступним інструментом для підтримки здоров’я кишечника.
«Наше дослідження доводить: ми живимо не тільки себе, а й мікробну спільноту в організмі. І це може мати колосальний вплив на здоров’я», — підсумовує він.
Смажений рис по-китайськи з куркою
Гарнір за 15 хвилин. Рецепт запеченого батату з травами
Швидкий і смачний рецепт: зелена квасоля з ароматним імбиром
Рецепт фалафелю з едамаме та лимонним айолі
Рецепт тушкованого нуту з овочами і рисом до пісної вечері
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.