Погляньте, яка їжа оточує вас. Кожній деталі вашого щоденного побуту може бути присвячена ціла експозиція десь у світі. Можливо, ви зараз недоїли свій ранковий сендвіч, чи у вас підгоріла вчора вечеря, і сьогодні плануєте їсти локшину швидкого приготування на обід. Розповідаємо про цікаві музеї їжі, присвячені саме таким випадкам та продуктам.
1. Музей огидної їжі (Мальмо, Швеція)
На виставці представлено 80 найогидніших продуктів харчування у світі. Проте всі експонати — їжа їстівна і кимось дуже улюблена. Майже всі страви можна спробувати, якщо не збентежить їхній запах і зовнішній вигляд. Поруч із деякими експонатами висять таблички «Будь ласка, торкайтеся».
Відважні відвідувачі оцінять можливість понюхати та скуштувати деякі з цих сумнозвісних продуктів. Чи наважитеся ви понюхати найсмердючіший у світі сир? Або скуштувати солодощі, виготовлені з використанням хімікатів для очищення металу?
2. Музей локшини (Йокогама, Японія)
Цілий тунель — увесь вкритий яскравими обгортками локшини, які можна розглядати до запаморочення. Першу локшину швидкого приготування придумали в Китаї ще у 16 столітті. Її повторне «створення» — у 1958 році завдяки японцю Момофуку Андо. Далі він заснував компанію, і першу її масово продукування локшину. Японці дуже полюбили цей продукт, і високо оцінили дуже високо.
Експозиція не тільки розповідає про історію створення продукту, а й дає можливість відвідувачам придумати свій власний вигляд та смак.
У цьому музеї, крім історичної експозиції, є фабрика, де діти можуть зробити свою локшину, зал для розвитку креативності дітей і навіть парк розваг з гірками. А щоб і самому відчути себе «локшинкою», пропонують ознайомитися з процесом створення цієї страви зсередини.
3. Музей підгорілої їжі (Штат Віргінія, США)
Підгоріла піца, перепечені кекси, молоко та кава, які збігли — далеко не весь список експонатів музею заснованого Доборою Хенсон Конант. Одного разу дівчина заговорилась по телефону, а коли повернулась до плити і побачила те, що залишилось від сидру, вирішила заснувати «Музей підгорілої їжі». Там експонуються найбільш естетичні приклади неуважності кухарів. Музей відкритий лише для приватних турів тривалістю 90 хвилин, вартість $3500 на групу до 9 осіб. За цю неабияку суму господиня музею особисто проводить тур, а також виступає перед екскурсантами: вона — номінант на премію Grammy і грає на електричній арфі. Також у музею є сторінка на Фейсбуці, де шанувальники «творчості» Дебори виставляють твори, згорілі на їхній кухні.
4. Музей недоїдків знаменитостей (Кінгсенд, Англія)
Англійське кафе вирішило закарбувати у вашій пам’яті те, який вигляд має недоїдена їжа різних селебрітіс. На зовсім непомітний поличці в стіні, придивившись уважніше, можна побачити різні харчові продукти, такі як скоринки хліба, пакетики цукру, нут і серветки з плямами від кави, сховані під маленькими скляними куполами, — все це залишки з тарілок знаменитостей, які обідали в кафе. Наприклад, Невеликий шматочок хлібного пудингу, залишений принцом Чарльзом, вартістю 300 фунтів стерлінгів. Є скоринка від тоста з сиром і помідорами, залишена фотографом Девідом Бейлі, за 100 фунтів стерлінгів і за також ціною шкаралупки від яйця в бутерброді, який з'їв комік Х’ю Денніс. Однак зазначають, що гроші йдуть на благодійність.
5. Китайський музей кавунів (Пекін, Китай)
Пекінський музей доводить: цей світ належить кавунам, ми всі просто живемо в ньому. Футуристично-сучасний музей наповнений восковими кавунами з різними сортами з усього світу в оточенні неонового освітлення. Експозиція охоплює майже всі аспекти кавунів: від їхньої історії, методів вирощування до «кавунової культури» Китаю. Тут є стародавні китайські вірші, в яких згадуються баштанні, а також всілякі інформаційні вивіски та таблички. Навіть сама будівля прикрашена гігантським імпресіоністичним кавуном над вхідними дверима. А вже за ними — справжні кавуни, культова рослина, яку тут вирощують у кількох сортах. То може все-таки воскові красивіше?
6. Будинок шоколаду (Цюрих, Швейцарія)
Саме та ваша мрія побувати на шоколадній фабриці Віллі Вонки може збутися тут. Безлімітний шоколад, купи цукерок, яскравих обгорток, і все у футуристичній атмосфері комічної будівлі. Як у фільмі з Джонні Деппом.
Цей Будинок шоколаду є обов’язковою зупинкою для любителів шоколаду. Ви можете розпочати або завершити свою подорож у шоколадній крамниці, яка, як зазначено на сайті, є найбільшою у світі площею близько 5 000 квадратних футів. Ви також неодмінно будете вражені шоколадним фонтаном, який вміщує понад 3 000 фунтів шоколаду.
7. Музей Генделя та Хендрікса (Лондон, Англія)
Музей їжі — не лише експозиція продуктів. Композитор епохи бароко був пристрасним прихильником їжі та музики, про що нагадує відреставрований музей. Баранячі вуха, пиріг з вугром і багато кларету — усе тут. Будівля включає їдальню, де відбувалися репетиції та концерти, що супроводжувалися годування до 40 осіб за раз, і кухню, де готували страви.Однак їжа була чутливою темою. Гендель посварився з другом, який опублікував сатиричну карикатуру, що зображала його як жирного кабана, який грає на органі в оточенні їжі та напоїв.
Один з відвідувачів згадував, як Гендель після вечері вийшов, щоб записати музичні ідеї - і був підглянутий крізь замкову щілину сусідньої кімнати, де насолоджувався кошиком бургундського вина. Про ці історії вам і розкажуть у цьому лондонському музеї.