Дослідження виявило, чому жінкам після 50 років варто щодня вживати манго

14 червня, 13:29
Манго не лише смачне, а й корисне для здоров’я (Фото: stockcake)

Манго не лише смачне, а й корисне для здоров’я (Фото: stockcake)

Манго — не лише смачний фрукт, а й джерело важливих поживних речовин, що можуть позитивно впливати на здоров’я. Нове дослідження, проведене в Каліфорнії, показало, що щоденне споживання манго допомагає знизити артеріальний тиск у жінок у постменопаузі, які мають надлишкову вагу.

Важко знайти медичного працівника, який не погодився б, що включення фруктів у збалансований раціон є розумним вибором для загального здоров’я. Серед багатьох фруктів, манго є одним з найпоширеніших фруктів у світі та основним тропічним фруктом.

Реклама

Регулярне вживання манго пов’язують з багатьма позитивними наслідками для здоров’я, частково завдяки природним корисним поживним речовинам, таким як бета-каротин, та ряду рослинних сполук, таких як феноли, поліфеноли та таніни.

Наприклад, одне дослідження показало, що дорослі, які щодня протягом восьми тижнів вживали певні види м’якоті манго, відчули помітне зниження систолічного артеріального тиску, що є важливим для здоров’я серця. Хоча ці результати є перспективними, необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чи поширюються ці переваги на інші групи, наприклад, жінок у постменопаузі, які мають ризик серцевих та метаболічних проблем.

Щоб заповнити цю прогалину в знаннях, дослідники з Каліфорнійського університету в Девісі вивчали, чи має щоденне вживання манго сорту Атаульфо певний вплив на показники здоров’я серця у жінок в постменопаузі, які вважаються надмірної ваги або страждають на ожиріння. Результати дослідження були опубліковані в журналі Journal of the American Nutrition Association.

Як проводилося дослідження?

Для проведення цього дослідження вчені залучили жінок віком від 50 до 70 років, які перебували в постменопаузі та проживали в Каліфорнії. Дослідження тривало чотири тижні, і учасниці відвідували три візити. Перед кожним візитом учасниці уникали інтенсивних фізичних навантажень протягом 24 годин і приходили до дослідницького центру після нічного голодування.

Манго можна їсти сирим або додати до салатів, соусів та десертів (Фото: stockcake)
Манго можна їсти сирим або додати до салатів, соусів та десертів / Фото: stockcake

Однією з умов експерименту було не їсти манго принаймні за тиждень до першого візиту та протягом дослідження. Учасниці також подавали журнали харчування під час дослідження, щоб дослідники могли скласти уявлення про їхні типові харчові звички. Під час першого візиту після відпочинку були проведені вимірювання показників здоров’я, таких як артеріальний тиск і фізичні параметри тіла. Через дві години вимірювання були повторені, щоб перевірити наявність будь-яких змін.

Під час другого візиту через два тижні учасниці з'їли 330 грамів манго, або приблизно 2 чашки цього фрукта. Дослідники провели перевірку здоров’я до того, як учасниці з'їли манго, і через дві години після цього. Потім їх попросили їсти по одній упаковці замороженого манго (330 грамів) щодня протягом наступних двох тижнів — половину вранці, а другу половину ввечері. Під час останнього візиту, після чергового нічного голодування, були повторені ті самі медичні огляди, учасники знову з'їли манго, а через дві години були проведені додаткові вимірювання.

На основі результатів першого дослідження вчені провели повторне дослідження з участю лише шести учасників. Вимірювання, такі як артеріальний тиск і аналіз крові, проводилися до вживання їжі, а потім ще раз через годину і дві години після цього. Під час одного візиту вони їли свіжу м’якоть манго. Під час іншого візиту вони споживали білий хліб з калорійністю і вмістом вуглеводів, аналогічними манго. Вимірювання повторювалися через однакові проміжки часу після вживання їжі, щоб вивчити будь-які зміни артеріального тиску і показників крові. Між кожним візитом було щонайменше два дні.

Салат із манго та авокадо: коли хочеться чогось ще свіжішого, гострішого та ніжнішого

Цей салат легко готується і прекрасно освіжає. Легка гострота чилі доповнює солодкість манго, а лайм додає свіжості. Можна зробити гострішим, додавши хабанеро.

Рецепт панакоти з маракуї та манго: італійська симфонія смаку

Це витончений і легкий італійський десерт від Стефано Антоніоллі набуває особливої вишуканості завдяки своїй ніжній текстурі та яскравому тропічному смаку.

З вітаміном С: рецепт смузі з манго та апельсину

Кремовий напій для зміцнення імунітету, наповнений тропічними ароматами та вітамінами.

З індійськими прянощами: рецепт картоплі в мундирах з йогуртом та томатом

Ця Бомбейська картопля в мундирі абсолютно переповнена спеціями, смаками та кольорами. Це справжнє свято для очей, а особливо для смакових рецепторів.

Пікантна заправка до салатів: з манго та чилі

Цей соус надає салатам екзотичний смак і робить їх по-справжньому святковими, завдяки яскравому поєднанню солодкості та гостроти. Тому обов'язково включіть його до різдвяно-новорічного меню.

Гаспачо із дині з креветками на шпажках

Гаспачо - це відомий легкий суп, який освіжає та пробуджує апетит. А у поєднанні з шашличком із креветок це створить розкішну та смачну закуску.

Фруктовий салат: рецепт із ідеальним поєднанням маракуї та малини

Цей освіжаючий фруктовий салат ідеально підходить для приємних думок про літо та підкріплення вітамінами. Його можна приготувати заздалегідь і охолодити, щоб фрукти не потемніли.

Пікантний салат із манго та кеш’ю: фірмовий рецепт від знаменитості

Ця страва чудово підходить як закуска або легкий гарнір до страв на грилі. А ще вона ідеальна для літа: освіжає, тонізує і не обтяжує.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини